Més futbol

Futbol

El futbol guanya l'or

La final entre el Brasil i Alemanya va ser l'únic esdeveniment dels Jocs que va vendre el cent per cent de les entrades disponibles

Neymar va respondre als seus crítics amb un: “M'haureu de suportar”, fent referència al que va dir Mario Zagalo després de guanyar la copa Amèrica del 1997

Un llarg camíés el que espera encara al futbol brasiler, ja que ara ha de
ser l'equip absolut el que torni a fer somriure l'afició

L'arren­cada de l'amfi­trió va ser molt tèrbola, bor­rosa, ennu­vo­lada. Hi havia mol­tes espe­ran­ces dipo­si­ta­des en aquesta com­pe­tició, de fet, l'equip havia estat con­fec­ci­o­nat per acon­se­guir l'únic títol que el Bra­sil no tenia. Però sem­blava que a la mini-cana­rinha li agra­dava col·lec­ci­o­nar empats, sense fer cap gol, i l'espe­rança dels segui­dors, és clar, s'apa­gava ràpida­ment. Aquell esquema ofen­siu amb Ney­mar, Gabi­gol i Gabriel Jesús, que pro­me­tia emu­lar les millors davan­te­res històriques del país, no car­go­lava.

Men­tres­tant, la selecció feme­nina mera­ve­llava amb els seus resul­tats i al final de la fase de grups, els bra­si­lers començaven a desis­tir dels homes. La foto d'un nen ves­tit amb la samar­reta del Bra­sil amb el nom de Ney­mar gui­xat i subs­tituït pel de Marta, la cinc vega­des esco­llida millor juga­dora del món, va fer la volta al país. I és que aquesta imatge repre­sen­tava el sen­ti­ment gene­ral d'una nova frus­tració, aquesta vegada i de nou a casa.

Tot i això, a poc a poc, els gols van anar arri­bant i la seleção avançava en les eli­mi­natòries fins a arri­bar a la gran final. Ningú s'ho creia, després de tots els dub­tes ini­ci­als, però la tor­cida sabia que, ara més que mai, l'equip neces­si­tava el seu suport i, encara més, quan es va con­fir­mar el rival. La “humi­li­ació, ver­go­nya i vexació” del 7-1 que Ale­ma­nya els va cla­var en el mun­dial, tal com ho va des­criure lla­vors la premsa local, no es podia repe­tir.

Els germànics tor­na­ven a una final al gran Mara­canã, aquest cop, per enfron­tar-se amb l'amfi­trió, i el Bra­sil no volia adop­tar el paper, de cap de les mane­res, del seu ene­mic més íntim, l'Argen­tina. Així doncs, els bra­si­lers van omplir el tem­ple del fut­bol de gom a gom, l'únic esde­ve­ni­ment olímpic amb les entra­des cent per cent esgo­ta­des. Ja se sap que per molt que par­lem d'uns Jocs, aquí qui mana és l'esport rei.

El poble bra­si­ler des­borda passió i, amb la mateixa força que en par­tits ante­ri­ors va cri­ti­car els juga­dors, els va ani­mar en la final. Des de la gespa, els fut­bo­lis­tes també s'encar­re­ga­ven de fer cri­dar el juga­dor número 12. I en la segona part de la pròrroga, les xiu­la­des eren tan inten­ses cada vegada que Ale­ma­nya tocava la pilota, que feien mal a les oïdes. La comunió entre la gra­de­ria ver­de­a­ma­rela i l'equip era total, feia molts anys que el Mara­canã no lluïa tan màgic.

Ney­mar, que ja havia mar­cat el gol durant el temps regla­men­tari, va actuar de líder car­re­gant tota la pressió del cinquè penal, amb el qual va arri­bar la glòria. Tan aviat la pilota va anar a parar dins de la por­te­ria, el bra­si­ler va començar a plo­rar des­con­so­lat, tra­ient tota la pressió acu­mu­lada ves­tint aquesta samar­reta. Pels segui­dors, imme­di­a­ta­ment Ney tor­nava a ser el millor juga­dor, la referència, i sobre­tot, demos­trava que ell sí que és l'ídol que con­fi­a­ven tenir.

“M'hau­reu de supor­tar”, va decla­rar el blau­grana a la tele­visió més impor­tant del país, fent referència a la mítica frase que l'exse­lec­ci­o­na­dor Zaga­llo va dir quan el Bra­sil va gua­nyar la copa Amèrica del 1997, con­tes­tant així a tots els detrac­tors. Amb el títol a la but­xaca, el Mara­canã es va con­ver­tir en la festa que tot­hom espe­rava. Els càntics “O campeão vol­tou” (‘el campió ha tor­nat') i “Sou bra­si­leiro com muito orgulho e muito amor” (‘sóc bra­si­ler amb molt orgull i molt amor') es repe­tien sense parar.

L'or olímpic pot­ser s'havia fet espe­rar tant perquè estava des­ti­nat a arri­bar a casa. L'objec­tiu s'ha acon­se­guit i el fut­bol bra­si­ler torna a som­riure amb aquest tri­omf car­re­gat d'emoció. La tor­cida se sent feliç i orgu­llosa, però això només suposa el pri­mer movi­ment del canvi de direcció que tant neces­sita el Bra­sil. La meda­lla demos­tra que hi ha llum al final del túnel, que és pos­si­ble creure que nits com aquesta es con­ver­ti­ran de nou en rutina, però ara cal convèncer amb l'equip prin­ci­pal. Un llarg camí espera al davant, això sí, amb un som­riure.

Marta i Neymar
En la primera fase va ser la futbolista de l'equip femení la que es va endur tots els elogis, però al final va ser Neymar qui va triomfar.
1r
títol
del Brasil, que, tot i ser cinc vegades campió del món, no havia aconseguit mai la victòria en uns Jocs.
23
anys
és l'edat màxima que poden tenir els jugadors en els Jocs, però n'hi poden haver tres de més grans, un dels quals va va ser Neymar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)