Més futbol

Rubiales dimitirà avui

El president de la federació espanyola preveu comunicar avui en l’assemblea que plega

El govern, la FIFA, les jugadores, els clubs i diverses territorials li havien anat retirant el seu suport en les últimes hores

Luis Rubiales deixarà avui de ser president de la Federació Espanyola de Futbol, càrrec que ocupa des del 2018. Les nombroses pressions rebudes des de tots els estaments de la societat i, sobretot, l’expedient disciplinari obert per la FIFA, ha estat la gota que ha fet vessar el got. Rubiales s’ha vist més acorralat que mai i ha decidit fer un pas al costat i dimitir, tot i que inicialment no tenia cap intenció de plegar. La decisió la va prendre ahir al vespre, després d’una llarga reunió amb el seu equip de confiança, i la comunicarà amb tota probabilitat en l’assemblea general extraordinària que es fa aquest migdia (12 h) a la ciutat esportiva de Las Rozas. S’haurà d’aclarir si Rubiales tindria cap possibilitat de tornar-se a presentar com a candidat a la presidència en les properes eleccions, previstes pel 2024. De moment, sí que mantindrà el càrrec com a vicepresident de la UEFA. Pedro Rocha, president de la federació extremenya, i Pablo Lozano, president de l’andalusa, són els principals candidats a substituir-lo fins que hi hagi eleccions.

Les peticions per què dimitís o quedés inhabilitat s’havien anat multiplicant amb el pas de les hores, i ahir s’hi va afegir la FIFA. El màxim organisme del futbol internacional li va obrir un expedient disciplinari pel petó forçat a Jenni Hermoso i els gestos des de la llotja en la final de la copa del món. La comissió disciplinària de la FIFA considera que aquests fets “podrien ser constitutius de violacions dels articles 13.1 i 13.2 del codi disciplinari”. Aquests articles condemnen qui violi les normes bàsiques de conducta decent, insulti una persona en totes les seves formes, especialment utilitzant gestos, signes o llenguatge, utilitzi un esdeveniment esportiu per a manifestacions que no són d’índole esportiva o qui es comporti d’una manera que representi per a l’esport i el futbol i/o la FIFA un desprestigi. Aquest expedient ha estat un cop definitiu per a aquest desenllaç, així com la voluntat del Consell Superior d’Esports (CSD) de suspendre’l i dur el cas al Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) per després inhabilitar-lo i impedir que continués en el càrrec.

El Girona s’hi afegeix

Així doncs, l’assemblea que va convocar per tancar files amb ell i mostrar la seva força serà el lloc on firmarà el seu final. El comunicat de Jenni Hermoso a través del sindicat Futpro demanant “mesures exemplars” va capgirar els plans del president. És evident que no tenia escapatòria i, fins i tot, es posava en dubte que aquesta reunió es pogués arribar a celebrar per falta de quòrum. Els vint clubs que representen el futbol professional en aquest òrgan federatiu –onze de primera i nou de segona– van comunicar que no hi assistirien. Com tampoc alguns dels dinou presidents de les federacions territorials. El Girona no té lloc en l’assemblea, però ahir a la nit va fer un comunicat de “rebuig categòric als actes i actituds” de Rubiales i posant èmfasi al seu compromís amb la tolerància zero davant qualsevol manifestació de masclisme.

El camí abrupte de Rubiales a la federació espanyola ha arribat a la seva fi. Des que va accedir al càrrec, el 2018, ha protagonitzat múltiples polèmiques i encara té diversos casos pendents als jutjats. Va iniciar el mandat amb la destitució de Julen Lopetegui dos dies abans del debut en el mundial de Rússia i l’intent fallit de retirar la senyera de la copa de la Reina. Ara l’acaba amb la selecció femenina com a campiona del món, però amb un altre escàndol, la intolerable i reprovable conducta en la final. Aquest cop no ha pogut sobreviure. Ha estat definitiu.

SUPORT REDUÏT

No tenia ni assegurat el quòrum de l’assemblea, amb moltes renúncies

RELLEU

Pedro Rocha i Pablo Lozano són els principals candidats a substituir-lo
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)