L’elit del futbol català
Futbol català. Quaranta-cinc equips catalans són a les lligues del futbol estatal, però les noves categories comporten pocs canvis i un topall per als equips amateurs
El futbol català gaudeix, com ja és habitual els últims anys, d’una gran presència a l’elit. Fins a 45 equips omplen el mapa del futbol català per al curs 2023/24 militant en les categories professionals i semiprofessionals del futbol espanyol.
En masculí
Aquest curs, tot i la gran presència a les altes categories, el futbol català masculí tindrà un equip menys a primera divisió. Dos cursos enrere, gràcies a l’ascens del Girona, el futbol català tornava a presumir, tres anys després, de tenir fins a tres equips en la màxima categoria del futbol estatal. Aquesta campanya, però, el nombre es torna a reduir a dos, després del descens de l’Espanyol. Però, d’aquesta manera, la categoria de plata tornarà a tenir representació catalana. La campanya passada, en canvi, no hi havia cap equip català a segona A, un esdeveniment que no es produïa des de la temporada 2006/07.
La segona divisió A és justament la categoria en què trobem menys equips catalans. Només un, el conjunt blanc-i-blau. I és que l’aparició de la primera divisió FEF ha tancat les portes del futbol professional a molts equips. Aquesta categoria nascuda la temporada 2021/22 s’ha convertit en un topall per als equips catalans per poder arribar a la categoria de plata. Aquest curs, en el grup 1 (el del nord) de la primera divisió FEF, hi trobem com a representants quatre catalans: el Sabadell, el Cornellà, el Nàstic i el Barça Atlètic. Tots quatre ja hi militaven la temporada passada, i han aconseguit la permanència per a aquesta.
Just al darrere, a segona divisió FEF, també hi ha una bona representació de catalans. Formant part del grup 3, el curs passat en trobàvem vuit. Aquest any, tot i que hi continuaran militant el mateix nombre de representants, no seran els mateixos. L’Olot i l’AE Prat no van poder mantenir la categoria i, per tant, aquesta campanya competiran a tercera divisió FEF. En canvi, van aconseguir l’ascens de tercera a segona l’Europa i el Sant Andreu.
Al topall que es troben els equips per arribar a les categories professionals amb l’aparició de la primera divisió FEF, aquest any s’hi suma el de la lliga Elit, coneguda com la Superlliga catalana. Una nova categoria que es converteix en la sisena en l’àmbit estatal i la primera en l’àmbit català.
En femení
Els equips catalans femenins són, evidentment, menys que els masculins, igual que també són menys els recursos, els diners, les competicions, els clubs i les jugadores. El curs passat no va ser un any de grans canvis per als conjunts catalans de les categories més altes. Gairebé tots repetiran en les competicions en què militaven fins ara. Amb dues excepcions: l’Europa, que ha aconseguit l’ascens a primera divisió FEF, i l’Igualada, de preferent a primera nacional.
En la màxima categoria, igual que en el cas del masculí, hi trobem dos equips: el Barça i el Llevant les Planes. Tots dos repeteixen en la competició. El Barça després d’haver-se proclamat campió, i el Llevant després d’haver aconseguit l’onzena posició.
A sota trobem la primera divisió FEF, en què participen el Barça B (campió), l’AEM Lleida (7è), l’Espanyol (9è), i aquest any també l’Europa, que acaba de pujar.
I tot i l’ascens de l’Europa, encara tindrem representació catalana a segona divisió FEF. Casualment, les dues categories que només tenen un equip català són segones i el representant és l’Espanyol, en aquest cas, l’Espanyol B.
I a primera divisió nacional, la quarta categoria en l’àmbit estatal, hi continuaran participant el CE Seagull (2n), el Sant Gabriel (3r), el Vic Riuprimer (5è), el Cornellà (8è) i el Riudoms (9è), i s’hi suma, després d’obtenir l’ascens el curs passat, l’Igualada.