El futbol a Cassà ja té el seu reconeixement en forma de llibre
Aquest vespre, a la Sala Centre Recreatiu de Cassà de la Selva, ha tingut lloc la presentació del llibre 1912-2023. 111 anys del futbol a Cassà, una obra que ha estat elaborada i escrita per Xavier Casabó i Joan Carles Codolà i que recull tota la història del club cassanenc, la U.D.Cassà. En l’exemplar literari, s’hi poden trobar un recull de més de 630 imatges de cada any. Des del 1988, pel 75è aniversari del club, no es publicava un llibre dedicat a la història del club.
L’acte ha començat amb un vídeo on s’han projectat imatges de 15 personalitats- jugadors, entrenadors, directius- que han sigut importants i decisius en la història del Cassà. Des de Pompeu Pascual, un dels jugadors que va disputar el primer partit del club l’agost de 1912, fins a Enric Mestres “Pitxi”, entrenador que actualment encara està vinculat amb el club. Els dos autors del llibre, han repassat les xifres de golejadors, minuts i equips que han deixat empremta a l’entitat blanc-i-blava.
En la presentació, també hi ha participat Miquel Clapés, president del club, Josep Maria Dausà, exjugador i exalcalde de Cassà, Pau Presas, vicepresident de la Diputació i Robert Mundet, alcalde del poble. L’organització ha valgut reconèixer i rememorar a la figura de Josep Maria Olivé, un cassanenc que va estar recopilant i compartint arxius i fotografies del club durant molts anys. A més a més, el Cassà i els autors del llibre han volgut retre homenatge als jugadors amb més de 10 temporades al primer equip cassanenc.
Esforç i dedicació per amor a l’art
Xavier Casabó, advocat, i Joan Carles Codolà, periodista jubilat, han sigut els grans artífexs de la recopilació més gran de dades i arxius del club cassanenc. “El primer partit que tenim referència a Cassà és el 18 d’agost de 1912. Van ser uns vailets que estudiaven a Girona i van decidir organitzar un partit de futbol al poble contra un equip de Girona. Tot va ser una anècdota molt interessant perquè no hi havia camp de futbol, el van haver de llogar . Posteriorment, es van organitzar més partits i fins i tot, al segon matx, va venir una orquestra que va tocar sardanes abans de l’inici del futbol. Hi havia molta gent aplegada. Des d’aleshores, a Cassà hem tingut futbol sempre”, ha explicat Codolà.
Si la veu de l’experiència la porta en Joan Carles Codolà, Xavier Casabó ha sigut la figura encarregada a recopilar bona part de les dades que s’hi poden extreure al llibre. “Vaig començar a l’agost a treure alineacions del Cassà. Des d’aquell dia, em vaig posar entre cella i cella saber quin era el jugador que havia jugat més partits amb el Cassà. Sé qui ho ha fet amb el Barça, amb l’Espanyol i faltava el Cassà, perquè no?”, ha explicat Casabó. No ha sigut una tasca fàcil, segons els autors del llibre, han hagut de buscar i preguntar a moltes fonts i, fins i tot, consultar arxius de diaris nacionals. Casabó explica que han recollit 2166 alineacions de 2590 partits disputats oficials. És a dir, 6 de cada 7 partits disputats. Casabó conclou amb un missatge clar: “Tinc l’esperança que hi hagi algú que guardi alguna imatge o arxiu dels anys 40 i 50 i ens permeti ampliar aquestes xifres”.