Eurocopa

Desamor amb el gol

A falta de tres partits per a la conclusió de l’Eurocopa, s’han marcat un total de 108 gols, lluny dels 142 de fa tres anys

Molts dels grans golejadors del panorama europeu han marxat del torneig amb la maleta buida

Cristiano Ronaldo, 35 gols amb l’Al-Nassr en la lliga d’Aràbia Saudita el curs 2023/24. Aleksandar Mitrovic, 28 gols amb l’Al-Hilal. Artem Dovbyk, 24 gols i pitxitxi de la lliga espanyola amb el Girona. Loïs Openda, 24 gols amb el Leipzig i tercer màxim golejador en la Bundesliga. Dusan Vlahovic, 16 gols amb el Juventus i segon màxim anotador de la Serie A. Romelu Lukaku, 13 gols amb el Roma. La llista és llarga. Tots comparteixen un denominador comú: han marxat de l’Eurocopa d’Alemanya amb la maleta buida de gols. Alguns d’ells, com en el cas de Cristiano, també ho han fet amb llàgrimes als ulls i amb l’ego ferit després d’haver fallat més que una escopeta de fira i en accions tan decisives com el penal que Jan Oblak li va aturar en la pròrroga en el Portugal-Eslovènia.

El gol s’està pagant car en aquesta Eurocopa. A falta de disputar les dues semifinals i la gran final del dia 14 a Berlín, s’han marcat un total de 108 gols, lluny dels 142 que es van marcar en l’Eurocopa d’Anglaterra de fa tres anys. Cristiano Ronaldo va ser el màxim golejador del torneig el 2021 juntament amb Schick (República Txeca), amb 5 gols, i havia marcat un total d’11 gols sumant les tres últimes Eurocopes. Ara a Alemanya, res de res. En el seu cas pesen factors com ara l’edat (39) i el fet de jugar ara en una lliga menor com és la d’Aràbia Saudita, però la realitat és que la sequera que ha viscut Cristiano en aquesta Eurocopa ha estat fins ara una síndrome generalitzada en la majoria de grans golejadors.

Robert Lewandowski ha passat de puntetes per aquesta Eurocopa. Polònia va ser la primera selecció eliminada, i el davanter del Barça només ha marcat un gol, i de penal. Antonie Griezmann encara no ha vist porteria amb França i Phil Foden, autor de 19 gols amb el City en la Premier, els mateixos que Lewandowski, tampoc ha marcat cap gol. El VAR li va privar aquest honor contra Eslovàquia. Cole Palmer tampoc s’ha estrenat amb Anglaterra. Amb el Chelsea ha estat el segon màxim golejador de la Premier (22), però amb Southgate ha tingut cadira fixa a la banqueta.

Crida l’atenció també el cas de Harry Kane, el Pilota d’Or del 2024. En la Bundesliga l’han vist marcar gairebé en tots els estadis aquesta temporada passada, però en aquesta Eurocopa només ha vist porteria al Frankfurt Arena i a l’ Arena AufSchalke de Gelsenkirchen. Dos gols en cinc partits d’Eurocopa per 36 gols en 32 partits a la Bundesliga.

Espanya, amb 11 gols, és l’equip més golejador del torneig, però curiosament el seu davanter centre titular només n’ha marcat un. Els mateixos que la gran estrella de França. Álvaro Morata i Kylian Mbappé buscaran avui a Múnic el primer dels dos bitllets per a la final de Berlín. Entre tots dos van marcar 11 gols en l’últim mundial de Qatar. Aquí, a Alemanya, només dos gols entre tots dos. Mbappé ha estat més notícia per la seva posició ferma contra la ultradreta francesa i contra Marine Le Pen i per la seva màscara que pel seu rendiment futbolístic. Morata va marcar el primer gol d’Espanya en aquesta Eurocopa (contra Croàcia), però des de llavors acumula 281 minuts de sequera.

Cody Gakpo (Països Baixos) –l’únic que pot seguir sumant–, Jamal Musiala (Alemanya), Georges Mikautadze (Geòrgia) i Ivan Schranz (Eslovàquia) lideren la llista de golejadors amb 3 gols.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)