3a divisió FEF

Reconstrucció forçada

3a divisió. La notificació de la multa de 722.000 euros de l’Estat obliga el Santboià a fabricar, de nou, la plantilla i replantejar-se la seva existència

L’any 2011 l’Estat espanyol va començar una cacera recaptatòria amb els clubs esportius amateurs. El Ministeri de Treball va començar a inspeccionar els clubs modestos per revisar les relacions laborals amb jugadors, entrenadors i monitors de base. Casualment, aquesta inspecció, dramàtica per a les entitats, es va quedar a Catalunya, en set clubs del país que van ser multats amb quantitats astronòmiques.

Set anys després la notificació de la multa ha arribat al club més modest de tots, el Santboià, que haurà de fer front a 722.000 euros, que ha de pagar en cinc anys. Una quantitat que ha obligat a canviar els plans de l’entitat per a la temporada que ve i a plantejar-se la seva supervivència després de 110 anys d’història.

“Som un club social i hem decidit a la junta que aquest cost l’assumeixi el primer equip i no el futbol de base, on juguen prop de 600 nens”, explica el president, Ramon Andreu. Això ha tingut un impacte directe en la planificació del curs que ve, en què el tècnic, Piti Belmonte, i més de mitja plantilla estaven renovats però han hagut de deixar el club davant la retallada de prop del 70% del pressupost del primer equip. “Després d’un any de consolidació a tercera, la nostra voluntat era fer un pas més i acostar-nos als llocs de promoció d’ascens a segona B, però amb la multa hem hagut de prescindir de jugadors consagrats en la categoria i apostar per d’altres que venen de baix i que volen demostrar la seva vàlua a tercera divisió”, indica Andreu. Per aconseguir la salvació, el nou objectiu de l’entitat, la directiva ha tornat a confiar en Juan Camilo Vázquez, que va entrenar l’equip durant dues temporades i mitja a primera catalana.

Com es pagarà?

La llei diu que les multes d’aquest tipus s’han de pagar en cinc anys, avançant el 6% de la quantitat de manera immediata. El Santboià espera allargar els terminis al màxim. “Pagar-ho en cinc anys em sembla inviable totalment”, diu el president del Santboià, que sempre ha anat de bracet de l’Ajuntament de la ciutat i de la secretaria general de l’Esport a l’hora d’afrontar aquesta crisi.

“Nosaltres som un club de futbol sense ànim de lucre. I la nostra màxima aspiració és acabar l’any sense deure res a ningú”, explica el president. “No som una empresa i, per tant, la nostra relació amb els monitors, jugadors i entrenadors no és laboral. Que no ens tractin com a tal”, hi afegeix.

RENUNCIAR

El Santboià ha donat la llibertat al cos tècnic i a la plantilla que tenia lligada

PAGAMENTS

La llei diu que s’ha de pagar en cinc anys, però el club espera poder-ho allargar

A DIT

Després de les inspeccions del 2011, no se n’han tornat a fer a cap club més

Els plans dels altres clubs afectats

Madrid no ha iniciat cap més inspecció en clubs esportius des d’aleshores i només ha actuat amb denúncies pel mig, com va passar a Tarragona l’any 2015. Per tant, els únics damnificats han estat els set equips de futbol catalans (el Vilanova, el Sabadell, el Prat, l’Hospitalet, el Badalona, el Santboià i el Sant Andreu) denunciats pel Ministeri de Treball l’any 2011, als quals també s’han d’afegir altres clubs com ara el Club Natació Sabadell o el Club Natació Barcelona. El Santboià haurà de fer front als 722.000 euros de multa tal com està fent l’Hospitalet, que recentment va aconseguir allargar els terminis a deu anys (i no cinc com està estipulat). El Sabadell té ordenats els pagaments dins del concurs de creditors, mentre que el Sant Andreu ha decidit, de moment, no pagar i renunciar, així, a les subvencions. El Prat, en canvi, està esperant rebre la notificació per pagar-la. Aquestes multes van dels 700.000 euros a un milió d’euros, aproximadament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)