Haaland i Guardiola
Champions. El Manchester City, amb la figura del descomunal golejador que el tècnic català ha sabut encaixar, es veu les cares amb el Madrid per un lloc en la final
“L’estil el marquen els jugadors. Si tens Haaland, com vols no aprofitar-lo?” Irremeiablement, Pep Guardiola ha adaptat el Manchester City a la figura d’Erling Haaland. “M’agrada com juga el meu equip, sempre m’ha agradat. I aquest any, també”, explica el de Santpedor, que amb el golejador ha hagut de fer una volta de cargol a l’engranatge del conjunt citizen.
No obstant això, tampoc és tant el canvi que ha experimentat el City, pel que fa al joc, respecte a anys anteriors amb Guardiola per la presència de Haaland. En ocasions sí que és més directe en el servei de pilota, davant d’una pressió alta rival, aprofitant el cos del noruec, encara que la realitat és que l’equip té el mateix patró de futbol associatiu i de buscar les superioritats amb pilota. També és cert que, en això, en l’elaboració, no hi participa tant l’ariet com ho podria fer un fals 9, però, per contra, fixa centrals i deixa espais entre línies perquè els jugadors de dins es trobin. Les dades de possessió de pilota, en aquest sentit, també són explicatives de tot plegat. En aquesta temporada (2022/23), el conjunt sky blue té una mitjana d’un 63% de possessió, uns guarismes similars als de les altres temporades en què Guardiola l’ha dirigit: un 60,8% el curs 2016/17, un 68,9% el 2017/18, un 65,8% el 2018/19, un 64,7% el 2019/20, un 62,1% el 2020/21 i un 64,4% el curs 2021/22.
I amb Haaland, el conjunt anglès ha fet un salt de qualitat. El noruec ha dotat l’equip que orienta el tècnic català d’una contundència a l’àrea rival que no té cap altre. 52 dianes –36 en la Premier, quatre en les copes i dotze en la Champions– acumula aquest curs. Una barbaritat. De fet, a Anglaterra, i quan falten tres jornades per acabar la lliga, ja té el rècord històric de gols en un campionat, per sobre dels 34 dels mítics Andy Cole (1993/94 amb el Newcastle) i Alan Shearer (1994/95 amb el Blackburn Rovers). “Sabia que marcaria gols en aquest equip. La temporada passada van marcar més de 100 gols. Quan em mirava com jugaven i veia les vegades que centraven, pensava: «M’encantaria ser allà»”, va manifestar recentment Haaland.
L’impacte del davanter de 22 anys, doncs, ha estat immediat i, amb ell a la punta de llança, al club de Manchester somien el triplet. La Premier és a tocar, l’aconseguiran si guanyen un dels tres partits que falten; en la FA Cup són a la final, que tindrà lloc el dia 3 de juny a Wembley contra el Manchester United, i en la Champions són a un pas de la final: avui (21 h) a l’Etihad Stadium s’hi juguen un lloc en la tornada de semifinals contra el Real Madrid, després de l’empat (1-1) de l’anada. Allà, dimarts passat, no va ser el millor partit de Haaland, que, ben lligat per Antonio Rüdiger, va tenir poca incidència. “Felicitats a Rüdiger. Però Erling, no ho oblidem, té 22 anys i era la primera vegada que jugava en semifinals de la Champions League i era la primera vegada, també, que anava al Santiago Bernabéu, un dels escenaris més grans, contra un club de primer nivell amb molt bons jugadors”, el va defensar Guardiola. “Si l’equip pot jugar una mica millor en la tornada, potser serà més fàcil per a ell”, hi va afegir el preparador. Aquesta nit, el desenllaç.