2a divisió A

Competició escapçada

La LFP suspèn el començament de la lliga de segona A després que la justícia ordinària l'obligui a readmetre el Múrcia

Ha adreçat al jutjat un escrit d'oposició, però es va fent a la idea que caldrà refer el calendari

Embolica que fa fort. Ja es veia a venir que la resolució de dimecres d'un jutjat mercantil, que obliga la Lliga de Futbol Professional (LFP) a readmetre el Múrcia a segona A després que fos descendit a segona B per incompliments econòmics, acabaria afectant l'inici de la competició a la categoria de plata, que estava prevista per d'aquí a només vuit dies, el cap de setmana del 23 i el 24 d'agost. I així ha estat. La LFP va emetre un comunicat en què informa que suspèn el començament de la lliga de segona A, de moment sense data, i que convoca la seva comissió delegada a una reunió extraordinària dilluns que ve per analitzar el cas.

Sobre la taula tindran la interlocutòria en què el jutge mercantil readmet el Múrcia i, a més, la resolució que ahir va fer pública el Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD), depenent del Consell Superior d'Esports, que avala la postura de la LFP ja que suspèn la cautelar dictada pel jutge. La LFP també ha adreçat un escrit d'oposició a la decisió presa pel jutjat mercantil, al qual demana que no continuï endavant amb les diligències judicials. La Lliga de Futbol Professional demana al jutjat una resposta ràpida per no demorar encara més el procés que hi ha obert. Entre els partits que se suspenen hi ha el Girona-Racing i també el debut del Llagostera, que ja ho tenia tot programat per a l'històric desplaçament a Las Palmas. El Sabadell no podrà rebre el Betis (els seguidors del club andalús ja havien adquirit entrades) i el Barça B no s'haurà de desplaçar a Pamplona.

Poc marge

En qualsevol cas, la LFP, conscient que té poc marge de temps per maniobrar, que els processos judicials no són ràpids i que hi ha marcats uns terminis que cal complir–espera, per exemple, ser convocada a la vista en uns deu dies–, ha pres la determinació d'ajornar l'inici de lliga. A més, tal i com exposa en el comunicat, si s'ha de tornar a sortejar el calendari ho ha de consensuar, segons el conveni col·lectiu, amb l'Associació de Futbolistes Professionals, i si cal modificar el nombre d'equips –amb el Múrcia readmès en serien 23, ja que al Mirandés, ascendit per substituir l'equip murcià, no tornarà a ser descendit–, ho ha d'acordar amb la Federació Espanyola de Futbol. Amb pauta de 24 equips, el calendari guanyaria dues jornades i s'haurien de trobar almenys tres noves dates (les dues jornades noves i com a mínim la que es perdrà amb l'endarreriment de l'inici de lliga).

La LFP també ha convocat per dilluns que ve la junta de segona A per analitzar els acords que haurà adoptat just abans la comissió delegada i per, si ho creu convenient, posar fil a l'agulla a les possibles modificacions que calgui fer a la competició, sobretot pel que fa al calendari. Després, el president de la LFP, Javier Tebas, oferirà una compareixença de premsa per explicar com queda tot plegat.

L'ajornament de l'inici de lliga li dóna a la LFP temps d'avantatge en el seu contenciós directe amb el Múrcia, ja que la inscripció de l'equip grana, amb la competició aturada, serà provisional a l'espera que es resolgui tot plegat. Quan el jutjat mercantil la convoqui a la vista, la LFP plantejarà molt probablement que el procés provocarà molts perjudicis econòmics (alteració sobre els drets de televisió, cancel·lació de desplaçaments i reserves...). A més, reiterarà que el club murcià sobrepassa els límits pel que fa al deute i, per tant, no compleix amb les directius severes que en els últims temps propugna la LFP.

El Múrcia, per la seva banda, pot al·legar que la solució per evitar tots aquests problemes és senzilla: canviar-lo una altra vegada el Mirandés –i que aquest equip torni a segona B–, la qual cosa evitaria que calgués refer el calendari. A Múrcia se senten perjudicats per la LFP i per Hisenda, ja que asseguren que hi ha clubs amb deutes més grans i que contra ells hi ha una persecució.

El conflicte també afecta la segona B, especialment el grup primer, en el qual ha estat inclòs el Múrcia en el lloc del Mirandés, substitut dels murcians a segona A. Si finalment el Múrcia és readmès, la segona A haurà de ser de 23 equips (o 24 per fer-lo parell, tal i com demanen alguns clubs amb pretensions d'ascens, com el Real Madrid per al seu filial) ja que al Mirandés no el tornaran a descendir, i el grup primer de segona B, de dinou. De totes maneres, la federació espanyola no té clar que la LFP tingui potestat per decidir aturar la competició. Moltes de les competències respecte l'organització de la competició de primera i segona A són compartides pels dos organismes.

Curant-se en salut, els administradors de la travessa ja van comunicar ahir, abans que es conegués la decisió de la LFP d'ajornar l'inici de lliga, que en la travessa de la primera jornada no s'hi inclouran les partits de segona A, que seran substituïts pels de la Premier League anglesa.

IMPACTE

L'aturada implica l'alteració dels drets televisius, la cancel·lació de reserves...

LA LLIGA

Es manté la possibilitat que finalment hi hagi 24 equips a segona A
Una lliga de 23 equips és un perjudici per als clubs. No començar la lliga és prudent
Carlos Suárez
PRESIDENT DEL VALLADOLID
Només sé que una jornada abans de l'inici de lliga, això trenca la planificació de tots els clubs
Quique Cárcel
DIRECTOR ESPORTIU DEL GIRONA
Dilluns tenim una reunió a Madrid i escoltarem quines solucions proposen des de la LFP
Isabel Tarragó
presidenta del llagostera
Ens suposa un gran problema, perquè és un desplaçament car i també molt complicat. Ja teníem els bitllets i tot a punt per al debut

MÉS INGERÈNCIES

Una resolució d'ahir del TAD dóna la raó a la LFP, però no té força jurídica
Gràcies al rigor que s'aplica ara, el deute dels clubs s'ha reduït en 250 milions d'euros
Víctor Martín
VICEPRESIDENT DE LA LFP
Vam rebre la interlocutòria amb molta preocupació. No preserva les directrius de la UEFA sobre la solvència dels clubs

FINS AL FINAL

El Múrcia reitera que esgotarà totes les vies legals, com també vol fer la LFP

INICI ENDARRERIT

La comissió delegada de la LFP es reunirà dilluns per analitzar el cas

REUNIÓ

De moment, l'ajornament és ‘sine die', pendent de com s'acaba resolent

DUELS AJORNATS

Sense data per al Girona-Racing ni per al debut del Llagostera en la divisió de plata

REACCIONS

El Llagostera ja tenia els bitllets i tot programat per a l'històric partit a Las Palmas
Fer un calendari nou provocaria un gran enrenou en la planificació de tots els clubs

HAURÀ D'ESPERAR

Amb 23 o 24 equips, s'haurien d'encabir almenys tres jornades entre setmana

El Múrcia, indignat amb el TAD

El Múrcia va fer públic ahir un comunicat, després de la resolució del TAD –que li denegaria la cautelar que li va concedir la justícia ordinària–, però abans de conèixer que la LFP ajorna l'inici de lliga a segona A. D'entrada, el club murcià assegura que es tracta d'una resolució “intranscendent, sense efecte, nul·la de ple dret”, ja que és una instància inferior al jutjat mercantil, i que “només pretén confondre y distreure la verdadera situació respecto de la inscripció” del Múrcia a segona A. De fet, el club de Jesús Samper assegura que, tot i que en primera instància havia presentat al TAD un recurs contra la decisió de la LFP, quan va tenir coneixement de la resolució del jutjat mercantil que li dóna la raó, li va demanar al TAD que anul·lés el seu recurs. Malgrat tot, i d'això es queixa el Múrcia, el TAD va fer pública la seva resolució, que va contra els interessos del club i avala els arguments de la LFP. Pel Múrcia, el TAD ha demostrat la seva dependència de la LFP “la qual cosa l'inhabilita per tractar els recursos que se li presentin, donada la seva evident falta d'imparcialitat.”

La resolució del TAD avala la LFP

El Tribunal d'Arbitratge de l'Esport, successor del Comitè Espanyol de Disciplina Esportiva, va decidir suspendre la cautelar dictada dimecres pel jutjat mercantil i que deixa sense efecte el descens a segona B del Múrcia imposat per la LFP. El TAD, reunit d'urgència a petició, paradoxalment, del club murcià, que esperava una resolució favorable als seus interessos, addueix un defecte de forma per no concedir la cautelar al Múrcia. De tota manera, el TAD és una instància inferior al jutjat mercantil i, per tant, continuaria prevalent la decisió de la justícia ordinària, és a dir, la readmissió del Múrcia a 2a A, a la qual, a més, no es poden presentar recursos. Per a la LFP, la resolució del TAD legitima i dóna arguments a la seva postura, expressada ja dimecres en un comunicat en què assegurava que no inscriurà el Múrcia a la competició digui el que digui la justícia ordinària. Des de la LFP s'insisteix que el rigor i duresa amb què ara s'examinen els comptes de les SAE ha permès reduir el deute.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)