Més futbol

ESPORTS

Mor el dirigent camerunès Issa Hayatou, antic president de la FIFA i membre del COI

Va ser durant gairebé 30 anys el president de la Confederació Africana de Futbol

L’antic dirigent esportiu camerunès Issa Hayatou (Garoua, 1946), que va ser president de la FIFA i membre del Comitè Olímpic Internacional, va morir ahir als 77 anys en un hospital de París per culpa d’un atac de cor, segons van informar mitjans francesos i del seu país.

Després de controlar amb mà de ferro la Confederació Africana de Futbol entre el 1988 i el 2017, va ser escollit president provisional de la FIFA, el màxim organisme rector del futbol mundial, quan el comitè d’ètica va suspendre Joseph Blatter arran dels casos de corrupció en els quals es va veure vinculat. L’africà havia entrat a la FIFA el 1990. Es va mantenir en el càrrec entre el 8 d’octubre del 2015 i el 25 de febrer del 2016. El 2002 ja s’havia postulat per ser-ne el president però en aquella ocasió va ser derrotat pel mateix Blatter.

Hayatou, que va ser un dels membres africans amb més poder del COI, va ser acusat per la BBC d’haver acceptar suborns als anys noranta en l’adjudicació dels drets televisius dels mundials.

Va deixar la presidència de la confederació africana el 2017 en perdre les eleccions contra el dirigent de Madagascar Ahmad Ahmad, que va posar fi al regnat del camerunès, que va durar gairebé 30 anys. Quatre anys més tard la FIFA el va suspendre per de qualsevol activitat relacionada amb el futbol fins al 3 d’agost del 2022 per haver trencat el codi ètic signant un contracte televisiu amb una companyia francesa pel seu compte.

Tot i que el final de la seva trajectòria va ser tacat per les acusacions de corrupció, la seva figura va ser clau pel creixement del futbol a tot el continent, l’expansió econòmica de la copa Àfrica i la inclusió de més equips africans al mundial.

Abans de fer el salt a la direcció esportiva, va ser un reconegut atleta d’elit al seu país. Va ser campió de Camerun dels 400 i els 800 m i va participar en els primers Jocs Africans de la història a Brazzaville (1965), a la República del Congo. També va ser internacional en les categories de promoció de les seleccions de bàsquet i membre de l’equip nacional universitari de futbol entre el 1964 i el 1971. Va ser professor d’educació física a Yaoundé abans de fer el salt a la Federació de Futbol de Camerun com a secretari general i posteriorment com a president. Al seu país també va treballar en el ministeri de Joventut i Esports.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)