1a divisió

LLUÍS CODINA

NOU RESPONSABLE DE METODOLOGIA DE FUTBOL DE LA SD EIBAR

“El plus de l'Eibar és la normalitat i la mesura”

El de Taradell ha d'ajudar a fixar un patró de joc per a tots els equips de l'entitat

Reivindica “un club que toca de peus a terra” per veure-hi moltes possibilitats de mantenir-se a primera i fins i tot de guanyar dissabte el Madrid

Mestre d'Educació Física
Lluís Codina va néixer a Taradell fa 41 anys. Va jugar a primera amb l'Alavés i va ser una icona al Nàstic (tres ascensos) abans de jugar quatre temporades a l'Eibar. És diplomat en Magisteri d'Educació Física i té el curs de director esportiu, a més del carnet estatal d'entrenador. El seu caràcter proper i humil encaixa a la perfecció amb la filosofia del club biscaí.
Volem equips
que de seguida progressin a camp contrari, que siguin profunds i defensin lluny de la seva àrea”

Després de quatre anys com a segon entrenador, al Mirandés, Lluís Codina és des de fa menys d'un mes el nou responsable d'atorgar a l'Eibar una identitat futbolística transversal, des dels benjamins fins al primer equip.

Què significa ser responsable de metodologia de futbol?
Vol dir marcar unes pautes, en els continguts i en els objectius que cal treballar durant tot un curs, tenint en compte l'estil de joc que amb el temps es vol instaurar ja des dels equips inferiors i definint fins i tot el perfil de jugador per demarcacions.
I a què vol o a què voldrà jugar algun dia l'Eibar?
Avui el referent és el primer equip, perquè des de sempre la captació de jugadors de base és limitada perquè els equips de les capitals de província ho tenen molt controlat, però l'objectiu és aprofundir en la identificació d'un estil per a tots els equips de l'Eibar: sòlids en defensa, que de seguida progressin a camp contrari, que defensin lluny de la seva àrea. S'ha d'acabar de definir això per programar i seqüenciar la feina de tota la temporada. L'objectiu és a llarg termini, el repte immediat és unificar criteris entre tots els entrenadors.
L'estil que ha definit és l'actual del primer equip, que defuig en tot cas la llegenda de pilotades amunt i de futbol molt directe.
El futbol directe s'ha de mantenir en el sentit que nosaltres no ens basarem en un futbol horitzontal i en una metodologia en què es treballi molt mantenir la pilota o jugar d'un costat l'altre: canvis de joc, sí, però per progressar amb rapidesa, no per mantenir la possessió. Buscarem sempre una profunditat, des del darrere, però buscant de seguida el moment per avançar. I en defensa, uns conceptes molt ben treballats i molta solidesa, com sempre en aquest club.
I qui marca la pauta? Vostè?
El director esportiu, el secretari tècnic, el coordinador de futbol de base i jo, amb la participació d'entrenadors que fa temps
que hi són i que saben quin tipus de jugadors tenim, ens anirem reunint per desglossar, debatre i consensuar els aspectes del joc.
Això suposarà una línia vermella? És a dir, si fan fora el tècnic, el seu relleu haurà d'encaixar en aquest estil predefinit, no?
La idea és aquesta. O potser tens un entrenador que està treballant molt bé, com l'actual, i que si marxa, i el club ha de tenir un estil de joc identitari que vagi més enllà dels individus.
De quines eines disposa?
Tenim un programa informàtic amb què ens estem familiaritzant, per adaptar una metodologia a l'Eibar. Als tècnics els transmetrem continguts que han de treballar en cada microcicle, per exemple cada setmana, però els deixem marge d'autonomia perquè escullin exercicis concrets, tot i que marcant unes pautes del que es vol. La prioritat és millorar l'organització dels entrenaments i el control dels exercicis. Després, és qüestió de fer molt treball de camp veient entrenaments i partits.
L'Eibar no és un club de planter. Volen que s'hi converteixi?
A Eibar es practica molt esport i el futbol té molt pes, però el fet d'estar envoltat de clubs grans condiciona. Si ara som capaços de millorar com a organització, segur que vindran molts jugadors més, i els que tenim milloraran i es quedaran per al primer equip de l'Eibar.
Què significa l'Eibar?
Va ser el lloc on em vaig retirar i per mi ha estat el lloc on les idees, humilitat, treball i sacrifici, s'adiuen més bé amb les que a mi m'han servit des que vaig començar a jugar a futbol. El fet d'haver-hi estat quatre anys també em permet conèixer l'Eibar per dins.
Veu possibilitats que es consolidi el projecte a primera?
Moltes, perquè durant més de vint anys van estar a segona A de manera ininterrompuda. Això demostra una regularitat i una manera de fer que no s'ha canviat si ha anat més bé o més malament, amb uns recursos econòmics que sempre són semblants, amb una afició que també sempre és la mateixa, que no es magnifica pel fet de pujar a primera. Vius en una realitat en què totes les coses, per bé i per mal, es prenen amb normalitat i mesura, i això ajuda molt. És un club que toca de peus a terra i això et dóna un punt a favor davant clubs que sempre tenen problemes econòmics.
Dissabte els visita el Madrid. Parlem de dos models completament antagònics.
Sí, en tots els sentits. Nosaltres també fitxem, però has d'afinar moltíssim. El seguiment de jugadors ha de ser molt minuciós i has d'anar a buscar jugadors on altres clubs grans no els van a buscar. Però això no vol dir que l'equip tingui menys qualitat. Podem guanyar el Madrid.
Vostè té el títol estatal. Es veu entrenant o prefereix treballar més amb la base?
M'agrada la formació i aquesta és una oportunitat de tenir una visió més general de com funciona un club de futbol des de baix fins a dalt. Però no descarto entrenar algun dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)