1a divisió

Apostes de tots colors

Cinc dels vint equips de la lliga han canviat de tècnic aquest estiu

El vincle entre el Girona i Míchel és el quart més llarg. El Barça s’abraça a Flick i Manolo González debutarà a primera divisió

Només van caldre poques hores després de resoldre l’última plaça de primera divisió entre l’Espanyol i l’Oviedo a favor dels blanc-i-blaus –els periquitos van mantenir la confiança en Manolo González i Las Palmas va apostar pel fins llavors tècnic de l’Oviedo Luis Carrión– per definir els vint entrenadors que començaran la temporada 2024/25 al capdavant dels vint equips de primera divisió. Seran els màxims responsables de guiar els seus equips cap als objectius marcats per a aquesta temporada, conscients que, en la majoria dels casos, el seu lloc pot perillar des del primer dia si els resultats no acompanyen. D’entrenadors a la recambra esperant una oportunitat per agafar les regnes d’un equip de primera divisió n’hi ha un fotimer, però de moment els vint privilegiats són ells.

Serà una temporada que començarà amb més novetats que els últims anys, ja que hi ha hagut cinc equips que han canviat de tècnic aquest estiu, dos més dels casos que s’havien viscut en les dues temporades anteriors. El més cridaner, sense cap mena de dubte, és el del Barça. Hansi Flick aterra al Lluís Companys –més endavant si tot va bé al Camp Nou– per suplir Xavi Hernández, després d’un dels serials més rocambolescos entre el terrassenc i el president Joan Laporta, amb l’objectiu de recuperar el títol de lliga. El Sevilla, amb l’aposta per García Pimienta, Las Palmas, amb la ja comentada de Luis Carrión, l’Osasuna, amb Vicente Moreno i el Mallorca, que ha pispat Jagoba Arrasate al conjunt navarrès, seran els altres clubs que estrenaran entrenador en la primera jornada de lliga.

Apostes

El cas de Hansi Flick mereix una menció a part. De fet, igual que Manolo González. I és que el Barça i l’Espanyol comparteixen l’aposta per dos tècnics que s’estrenaran a primera divisió. Dos tècnics amb camins molt diferents, ja que l’alemany fins i tot sap què és guanyar la Champions amb el Bayern, mentre que el gallec fa pocs mesos que entrena al futbol professional, però que hauran de descobrir amb el pas de les jornades el pa que es dona a primera divisió. Només hi haurà dos tècnics debutants més a primera, que seran Borja Jiménez, que ve de pujar amb el Leganés, i Luis Carrión, amb Las Palmas.

Tenir quatre debutants a primera divisió no deixa de ser una demostració de la dificultat de construir projectes a llarg termini a la màxima categoria. De fet, Míchel Sánchez, que viurà la quarta temporada a la banqueta del Girona, serà el quart tècnic que més temps ha estat al mateix equip. Només Pellegrini, que començarà el cinquè curs al Betis, Alguacil, que complirà el vuitè al capdavant de la Real Sociedad i l’incombustible Diego Pablo Simeone, que afronta la catorzena temporada com a entrenador de l’Atlético, superen la relació del de Vallecas amb el Girona.

La poca experiència d’alguns tècnics a l’elit fa que aquesta temporada la mitjana d’edat a les banquetes de primera divisió caigui en picat, passant dels 56,3 anys als 50,6. Pellegrini, amb 70 anys, serà el tècnic més veterà de la lliga amb diferència, ja que el xilè gairebé dobla l’edat del tècnic del Celta Claudio Giráldez i el del Rayo Iñigo Pérez, que en tenen 36. Borja Jiménez, de 39 anys, és l’altre tècnic per sota dels quaranta.

De tres a un

El català es farà sentir en les rodes de premsa del Girona, amb Míchel Sánchez, i de l’Espanyol, amb Manolo González. Fins i tot en algun partit puntual contra l’Osasuna amb el valencià Vicente Moreno. Ara bé, això no treu que la representació catalana a les banquetes de primera divisió pateixi un cop dur en l’inici d’aquesta temporada. I és que després de dos cursos consecutius en què la lliga arrencava amb tres entrenadors catalans entre els vint escollits a l’elit, en aquest n’hi haurà un de sol. Serà García Pimienta, que després d’estrenar-se a primera divisió la temporada passada amb Las Palmas, aquest curs agafa les regnes del Sevilla amb el repte de tornar l’equip a les posicions europees. Respecte a l’inici del curs passat els tècnics que cauen són Xavi Hernández i Sergio González, que va començar la temporada amb el Cadis, però va ser destituït amb l’equip immers en una zona de descens que no va poder esquivar.

D’EXTREMS

Pellegrini (70 anys) gairebé dobla l’edat de Claudio Giráldez i Iñigo Pérez (36)

ELS RELLEUS

A més del Barça, Las Palmas, el Sevilla, l’Osasuna i el Mallorca estrenaran tècnic

INCOMBUSTIBLE

Simeone viurà la seva catorzena temporada com a entrenador de l’Atlético

S’ESTRENEN

Flick amb el Barça i Manolo González amb l’Espanyol seran dos dels quatre debutants
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)