3a divisió
Tornar-hi i mirar més enllà
L'Ascó iniciarà la temporada amb la fita de repetir ‘play-off', mirant de canviar el desenllaç del curs passat
El president aposta per mantenir i potenciar el projecte de club per convertir-lo en un referent al territori
El Jumilla i un dels dos equips sorgits de la refundació de l'antic Logroñés es van interposar en el camí de l'Ascó cap a segona B. El projecte del club verd era molt ambiciós, i la temporada que havia fet el bloc de Miguel Rubio, que va acabar campió, feia pensar que el salt de categoria era a l'abast. En el play-off, però, els nervis i la inexperiència en promocions van jugar una mala passada i els de la Ribera d'Ebre van caure. “No hem d'oblidar que els rivals feia temps que ho intentaven i nosaltres no ho havíem fet mai abans”, recorda el president de l'entitat, Miquel Pérez, que, tot i això, és autocrític: “Hi van haver errades en tots els àmbits que van frustrar l'ascens, ho hem d'assimilar i que ens serveixi de lliçó amb vista al futur.” El camí, en tot cas, està traçat, ja que des del club s'ha confiat en la base del projecte i continuen el cos tècnic i el gros de la plantilla. El màxim dirigent ho té clar, “després de fer una temporada molt bona s'ha apostat per la continuïtat”, de manera que la fita es renova: “Enguany, acabar campions serà molt difícil, ja que el grup ha fet un salt endavant quant a nivell, però l'objectiu és acabar entre els quatre primers i intentar de nou fer el salt a segona divisió B.”
A l'hora de configurar la plantilla, com s'ha fet en els darrers cursos, el club ha buscat jugadors experimentats de la demarcació de Lleida i de Tarragona. Ascó cau lluny de tot arreu, però alhora, tal com explica Miquel Pérez, “està a mig camí d'aquests dos territoris i de les Terres de l'Ebre”, fet que permet tenir tres mercats per explorar –es revisa sobretot el de les comarques de Ponent, ja que allà, tret del Lleida Esportiu, no hi ha equips a tercera–, si bé el president explica que un dels grans handicaps és la localització del poble: “És complicat fitxar. He calculat que els jugadors han de fer de mitjana 30.000 kilòmetres cada temporada per entrenar-se i jugar, i això és un gran desgast.”
Referent de les tres comarques
Un dels punts que juga a favor del club a l'hora de fer incorporacions són els recursos de què disposa gràcies a la contribució de l'Ajuntament, que amb els impostos generats per l'activitat de la central nuclear mou pressupostos que serien impensables en altres localitats de 1.600 habitants, tot i que la mateixa central ja no subvenciona directament els clubs com sí que feia dècades enrere. Des de l'entitat, però, es mira més enllà i es vol aprofitar el context per convertir l'Ascó en un referent futbolístic del territori.
“Ens agradaria poder disposar de més jugadors de la zona, sobretot de les tres comarques [Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat], i volem que de cara al futur l'Ascó sigui aquest club amb tradició, que permeti generar jugadors, ja que fins ara hi ha un dèficit de clubs competint en categories més altes tenint en compte que parlem d'una zona amb gairebé 50.000 habitants.” De moment, pel que fa al futbol de base, l'entitat verda ja està agafant el rol de pes pesant, i Pérez té molt clar quina seria la situació ideal per als pròxims anys: “No és fàcil, però tant de bo estiguem molts anys a tercera divisió o segona B i, a partir d'aquí, pugui anar entrant gent del territori a la plantilla, això seria molt important.”