El Girona-Alcorcón existirà
La Lliga de Futbol Professional va acceptar ahir la inscripció de l'Alcorcón a 2a divisió, només dos dies abans de l'inici de lliga
El Girona, revelació de la temporada passada, obrirà demà el teló del curs 2013/14
La lliga de segona divisió A comença demà, divendres, però fins ahir no es va saber quin seria el 22è equip, en una altra demostració que la LFP té més tics d'organització tercermundista que no pas d'aquell campionat modèlic que ens volen fer creure que és. Després de fer-lo patir en gran manera, finalment l'Alcorcón jugarà a divisió de plata per quart any consecutiu. El club madrileny estava sent auditat i corria el seriós risc de ser expulsat per una conversió fraudulenta en societat anònima esportiva. Però, a diferència del que li va passar al Guadalajara (el van fer baixar a segona B per una qüestió molt similar), l'Alcorcón se'n va sortir. El Racing i l'Osca planaven com voltors per sobre del club madrileny per si l'expulsaven de la Lliga de Futbol Professional, però cantàbrics i aragonesos jugaran definitivament a segona B, que és el lloc que els correspon després d'haver finalitzat en 20a i 21a posició (antepenúltim i penúltim) el campionat passat.
L'Alcorcón, doncs, tornarà a visitar l'estadi de Montilivi. L'any passat ho va fer per partida doble (en la lliga regular i també en la fase d'ascens) i van ser dos partits amb majúscules. El primer, d'una èpica indescriptible (el Girona va aixecar un 0-2 i va acabar guanyant per 3-2, amb l'afició local embogida com mai), i el segon, d'una transcendència màxima (el triomf, per 3-1, va servir per classificar-se per a l'eliminatòria decisiva per pujar a primera).
Per unanimitat
L'Alcorcón va rebre llum verd de la comissió delegada de la LFP “per unanimitat”. El president del club madrileny, Julián Villena, es va mostrar eufòric, tot i que de les seves paraules també es desprèn que la comissió delegada es va mirar més que de bon ull l'auditoria: “Som un equip net i sense deutes. I qualsevol problema que pugui haver-se derivat de la conversió en SAE, el solucionarem.” Aquestes paraules no devien fer gaire gràcia al Guadalajara. La comissió delegada, formada pel president de la LFP (Javier Tebas), sis clubs de primera divisió (Sevilla, Atlético, Barça, Llevant, Real Societat i Athletic) i sis més de segona (Recreativo, Sporting, Ponferradina, Numància, Las Palmas i Real Madrid Castella), també va dir que vigilaria un procés que, pel que es va veure, no està tancat.
És clar que un descens administratiu de l'Alcorcón hauria significat una decisió d'unes conseqüències imprevisibles. La Lliga de Futbol Professional hauria hagut de repescar el Racing, que a banda de baixar esportivament arrossega un deute d'uns trenta milions d'euros (l'Alcorcón està net), està denunciat pel Girona per un intent de suborn i va estar implicat en un dels enfrontaments (el Racing-Hèrcules) que feien més tuf d'estar arreglats, tot i que la LFP va arxivar-ne l'expedient.
La lliga més forta?
El Girona va posar el llistó molt alt i tot indica que no el podrà superar. Ha perdut potencial –sobretot ofensiu–, però aquest teòric debilitament coincidirà també amb una segona divisió que fa pinta de ser la més forta dels últims temps. De primera han baixat tres equips amb una trajectòria impactant (Deportivo, Mallorca i Saragossa), però els que han pujat de segona B no semblen precisament comparses (Tenerife i Alavés, sobretot, a banda del Jaén i l'Eibar). A més, hi haurà rivals, com per exemple Las Palmas, l'Sporting, el Còrdova, l'Hèrcules i el repescat Múrcia, que l'any passat no van fer un bon curs però que sempre arrenquen amb les màximes expectatives.
L'equip de Ricardo Rodríguez afronta, doncs, un curs delicadíssim. Hi ha molts exemples d'equips que han tocat el cel un any i el següent han perdut bous i esquelles. L'últim cas és el Racing, que afrontava el curs passat amb l'objectiu de recuperar la primera divisió i ha acabat a segona B. I el penúltim, el mateix Tenerife, que també va encadenar dos ascensos. I si serveix de mirall mirar més enrere i trobar un exemple d'un equip de casa, el Figueres també va baixar a segona B la temporada després de disputar aquella eliminatòria per pujar a l'elit del futbol espanyol contra el Cadis. Un avís per a navegants.
Molts candidats
Són aspirants amb majúscules els tres equips que han baixat de primera, però tot dependrà de l'adaptació a una categoria molt traïdora. El Dépor hi va caure el curs 2011/12 i el Saragossa, el 2008/09. Tots dos se'n van sortir a la primera, però en cap cas va ser bufar i fer ampolles. I el Mallorca feia setze anys que no tastava la divisió de plata. Dels que s'han reforçat més bé a priori destaca el Còrdova, però també s'espera la reacció de l'Sporting.
ÚNIC DAMNIFICAT
Finalment, la LFP només ha tractat amb severitat el modestíssim GuadalajaraEL GIRONA
Ha perdut molt de potencial ofensiu, difícilment superarà el llistó de l'any passatPESOS PESANTS
Amb el Mallorca, el Saragossa, el Dépor, l'Sporting, el Còrdova... hi haurà molt nivellBuscant la consolidació definitiva
El Barça B i el Sabadell també representaran Catalunya en la divisió de plata aquest curs. Són dos blocs molt diferents, però que es fixen un mateix objectiu: consolidar-se definitivament en una categoria que han anat fent seva en els últims anys. El Sabadell de Javi Salamero, per exemple, afronta una nova etapa, amb canvis institucionals i a la banqueta, però manté bona part del bloc de la temporada passada –només canvia significativament la defensa– i, a còpia d'experiència, espera fer un bon curs i entrar a formar part d'aquell nombre selecte de clubs afermats en el futbol professional. Els vallesans volen evitar patiments, però també esperen que no es repeteixi l'ensopiment amb què han acabat les últimes dues temporades. El Barça B, d'altra banda, afronta el curs amb una perspectiva radicalment diferent de la de fa un any, en què ja s'entreveia que seria un bloc poderós. Sense els seus quatre pilars –Deulofeu, Rafinha, Sergi Roberto i Luis Alberto–, ni alguns dels jugadors més experimentats, el conjunt blaugrana, rejovenit, buscarà mantenir-se a segona.