Internacional

Futbol per llaminadures

Futbol. El català Sergi Angulo dirigeix una acadèmia a Suècia amb la intenció de canviar un joc de marcada influència britànica per un estil més llatí. “Estem tenint èxit perquè els nens es diverteixen”

Sergi Angulo (Premià de Dalt, 1989) no les tenia totes fins que no es va reunir a l'hotel Vela amb Joakim Orthén, fundador de l'empresa sueca Nordic PM –dedicada al sector immobiliari– i un gran apassionat del futbol. “L'havia conegut l'any abans en una estada a Estocolm i em va trucar perquè volia crear una acadèmia i que jo la dirigís. Em va semblar una mica estrany”, reconeix aquest català precoç, que amb 22 anys ja havia completat els tres nivells UEFA de formació com a entrenador i que amb 25 ja acumulava un bagatge prou estimulant, havent treballat per a l'Espanyol, el Sant Andreu, l'acadèmia FMSport&études a Marsella i havent dirigit durant sis mesos el FC Engordany, de la primera divisió andorrana. “Però anar a Suècia em va semblar diferent. Era començar un projecte des de zero, amb tot per fer; fins i tot vaig haver de triar el color de la samarreta”, continua Angulo, que fa un any que intenta donar forma al somni d'Orthén.

“Al principi el vaig sorprendre, però sabia que podia funcionar, aquí a Suècia els nens no tenen una educació tàctica i tècnica, es treballa molt el físic i poc la pilota. Quan vaig veure els mètodes de Sergi ràpidament vaig pensar que podia funcionar”, explica l'empresari.

Des d'aleshores Sergi Angulo viu a Nacka, als afores d'Estocolm. “Quan vaig arribar només hi havia una selecció de nens nascuts el 2004, va ser el punt de partida”, recorda. Van ser llargs diumenges buscant talent entre el gèlid clima escandinau. “Vam començar fent proves a nois del 2005 fins que vam formar un equip, després del 2006 i ara treballarem amb els del 2007”, relata el català, obligat a viure quasi a les fosques durant bona part de l'any. “A l'hivern només hi ha tres hores de sol, se'm fa més difícil, però jo sóc una persona endreçada i m'he adaptat força bé a la vida. A Marsella no m'hauria pogut quedar a viure, és un caos, però aquí sí”, assegura Angulo, que ha acceptat el desafiament d'intentar canviar la mentalitat futbolística del suec.

“El problema que tenim és que estem molt marcats pel futbol britànic, encasellats en el 4-4-2 i el joc directe”, diu l'ara jugador de l'AIK Solna Henok Goitom, que ha fet una bona amistat amb Angulo. “Ell va quedar molt marcat de treballar amb Juanma Lillo a l'Almeria i veiem el futbol de forma similar”, justifica el català.

Es tracta de fer servir el cap tant o més que les cames. “Jo no dic que aquí s'hagi de jugar com en el Barça, però sí pensar el futbol, tenir recursos per afrontar situacions diferents, i a Suècia no hi ha aquesta mentalitat”, suggereix Goitom, que a més de continuar amb la seva carrera com a jugador professional intenta implantar aquesta filosofia en el Kista Galaxy, club de la seva propietat que jugarà a tercera divisió després de cinc ascensos consecutius.

Divertir-se entrenant

“En general tenen molt poca riquesa en els entrenaments, exercicis molt monòtons”, explica Sergi Angulo. “Crec que la nostra acadèmia a Nacka està tenint èxit perquè els nois vénen a divertir-se. A quin nen li agrada passar-se un entrenament fent cursa contínua?” I, a més de gaudir entrenant, guanyen. “Només és el primer any i estem tenint molt bons resultats, al contrari del que jo pensava. Quan Joakim Orthén em va proposar impulsar el projecte el vaig advertir: si intentem implantar un estil de futbol organitzat el més probable és que al principi perdem moltes pilotes i això ens costi partits. Però no està sent així”, continua el tècnic català, que reconeix que ha hagut d'incentivar la competitivitat dels suecs amb tècniques tan simples com efectives. “La sort que tinc és que el suec és obedient per naturalesa i tot el que els expliquem saps que ho faran, però els falta la murrieria del futbol de carrer, la creativitat llatina i que de veritat els faci mal perdre. Nosaltres en els entrenaments donem una bossa de llaminadures a l'equip guanyador i, encara que sembli molt absurd, funciona.” “En pocs mesos és increïble l'evolució que han tingut els equips. Al final, és igual que un nen hagi nascut a Espanya o a Suècia, no és una qüestió genètica, sinó del que li ensenyes”, observa Goitom. “Estem molt contents i ja hi ha clubs grans que s'han interessat en com estem treballant”, assegura Orthén. “De fet, clubs com l'AIK Solna i el Malmö s'han interessat per alguns dels nostres futbolistes, però tant ells com els pares han optat per quedar-se”, diu Angulo, que es mor de ganes d'enfrontar un dels seus equips amb rivals del futbol espanyol. “Potser després ens enduem un bany de realitat, però jo crec que estem preparats”, assegura. Al març tindrà una bona oportunitat de comprovar-ho en el torneig MIC.

Frase
Nom
càrrec

FRASES

No dic que a Suècia s'hagi de jugar com el Barça, però sí pensar el joc, estem encallats en el futbol directe
Henok Goitom
davanter de l'aek solna
Hi ha molts clubs grans de Suècia que s'estan interessant en els mètodes de l'acadèmia
Joakim Orthén
impulsor de l'académia nacka
No dic que a Suècia s'hagi de jugar com al Barça, però sí pensar el joc, estem encallats en el futbol directe
Henok Goitom
davanter de l'aik solna
Hi ha molts clubs grans de Suècia que s'estan interessant en els mètodes de l'acadèmia
Joakim Orthén
impulsor de l'académia nacka

Antonio Durán, el català que va conquerir Suècia

Sergi Angulo s'intenta obrir pas en una terra on un altre català, Antonio Duran, nascut l'any 1924 a Arbúcies, va deixar un gran record. Format futbolísticament a les illes Canàries, va jugar en el Còrdova, l'Atlético de Madrid i l'Oviedo abans d'anar a Suècia per amor. Allà va dirigir diversos equips, sobretot el Malmö (1964-1971), amb el qual va guanyar quatre lligues i una copa. Duran va morir a la localitat d'Åkersberga, a mitja hora d'Estocolm, l'any 2009.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)