Girona

JORDI MATAMALA

MIGCAMPISTA DEL GIRONA FC

“La missió és estar tranquils tot l'any”

El selvatà, que no s'imaginava acumular tants minuts en el seu retorn a Montilivi, prioritza la permanència com a clau per a la viabilitat del Girona i entén que exigir fer la promoció és exagerat

“S'ha perdut nivell amb jugadors de desequilibri, però hi hem guanyat amb la igualtat que hi ha”, explica el migcampista, encantat d'haver-se consolidat en la categoria

Jugant amb tres pel mig, els interiors han de tenir arribada, perquè si no deixem el punta molt desprotegit
Els jugadors del planter s'han guanyat que, en comptes de fitxar joves d'altres llocs, siguin la primera opció
El concurs? Estàvem molt pitjor quan vaig marxar. Els sous han baixat arreu; estem tornant a una cosa més coherent

Només un fort cop al cap va trencar el ple de minuts en la lliga de Jordi Matamala Muntadas (Vilobí d'Onyar, 18/5/1976), que confia estar disponible per al Girona-Hèrcules de dissabte. Sense marcar-se cap termini, el migcampista continua gaudint al màxim d'una categoria que no s'havia mirat amb un interès especial fins que hi va arribar, amb 32 anys, el 2008.

Juga més del que imaginava quan va tornar?
Doncs sí. La veritat és que vaig venir pensant que seria útil, i convençut que jugaria partits. Però no hauria pas dit que, a aquestes alçades, ho hauria jugat pràcticament tot.
De considerar-se útil a imprescindible?
Tampoc ho definiria així. L'altre dia van jugar dos altres jugadors, i tenim alternatives i sistemes diferents.
Es veu preparat per vorejar la quarantena de partits?
Crec que no s'han de fer aquestes previsions. Miro d'anar setmana a setmana, estar preparat per poder jugar. Ara la intenció és arribar a dissabte a disposició de l'entrenador. Crec que no seria correcte marcar-me xifres de partits jugats durant tota la temporada.
L'edat condiciona algun hàbit? Fa res de diferent respecte a cinc o sis anys enrere?
Si miro el que feia fa set o vuit anys, penso que el meu joc ha canviat una mica. A l'hora de recuperar i robar pilotes, ja no és el mateix. Potser sí que he millorat en altres facetes, sobretot amb la pilota, la tranquil·litat a l'hora de jugar, i en aspectes del joc col·lectiu. Respecte al dia a dia, el canvi principal és la recuperació postpartit, més lenta que anys enrere.
Estan notant els efectes d'una plantilla curta?
Penso que 22 jugadors no és pas una plantilla curta. El problema és que hem tingut baixes des del primer dia. Pocs equips han començat a treballar amb baixes durant la pretemporada. I tenint gent útil com tenim al filial, 22 jugadors és una bona xifra. Si fos com anys enrere, en què no hi havia joves del filial amb nosaltres, sí que seria curta.
Ricardo no ha de descartar mai jugadors per decisió tècnica. Falta competència?
No sé si en falta, però sempre és bona. Segur que és un element que l'entrenador troba a faltar. Perquè deixar fora jugadors es deu fer complicat, però també és un bon senyal.
Hi ha tècnics fidels a un sistema i altres que n'alternen més d'un. Com a jugador, prefereix estar sempre allà mateix, o és agraït anar variant?
És bo tenir alternatives com a equip. Jo no tinc preferències de jugar amb dos o amb tres pel mig. Els mecanismes i el treball que has de fer són diferents, però ja és feina de l'entrenador decidir per quin aposta.
De córrer, se'n continua fent un tip, sobretot si fa d'interior.
Penso que fer d'interior és més exigent a l'hora de pressionar, també en funció del rival. Jugant amb tres pel mig, els interiors han de tenir arribada, perquè si no deixem el punta molt desprotegit. I aquesta és una de les deficiències que hem tingut, menys arribada. Segurament hi hem guanyat altres coses, sobretot consistència, però és un aspecte que hem de millorar. Ataquem menys. I som un equip de perfil més ofensiu.
El Girona té un llistó altíssim i menys homes determinants. Ara que ha passat un quart de campionat, a què creu que ha d'aspirar?
Internament ja ho hem comentat. Jo no sóc ningú per dir que més amunt que la salvació és fer-se il·lusions, i si l'afició està engrescada ja em va bé, però l'objectiu imprescindible és la salvació. La permanència és el futur del Girona. Hem de veure en quina jornada som capaços d'assolir 50 punts. Si és en la trenta-novena, la permanència i fora. Si és en la trenta-cinquena, veurem si es pot lluitar per altres coses.
La permanència és prou premi?
No ens hem d'obsessionar amb objectius molt ambiciosos. La missió és estar tranquils, en una zona còmoda, durant tot l'any. Perquè quan ets a baix mai treballes tan bé el dia a dia. I el que es va fer l'any passat –per mi, que ho vaig veure des de fora– va ser brutal. No controlo quin pressupost hi havia, però estic segur que es va fer molt més del que tocava. S'ha anat reduint el pressupost, any rere any, i penso que seria exigir-nos massa haver de fer el play-off.
Pels gols, estan vivint de la pilota aturada. Falta algun argument més?
Com es produeixen els gols, al cap i a la fi, és el menys important. En nombre de gols a favor, crec que estem a un bon nivell dins la categoria. I valoro sobretot les ocasions, i n'hem tingut. No m'obsessiono amb l'atac. És més important ser més sòlids.
Qui vegi els números, amb cap gol en la primera part, pot pensar que són un equip garrepa i especulador.
És una estadística curiosa. No sabria donar cap explicació perquè dubto que n'hi hagi. Segur que hem tingut ocasions molt clares a la primera part i no han volgut entrar. Però mentre acabem marcant i guanyant partits, tampoc em preocupa gaire.
Tenir un sol davanter no deu ser bo ni per al mateix Chando.
Segurament. És una situació assumida pel mateix club, que va comentar que en buscaven un altre. Per limitacions econòmiques no ha pogut ser, i el mister hi ha adaptat altres jugadors. Ara tenim això, i lamentar-nos no serviria de res.
Pels rivals deu ser més fàcil desactivar alternatives.
És possible. De tota manera, l'any passat a Huelva teníem tres davanters centres de tota la vida, i molts partits els vam jugar sense cap d'ells. Quan tens tres davanters i no en juga cap, el tema és què passa amb ells. I quan n'hi ha un, és massa poc. El que hem de fer és treure el màxim rendiment dels jugadors que tenim.
Es compara massa amb Acuña o Benja?
El Girona ha tingut davanters que han fet molts gols els últims anys, des de Despotovic i Coro fins a Acuña i Benja. A vegades dependre molt d'un jugador també té el seu handicap, tot i que és evident que si hi ha un home que en marca molts et deixa mitja feina feta.
Li agraden les limitacions imposades per la LFP?
Si tots estem dins les mateixes regles, benvingut. Hi pot haver algun dubte, però el que és clar és que el sistema que hi havia fins ara no era bo. Això de tantes promeses, de rebre denúncies per impagaments i que no passés res, s'havia d'acabar.
Creu que ha baixat el nivell de la categoria?
Penso que sí, que alguna cosa s'ha perdut. Els de nivell alt de segona A gairebé tots han passat a primera, d'on han sortit jugadors cap a l'estranger. És una roda. S'ha perdut nivell amb jugadors desequilibrants, però hem guanyat molta igualtat a la categoria. Cada partit és imprevisible.
El sorprèn veure el Recreativo tan amunt?
Em sorprèn que tingui tants punts i tanta distància respecte al tercer. Que estiguin jugant bé no em sorprèn, perquè han mantingut una bona base i han fitxat bé i abans que ningú. A part d'un canvi de cromos al final, han treballat amb tots els homes des de la pretemporada. En aquest sentit, van començar amb més avantatge que ningú. Tenen un any guanyat respecte a molts equips i són un ferm candidat a ser a dalt.
Ni que sigui per necessitat, per fi el Girona fa pujar jugadors del planter.
Ara han coincidit dos elements. Els clubs estan limitats per llei i això fa que també mirin més cap a la base. Però si no tinguessin nivell, de jugadors joves per fitxar, n'hi ha centenars. Ells s'han guanyat que, en comptes de fitxar joves d'altres llocs, siguin la primera opció. Tenen l'oportunitat, i es tracta que es guanyin la continuïtat.
En anys precedents, el club deu haver deixat perdre nois vàlids.
Sí, això és gairebé segur. Perquè és mol estrany que, de diverses generacions, no hagin sortit jugadors per al primer equip.
El que no li deu venir de nou són els problemes econòmics.
Estàvem molt pitjor quan vaig marxar. I quan vaig arribar al Recre, al cap de dos mesos vam entrar en llei concursal. En el dia a dia no ens afecta. Els jugadors estem cobrant al dia, i això és molt important. I en qüestions com ara el tema mèdic o els viatges no noto cap diferència.
Els anys de cobrar molt fort ja han passat?
Sí, estem tornant més a la realitat de fa anys. Les reduccions de pressupost fan que el repartiment també sigui molt més baix. I el jugador ho acaba acceptant. Tot plegat ha baixat molt, arreu. Estem tornant una mica no sé si a la realitat, però sí a una cosa més coherent.
Quan va tornar, va dir que ja no es plantejava mirar més enllà d'un any fins cap a final de temporada. Manté el discurs?
I tant. Tinc molt clar que un dia o un altre hauré de deixar-ho, i miro de disfrutar cada any pensant que potser serà l'últim. Però ara només faltaria que em plantegés l'any que ve.
Nota que s'ha anat guanyant respecte a segona A?
Per repercussió, tot és molt més gran. Quan jugava a segona B, veia la segona A com poca cosa, perquè o bé mirava partits de primera o bé de la meva categoria. He vist que la segona A és molt maca. Pels estadis, pels terrenys de joc, per la repercussió. Un jugador pot demostrar molt més. En altres categories és impossible demostrar res.
Es juga força bon futbol?
Quan no hi era pensava que la segona A no es podia ni mirar. Segur que si hagués vist els meus partits... No té res a veure. Que ningú de segona B en dubti: la segona A és molt millor.
La pena és no haver fet el salt a segona A abans?
De la fornada dels jugadors que vam pujar amb el Girona, segurament la majoria ens hauríem acabat consumint a segona B o tercera. I n'hi ha que han arribat a primera i d'altres que ens hem consolidat a segona A. Això passa amb molts dels que pugen. És qüestió d'adaptar-s'hi. Tant pels que pugen com pels que hi arriben des de primera. El Vila-real, per exemple, va patir-hi l'any passat i fixa't ara com està a primera. 
Hi ha pensat, que podria haver arribat molt abans a segona A?
Algun cop sí. Però si no arribem a pujar amb el Girona, estic segur que no hi hauria jugat mai. No ho lamento. Si hagués tingut l'opció clara abans, ja ho hauria fet. No em puc queixar. No em penedeixo de cap decisió.

A PILOTA ATURADA

Messi o Cristiano Ronaldo?
Messi, sense cap dubte.
Un mirall en la seva posició?
Sergio Busquets. Ja va rendir a un nivell molt alt només d'arribar al primer equip i, entre la confiança que li han donat i la que té ell, s'ha convertit en un grandíssim jugador.
Un company de vestidor que l'hagi meravellat?
Javi García. Hi vaig coincidir a l'Hospitalet i al Girona. I ara, havent jugat a segona A, m'adono del seu nivell.
Un rival que el sorprengués?
Em vaig enfrontar a Iniesta en un Hospitalet-Barça B. I ja era molt i molt bo.
Un tècnic que l'hagi marcat?
Raül Agné.
Una amistat feta al futbol?
Melero i De la Fuente.
Ídol esportiu no futbolista?
Michael Jordan.
Un esport a banda del futbol?
M'hauria agradat practicar algun esport individual. Tinc ganes de jugar a tennis quan deixi el futbol. I, per mirar, m'agrada molt el bàsquet.
Es veu fent d'entrenador?
Ara mateix m'agradaria entrenar nens. No em veig entrenant adults, de moment. He fet el primer i el segon nivell d'entrenador, però estic més motivat per entrenar nois de fins a 14 o 15 anys.
Com omple el temps lliure?
Amb la família.
A Vilobí, cada dia?
Sí. Hi visc.
Ho trobava a faltar des de Huelva?
No, perquè sabia que tard o d'hora tornaria.
Tres anys a Andalusia l'han fet canviar?
Canviar, no. Però m'han anat bé. He vist una altra perspectiva del futbol, una altra zona, i també he experimentat com ens veuen a Catalunya.
És dels que tenen pressa?
No, em considero tranquil. És millor arribar tard que no arribar.
S'imagina Catalunya independent?
M'agradaria.
Entén que ben pocs esportistes en parlin?
Crec que a molts els compromet, però en el fons un sempre ha de dir el que pensa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)