3a divisió FEF

Les protagonistes de la jornada

Ainara Acevedo, Matilde Esteves-Garcia i Ylenia Sánchez

Extraordinària normalitat

Per primer cop en categoria estatal a Catalunya, un trio d’àrbitres femení va dirigir un partit de lliga

La jornada va transcórrer en l’ordre habitual excepte per una minoria d’aficionats que van proferir comentaris masclistes, contra els quals el Sant Cristòfor prendrà mesures

Quan va acabar el partit, les rodes de premsa dels entrenadors van quedar en un segon pla perquè el gran protagonisme se’l va endur el trio arbitral. I això que el Llagostera, líder de la categoria, va perdre contra un modest equip d’un barri de Terrassa, el Sant Cristòfor (2-1). Però el partit que van disputar tots dos equips va ser històric per al futbol català no per aquest fet sinó perquè, per primera vegada en competició estatal a Catalunya, el partit va ser dirigit per tres col·legiades. Ainara Acevedo –com a àrbitra principal–, Matilde Esteves-Garcia i Ylenia Sánchez a les bandes van trencar una barrera més a la recerca de la igualtat de gènere en el futbol català.

La felicitació a l’àrbitra, habitual en els entrenadors en acabar el partit, el comportament professional dels jugadors i el diàleg que van mantenir totes les parts implicades en el terreny de joc van ser els principals garants que el que es va viure a Ca n’Anglada tenia poc d’extraordinari tot i ser un fet històric. “Agraeixo que se’m tracti amb normalitat i respecte, com a tothom”, va dir Ainara Acevedo, primera dona àrbitra catalana internacional i hereva d’una altra gran pionera, Ana Zardain. “Un partit de tercera divisió és un partit molt important per a nosaltres”, va expressar Ylenia Sánchez.

La normalitat també va ser traslladada a les grades, on entre els 200 espectadors que eren presents a Ca n’Anglada va regnar el respecte, excepte en els desafortunats comentaris d’alguns individus, alguns d’ells masclistes, que van ser caçats per televisions estatals i que han obligat el Sant Cristòfor a reaccionar. El club va fer un comunicat en què lamentava “els actes incívics d’alguns aficionats”, rebutjava “els comentaris masclistes” i instava a identificar i sancionar aquests aficionats. “L’important és estar centrades en la nostra feina. Els comentaris externs normalment desapareixen. Potser algun sí que es deixa notar però normalment són una minoria”, va dir l’àrbitra assistent Matilde Esteves-Garcia. Res que no pugui tapar la consecució històrica de tres pioneres del futbol català.

Precedents
A 3a hi ha hagut més trios arbitrals formats per dones. Paloma Quintero, Beatriz Gil o i Zulema González han estat tres de les pioneres.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)