Internacional

Porta a l'eternitat

Espanya aspira a ser la primera selecció en la història que encadena tres grans campionats

La “modernitzada” selecció de Prandelli serà l'últim obstacle dels de Del Bosque amb una proposta valenta

Alemanya va estar a punt d'encadenar tres grans torneigs el 1976 a Belgrad
Itàlia ha crescut durant l'Eurocopa
i ha trobat una identitat en el joc

El mapa històric del fut­bol mun­dial viu pen­dent de modi­fi­ca­ci­ons. El que avis i pares, gene­ra­ci­ons i gene­ra­ci­ons recor­den amb espe­cial nostàlgia, el que fins al dia d'avui ha estat l'Olimp d'aquest esport, podria que­dar avui des­di­bui­xat víctima d'un grup de nois amb una sen­si­bi­li­tat espe­cial, que han coin­ci­dit en el temps per treure el màxim de llus­tre al joc, per donar un gir de rosca més a revo­lu­ci­ons estilísti­ques il·lus­tres, com la del Bra­sil dels setanta, l'Holanda que poc després cau­ria amb estrèpit el 1974, el Milan que un dia va sac­se­jar els fona­ments del cal­cio per mitjà d'Arrigo Sacchi a finals de la dècada dels vui­tanta o el Barça de Johan Cruyff uns quants anys després, que va posar la lla­vor per a una filo­so­fia gua­nya­dora a Bar­ce­lona, la que avui encara empeny els èxits blau­grana i que de retruc ali­menta el somni espa­nyol.

Agra­dar no implica tenir el camí asse­gu­rat cap a l'èxit, el fut­bol n'està ple d'exem­ples, però l'Espa­nya del toc, la que pensa i repensa el fut­bol des de totes les seves dimen­si­ons, en la qual els defen­ses tenen tanta capa­ci­tat tècnica com els davan­ters, en la que la pilota és la millor arma de defensa, té la recepta per a tot, una com­bi­nació de des­tresa i de men­ta­li­tat que la poden con­sa­grar avui com la selecció de tots els temps. “Com a espec­ta­dor és un regal, però el més impor­tant és que són eficaços en el que fan”, recor­dava Lau­rent Blanc fa pocs dies. Un equip precís, efec­tiu fins a l'extrem de llau­rar una hege­mo­nia que fa sis anys que dura i que pot tan­car un cer­cle aquest ves­pre, sobre la gespa de l'Estadi Olímpic de Kíev, assu­mint cotes inau­di­tes. Aixe­cant encara més el sos­tre d'un fut­bol mun­dial que ara per ara han esta­blert els ale­manys, cam­pi­ons d'Europa i del món el 1972 i el 1974, i aca­ro­nant el seu ter­cer títol dos anys després en l'euro­peu de Iugoslàvia, en una final que va for­jar la lle­genda d'Antonín Panenka en la tanda de penals con­tra Txe­cos­lovàquia i que va aca­bar amb el domini d'una mannsc­haft que fut­bolísti­ca­ment no des­per­tava l'entu­si­asme de la roja actual. Espa­nya sal­tarà avui a la gespa del majestuós estadi, situat al cor de la capi­tal ucraïnesa, amb la tri­ple corona con­se­cu­tiva a l'horitzó més pro­per.

Els pre­ce­dents més recents ava­len la seva pro­posta, i ja des del pre­sent s'intu­eix un record d'har­mo­nia i estètica, però la rea­li­tat actual del con­junt de Vicente del Bos­que obliga a ser pru­dent. El pas d'Espa­nya per Polònia i Ucraïna ha tin­gut ins­tants de fre­nesí, moments en què el rival ha patit al dar­rere de la pilota, com França, com Irlanda, però alhora ha tin­gut esto­nes de col·lapse, símpto­mes de vul­ne­ra­bi­li­tat que s'han repe­tit amb assiduïtat. Con­tra la corat­josa Croàcia, con­tra Por­tu­gal, que va aguan­tar dem­peus amb heroïcitat, o con­tra una Itàlia que sem­blava en fase embrionària a les por­tes del tor­neig, però que ha anat gua­nyant cos amb el pas de les set­ma­nes i que, per la raça i el caràcter que ha acom­pa­nyat els azzurri històrica­ment, i perquè ha tro­bat una iden­ti­tat a la qual afer­rar-se, s'intu­eix un rival de nivell, a l'altura del que s'ha de gua­nyar una situ­ació pre­fe­rent en la història.

El vent bufa amb força des de fa temps a favor del com­bi­nat de Del Bos­que, que compta amb un crèdit que faci­lita una presa de deci­si­ons ja de per si paci­ent i sin­cera del tècnic de Sala­manca. Que li per­met arris­car i, fins i tot, equi­vo­car-se en alguna ocasió. Jugar amb un ariet de referència o no, apos­tar per un equip dis­se­nyat per jugar més per dins, en asso­ci­a­ci­ons cons­tants, o per un front d'atac més ver­ti­cal i veloç, que bus­qui més les pes­si­go­lles a l'esquena de la defensa rival. Les ja cèlebres vari­ants del tècnic no can­vi­a­ran l'essència del joc. Una cer­tesa tan abso­luta en el com­bi­nat espa­nyol com inqui­e­tant en la selecció ita­li­ana. França va renun­ciar a la seva manera d'enten­dre el fut­bol i va sucum­bir. Por­tu­gal no, i també va caure.

Per a Cesare Pran­de­lli no hi ha dile­mes traumàtics. Home de con­vic­ci­ons pro­fun­des i d'un dis­curs fut­bolístic con­vin­cent fins al dia d'avui, pro­met arris­car, ser ofen­siu. I en el seu manual, ata­car implica una par­ti­ci­pació capi­tal d'Andrea Pirlo en cada acció ofen­siva, amb una panoràmica total del camp i fent rut­llar un engra­natge que sos­te­nen fut­bo­lis­tes de talent i recor­re­gut, com Ric­cardo Mon­to­livo i Clau­dio Marc­hi­sio, que abra­cen molt de camp i que són el nexe entre l'ele­gant fut­bo­lista llom­bard i el talent i la ima­gi­nació d'Anto­nio Cas­sano i la devas­ta­dora capa­ci­tat de Mario Balo­te­lli, de qui tot el país espera mira­cles després de la seva exhi­bició de força con­tra Ale­ma­nya en la semi­fi­nal. Aquesta és una Itàlia “moder­nit­zada”, segons Arrigo Sacchi, la que “tot just ha començat un somni”, segons parau­les del seu selec­ci­o­na­dor i la que inten­tarà posar fi a l'era dau­rada del fut­bol espa­nyol sis anys després. Arri­bats fins a aquest punt, els ita­li­ans pen­sen en gran, als nois de Vicente del Bos­que ja fa temps que la mag­ni­tud de tot el que fan amb una natu­ra­li­tat exul­tant se'ls ha esca­pat de les mans. La nit de Kíev deci­dirà si el cronòmetre d'Espa­nya segueix comp­tant pas­sada rere pas­sada, movi­ment rere movi­ment, o si el curs de la història posa límits a un grup de fut­bo­lis­tes que mai troba el moment de saciar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.