L’home de la màscara
Kylian Mbappé tornarà avui amb França, després de reposar en l’últim partit a causa de la fractura al nas que es va fer en l’estrena
L’atacant jugarà amb una protecció a la cara a la qual s’està acostumant els aquests dies
Kylian Mbappé està de retorn. Després de trencar-se el nas en el primer partit contra Àustria (triomf de França 1-0), l’atacant del Real Madrid va reposar amb els Països Baixos (empat 0-0), però avui, contra Polònia, ja eliminada, i amb el lideratge del grup en joc, s’entreveu que torni a jugar. Al capità bleu el motiva l’Eurocopa més que cap altra cosa, ara mateix, i no es vol perdre més partits. I és que Mbappé, que ja ha guanyat un mundial (2018) i una Nations League (2021) amb el combinat francès, té una espina amb el torneig continental. “És una competició que no guanyem des de fa 24 anys”, va dir abans de l’inici del campionat. “Per mi l’Eurocopa és més difícil que la copa del món, tot i que hi ha molta més pressió en un mundial”, va indicar l’atacant de 25 anys, màxim golejador del mundial 2022, que no ha marcat mai en una Eurocopa (va jugar la del 2020 i ara juga aquesta).
El dorsal 10, doncs, a més, es vol destapar i aquesta tarda (18 h) en pot ser l’oportunitat. Ho farà, però, condicionat, fins al final del torneig, amb una màscara a la cara per protegir la lesió que es va fer al nas. Després, s’haurà d’operar. Ja fa dies que està entrenant amb la protecció per tal d’adaptar-s’hi. D’aquesta manera, s’unirà a la llista de jugadors emmascarats, cada cop més extensa en el futbol actual. Fa més d’una dècada Carles Puyol era una rara avis quan, en més d’una ocasió, va haver de jugar amb un artefacte d’aquest tipus al rostre, a causa d’alguna lesió, però ara ja és un fet habitual. La gran evolució que hi ha hagut últimament en la producció d’aquests productes n’és la causa. Ara es fabriquen adaptats a l’estructura facial de cada futbolista i tenint en compte la lesió que té, perquè no és el mateix una afecció al pòmul o a la mandíbula que al nas, com és el cas de Mbappé. Fetes de fibra de carboni, perquè siguin lleugeres, s’utilitza una tecnologia d’escaneig 3D per fer al disseny, per tal que quedi ben adaptada al rostre del jugador, previngui de qualsevol cop que li pugui afectar la zona danyada i sigui al més còmode possible. Aquest últim aspecte, el de la comoditat, és el més difícil d’aconseguir. Al final, el futbolista està avesat a no portar res a la cara i, a més de la molèstia que pot causar ja de si mateixa, en ocasions li afecta l’angle de visió. Aquesta temporada, Ronald Araujo, en el Barça-Girona, va palesar això mateix, començant l’esmentat enfrontament amb una màscara i acabant-lo sense, després de treure-se-la amb el joc iniciat. En ocasions, és clar, pot ser molesta. “Quan em ve la pilota, de vegades és estrany, perquè no la veig bé; no és que em molesti gaire, però no és el millor”, va manifestar el davanter del Tottenham Heung-Min Son quan li va tocar dur-ne una la temporada passada a causa d’una lesió al rostre. “Si depengués només de mi, jugaria sense, però els meus pares, la meva família i els meus amics estan preocupats, perquè és un risc si algú em colpeja una altra vegada”, va explicar aleshores el sud-coreà.
Tot i això, n’hi ha d’altres que no els importuna en absolut. És el cas de Victor Osihmen. L’octubre del 2021, el punta del Nàpols es va fer una lesió facial, va haver de ser operat i va tornar amb màscara. Des d’aleshores, no se l’ha tret. “Està perfectament curat, encara està fent servir la màscara protectora perquè li dona una sensació de seguretat”, va manifestar, ja fa dos anys, el metge que el va tractar, Roberto Ruggiero. La realitat és que el nigerià la continua portant, ja és com un tret identitari seu i, és clar, no li fa nosa. Cadascú, òbviament, és un món. Mbappé, mentrestant, fa esforços per habituar-se’hi. “Tot va en la direcció correcta. L’hematoma disminueix cada dia i s’està acostumant a jugar amb màscara, que li varia una mica la visió”, va manifestar l’entrenador Didier Deschamps.