Futbol i política
La selecció ‘bleu’ no pot esquivar el moment que viu l’Estat francès amb l’auge de l’extrema dreta latent i les eleccions legislatives ben a prop
Futbolistes del combinat com Mbappé, Dembélé i Thuram han pres posició
“Crec que ha sonat la campana d’alarma a França. Hem de mobilitzar-nos i anar a votar tots junts.” Ousmane Dembélé va obrir el meló abans de començar l’Eurocopa. En una roda de premsa, quan un periodista li va preguntar sobre l’ascens de l’extrema dreta francesa, l’atacant del PSG va parlar clar. Està preocupat, com molts a França, on regna la inquietud general després dels recents èxits electorals de Marine Le Pen i el seu partit, Rassemblement National, en les eleccions europees, amb les legislatives en l’horitzó el dia 30 de juny, i el 7 de juliol, en segona volta.
En un món, el del futbol, en què els jugadors no acostumen a sortir de la línia, Dembo no és l’únic que ha fet un pas endavant. Diversos integrants de la selecció francesa s’han mostrat fermament en contra d’aquesta ideologia i han demostrat així el seu compromís amb els valors de la diversitat i la inclusió. Els bleu tenen aquests valors molt presents, ja que la seva plantilla està farcida de futbolistes immigrants o d’ascendència immigrant. Dels 25 jugadors convocats per a aquesta Eurocopa 2024, dinou són de raça negra.
Així, algunes de les figures més influents dels vestidors estan advertint sobre la situació a França. Kylian Mbappé, un d’ells, també: “Vull dirigir-me al poble francès. Els extrems estan a les portes del poder, tenim l’oportunitat de triar el futur del nostre país. Faig una crida a tots els joves a votar, perquè s’adonin de la importància de la situació. Confio en tots els francesos, cada vot compta, espero que encara estiguem orgullosos de vestir aquesta samarreta el 7 de juliol.” Per la seva banda, Marcus Thuram va argumentar: “És la trista realitat de la societat d’avui. Cal anar a votar, però no és suficient. També hem d’explicar com hem arribat fins a aquest punt de màxima gravetat. Tots els meus companys pensen com jo.” De la mateixa manera i en la seva època, Zinedine Zidane i Lilian Thuram, pare de Marcus, també van intentar contrarestar el creixement del partit radical de Jean-Marie Le Pen, fundador del Front National i pare de Marine Le Pen. En una de les seves declaracions, Lilian va afirmar: “Visca França, però no la França de Le Pen! Fa molts anys que aquesta persona es presenta a les eleccions presidencials sense conèixer la història de França. Aquí la gent dona suport als jugadors francesos sense importar si són negres, perquè són francesos. Si algú el veu, que li digui que l’equip de França està molt orgullós de ser francès, i si té algun problema amb el fet que siguem francesos, nosaltres no.” Thierry Henry, una altra llegenda que va compartir equip amb ells i ara és seleccionador olímpic de França, també va abordar el tema que ja va experimentar fa 20 anys i que ara es torna a viure. Va expressar el seu suport a les paraules dels jugadors Thuram (fill), Dembélé i Mbappé, subratllant la importància de votar per contrarestar els extrems. “Personalment, estic en contra de tot allò que divideix”, va dir recentment.
En aquest context, la Federació Francesa de Futbol (FFF) va emetre un comunicat en què reafirmava el seu suport a la llibertat d’expressió i la ciutadania, fent una crida a la participació electoral com a exigència democràtica. Alhora, la FFF va subratllar la seva neutralitat institucional i la de la selecció nacional i va demanar evitar qualsevol ús polític de la selecció de França.
El futbol com una eina política posa de manifest el compromís dels futbolistes francesos amb valors com la diversitat i la democràcia. La seva crida a la participació electoral reflecteix un fort compromís amb la societat i el futur de França, i destaca així la capacitat transformadora de l’esport com a plataforma per al canvi social i polític.
200 esportistes francesos, contra l’extrema dreta
No només els jugadors de la selecció francesa hi han dit la seva. Més de 200 esportistes i exesportistes francesos s’han unit en contra d’aquest ascens de la ultradreta al seu país i han mostrat un compromís ferm amb els valors de diversitat, inclusió i igualtat. A través de les seves veus unificades, han posat de manifest la importància crítica de la participació electoral com a eina per salvaguardar els fonaments democràtics de França.