Mundial

Els altres finals de cicle

Seleccions. Combinats internacionals importants com el Brasil, Portugal i Espanya, també canvien de capità de vaixell

No van ser Bèlgica i Robert Martínez els únics que es van emportar una garrotada de la copa del món. Són diversos els combinats internacionals importants que van presentar-se al Qatar amb unes expectatives que no van assolir, cosa que va desembocar, com gairebé sempre, en l’adeu de l’entrenador. D’això mateix, el Brasil, Portugal i Espanya en són els principals exponents. A la canarinha, doncs, Tite ja no serà més el tècnic. Els esdeveniments van precipitar la sortida de l’entrenador, de 61 anys, que ja no tenia gaire clar si seguir i que minuts després de la desfeta mundialista va ser concís: “El meu cicle ha acabat.” Tite, que va agafar les regnes del conjunt verdeamarelho el juny del 2016, després d’uns anys d’èxit al Corinthians, amb el qual va guanyar la Libertadores (2012), va construir una de les seleccions més poderoses del planeta que, això no obstant, sempre va estavellar-se en els quarts de final en les dues copes del món que va disputar (2018 i 2022). Especialment dolorosa per als brasilers va ser aquesta eliminació, contra Croàcia als penals (1-1, 4-2), ja que el combinat groc era el principal favorit al títol. En la copa Amèrica sí que va ser dominador, guanyant el títol en la primera participació (2019) i el subcampionat (2021) en la següent. Ara el Brasil busca preparador.

També Portugal està immers en la recerca d’un nou capità per al seu vaixell. Fernando Santos, seleccionador de les quinas des del 2014, va acomiadar-se del combinat lusità amb la desfeta en els quarts de final contra el Marroc (1-0). El tècnic de 68 anys tenia contracte fins al 2024, però just després de ser despatxat va acordar el seu adeu amb la federació portuguesa. Vuit anys ha estat Santos al capdavant de Portugal, en què ha portat el conjunt a aixecar una Eurocopa (2016) i una Nations League (2019) i en què s’ha convertit en l’entrenador amb més anys (8), més partits (109) i més victòries (68) de la història de la selecció lusitana.

L’últim dels combinats potents de qui s’esperava més i que no va arribar on s’entreveia és la selecció espanyola. Però no es mira tècnics, el conjunt estatal, després de no renovar Luis Enrique, perquè ja va trobar el relleu aviat fent ascendir el preparador de la sub 21, Luis de la Fuente, que de fet ja va ser presentat. Tot i no guanyar cap títol, Luis Enrique va deixar el llistó alt amb dues finals de Nations League (2021 i 2022) i unes semifinals d’Eurocopa (2020), sent l’única taca aquesta darrera participació en el mundial en què Espanya va ser eliminada pel Marroc en els penals (0-0, 3-0) en els vuitens de final.

Continuïtat a Alemanya

La Mannschaft també va caure amb estrèpit, ja que no va passar de la fase de grups, però l’entrenador Hansi Flick segueix en el càrrec. La federació alemanya el va ratificar després del mundial. Qui sí que va marxar és el director esportiu Oliver Bierhoff, que des del 2004 formava part de l’ens teutó.

CADIRES BUIDES

El Brasil i Portugal busquen entrenador per liderar les seves seleccions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)