2a divisió A

De la llum a les catacumbes

La cara amarga de la moneda. El Mallorca i l’Elx, que en el segle XXI sempre havien jugat en el futbol professional, van certificar el descens a segona B en una temporada nefasta

Durant les primeres jornades de la temporada vinent sonarà estrany i caldrà assimilar-ho a poc a poc, però entre els equips que competiran a segona B i haurà el Mallorca i l’Elx. No els filials, clàssics de la categoria de bronze, els primers equips. Dos històrics del futbol professional que diumenge passat van certificar, a Miranda i a Cadis, el descens després d’una temporada nefasta que ha derivat en un desenllaç difícil de predir fa poc temps. Més pel nom de les entitats que no pas pels projectes, que en els darrers anys sempre han estat envoltats de problemes i enrenous.

El Mallorca és l’equip que encadenava més temporades en l’elit: 36. Des que l’estiu del 1980 els vermells van pujar a segona A, que no havien abandonat l’aparador del futbol professional. De fet, en aquest cicle, han estat força més temps a primera (22 temporades) que no pas a segona (14). Els anys més brillants van ser els últims dels noranta, en què, a les ordres d’Héctor Cúper, l’equip balear va arribar a una final de la copa que va perdre contra el Barça (1998), va guanyar una supercopa espanyola al conjunt blaugrana i va caure en una final de la recopa d’Europa contra la Lazio de Nedved, Vieri i companyia (1999). El 2003, d’altra banda, es va adjudicar la copa contra el Recreativo. L’ocàs va començar amb el descens a segona l’estiu del 2013 i, després de tres cursos patint en la part baixa, enguany ha arribat el mastegot definitiu.

La bombolla ha esclatat

La darrera singladura de l’Elx en el futbol professional va començar el 1999 i va tenir el seu apogeu en els dos anys a primera divisió, fa no gaire, del 2013 al 2015. La ciutat del Baix Vinalopó era una festa. La festa, però, l’havia de pagar algú. I el club, per quadrar comptes, va deixar algunes factures pendents, començant pels impostos. Així, l’estiu del 2015, va ser descendit administrativament perquè havia generat un forat de 3,6 milions d’euros amb Hisenda. Els il·licitans han durat ben poc a segona A i, després d’acabar onzens el curs passat, una ratxa nefasta els últims dos mesos (1 punt de 24) els ha condemnat a un descens que fa perillar seriosament el futur del club.

EL CICLE DEL MALLORCA (1980-2017)

22
temporades a primera
ha estat el Mallorca en aquest cicle de 36 anys. A segona hi ha militat 14 cursos.

EL CICLE DE L’ELX (1999-2017)

1
copa
va guanyar, la del 2003 contra el Recreativo. Va arribar a dues finals més, el 1991 i el 1998.
3,6
milions d’euros
de deute amb Hisenda van condemnar el club al descens fa dos anys.
2
temporades a primera
va jugar l’Elx (13/14 i 14/15). L’estiu del 2015 va baixar per la via administrativa.

A sota, no només el Nàstic depèn de si mateix

Hi ha quatre candidats per acompanyar el Mallorca, l’Elx i el Mirandés a segona B que en la darrera jornada evitaran acabar en la dinovena posició, entre els quals el Nàstic, que és el que ho té millor, ja que és l’únic que li serveixen dos resultats: l’empat o la victòria. Als altres tres, l’UCAM, l’Almeria i l’Alcorcón, tan sols el triomf els asseguraria tancar la jornada i la temporada fora de la darrera posició de descens. El focus, amb tot, se centrarà en tres enfrontaments: un duel directe entre el Nàstic i l’UCAM al Nou Estadi, l’Almeria-Reus i l’Alcorcón-Lugo. Val a dir que ni el Reus ni el Lugo s’hi jugaran res.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)