Estrenar-se en l’estrena
El Girona té cada vegada més a prop l’accés a la Champions League, que a partir de la temporada que ve trencarà amb tot el que hi havia assumit amb un nou format rocambolesc i del tot diferent, però que asseguraria als gironins jugar vuit partits en la màxima competició europea
El Girona té un peu en la Champions League de la temporada que ve. El coixí de nou punts, quan en queden vint-i-quatre en joc, que tenen els de Míchel respecte del cinquè classificat, l’Athletic, sembla cada vegada més un matalàs. No està fet, i segurament caldrà sumar un mínim de 6 o 7 punts més per assegurar-se la classificació, però la lògica diu que només un daltabaix sideral faria que els gironins es quedessin sense el premi gros al final d’un curs històric.
Montilivi comença a sentir, de fons, l’himne de la Champions. Una fita inimaginable fa només un any, però que el Girona s’haurà guanyat a pols. Seria, sense cap mena de dubte, la millor manera d’estrenar-se en una competició europea. Una aventura que, si es dona el cas, tocarà gaudir sense cap exigència, sense oblidar en cap moment que el més important tornarà a ser, com sempre, la lliga.
Que el Girona es classifiqui per a la Champions pot ser un fet històric per al futbol català, ja que, donant per fet que el Barça hi serà, per primera vegada Catalunya tindrà dos representants en la màxima competició europea de clubs. Fins ara el sostre s’havia marcat en un equip en la Champions, el Barça, i un equip en la segona competició europea, fos la UEFA o l’Europa League. Aquest segon representant sempre ha estat l’Espanyol, que hi ha participat en vuit ocasions.
El Barça i, especialment, el Girona són a un sol pas de fer història. I en faran en una temporada molt especial, i és que la Champions League estrenarà, el curs 2024/25, un nou format de competició que ha fet alçar la veu a molts detractors. Cal destacar que aquest mateix format, amb alguns lleugers canvis sobretot en les dates, s’aplicarà a l’Europa League i a la Conference League.
La lligueta única
El primer canvi important que tindrà la nova Champions League és el nombre d’equips, ja que es passarà dels 32 participants actuals a 36. Quatre places més, de les quals una hauria pogut caure en la lliga espanyola, ja que dues s’atorguen al cinquè classificat de la lliga en què els seus equips han obtingut millors resultats en les tres competicions europees. Els equips espanyols, però, ja no hi tenen possibilitats, i les dues places seran per a Itàlia i Anglaterra o Alemanya.
La segona gran novetat, i segurament la més important, és que s’eliminarà el format de grups. Els 36 equips participants en la Champions League formaran una classificació única ordenada, lògicament, en funció dels punts aconseguits i, en cas d’empat a punts, en funció de la diferència de gols. En aquesta lligueta, però, cada equip jugarà només vuit partits contra vuit rivals diferents, dels quals quatre seran a casa i quatre seran a fora. Les dates de la primera fase aniran del 17 de setembre, quan arrencarà la Champions, al 29 de gener, quan es disputarà l’última jornada en horari unificat.
Per determinar quins seran els enfrontaments de la lligueta es farà un sorteig en què els 36 participants estaran dividits en quatre bombos en funció del coeficient UEFA de cada equip. El Girona, com a debutant a Europa, estaria en el quart, mentre que el Barça podria estar en el primer, si guanya la Champions o equips com ara el Roma, el Manchester United i el Chelsea en queden fora, o en el segon. Cada equip haurà de jugar contra dos equips de cada bombo, amb un partit a casa i un a fora contra cada grup.
Un cop finalitzades les vuit jornades de la lligueta, els equips classificats entre la 25a i la 36a posició quedaran eliminats, sense anar a l’Europa League com podia passar fins ara amb els tercers classificats de la fase de grups. La resta, del primer al vuitè classificat de la lligueta, accediran directament als vuitens de final, mentre que del novè al vint-i-quatrè disputaran una eliminatòria de play-off d’accés als vuitens de final.
Amb aquest sistema, el que preveu la UEFA és que fins a l’última jornada pràcticament tots els equips tinguin coses en joc, ja que les diferències de punts poden ser mínimes i, com ja es veurà, cada posició que es guanyi té valor en el quadre final.
Les eliminatòries
En el play-off, que es disputarà al mes de febrer, els equips classificats entre la novena i la setzena posició disputaran el partit de tornada a casa, tenint així el factor camp a favor respecte dels equips classificats entre la dissetena i la vint-i-quatrena posició. Per determinar els partits concrets de les eliminatòries, però, es realitzarà un sorteig bastant predeterminat. I és que els equips que disputin l’eliminatòria s’agruparien en parelles segons la classificació de la lligueta (el novè amb el desè, l’onzè amb el dotzè, etc.) abans de fer un sorteig, en què el novè i el desè s’enfrontaran al vint-i-tresè i al vint-i-quatrè (el sorteig determinarà contra quin dels dos equips), i així successivament.
Els vuit equips que superin aquest play-off s’afegiran als vuit primers classificats de la lligueta en l’eliminatòria de vuitens de final, que es disputarà al març i en què el factor camp serà favorable als millor classificats, és a dir que del primer al vuitè classificat jugaran la tornada a casa. Per a aquesta eliminatòria el sorteig també serà predeterminat i definirà el camí fins a la final. La classificació en la lligueta única també tindrà pes a l’hora de confeccionar aquest quadre final, ja que es repetirà la divisió d’equips per parelles (el primer amb el segon, el tercer amb el quart, etc.), de manera que el primer o el segon de la lligueta s’enfrontaran al guanyador de l’eliminatòria prèvia que disputaran entre el quinzè i el divuitè classificat, i així successivament. A més, el primer i el segon classificat de la lligueta única quedaran a bandes oposades del quadre, de manera que només es podrien trobar en la final, que en aquesta propera edició es disputarà a Múnic el 31 de maig del 2025. A més, el primer i segon de la lligueta només es podrà enfrontar al tercer o quart classificat en les semifinals.
Vint-i-un anys de l’últim canvi de format
La Champions League ha anat canviant el seu format amb el pas dels anys. Fins i tot de nom, ja que la denominació actual va començar la temporada 1992/93, substituint la de copa d’Europa. Les modificacions principals que s’han anat fent en la competició des de la seva creació, el 1955, primer van estar relacionades amb el nombre d’equips participants, en què es va arribar la temporada 1997/98 als 32 equips que hi havia fins ara. Després d’uns anys sense canvis, a partir de la dècada dels noranta es van començar a introduir els grups, abandonant el sistema únic d’eliminatòries que hi havia fins llavors. L’últim canvi important en el format de competició es va produir el curs 2003/04, quan es va eliminar una segona fase de grups amb 16 participants, dels quals sortien 8 equips classificats per als quarts de final, per passar al format que ha estat vigent fins aquesta temporada amb una única fase de grups i una eliminatòria de vuitens de final.
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024