MINUT A MINUT

La crueltat del Villamarín

Un penal en el minut 94 ensorra tot el treball del Girona que, com el curs passat, va perdre bous i esquelles en l’última acció

Aleix i Doumbia van convertir l’1-0 en un 1-2, però per vuitena vegada els d’Eusebio no van saber gestionar el marcador a favor

BETIS 3 GIRONA 2 SET SENSE TRIOMF

GOLS:1-0 (12’) Tello. 1-1 (35’) Aleix Garcia. 1-2 (44’) Doumbia. 2-2 (54’) Canales. 3-2 (94’) Canales, de penal.ÀRBITRE:Cordero Vega, del col·legi càntabre.Targetes grogues:A Sanabria (45’) i Loren (66’), del Betis; i a Pedro Porro (11’), Valery (39’), Alcalá (55)’ i Ramalho (82’), del Girona.Targetes vermelles:Cap.PÚBLIC:47.218 espectadors a l’estadi Benito Villamarín. GIRONA: Bounou Alcalá
Bernardo Juanpe Pedro Porro
Ramalho 61’
Pere Pons Aleix Garcia
Valery
Muniesa 71’ Borja García Portu Doumbia
Douglas Luiz 78’
RESTA DE CONVOCATS: Iraizoz (p.), Àlex Granell, Paik i Pachón.
BETIS: Pau López Mandi Javi García Bartra Barragán Guardado
Feddal 66’ Canales
Tello
Lo Celso Loren
Diego Láinez 81’ Sanabria
Sergio León 71’
RESTA DE CONVOCATS: Joel (p.), Sidnei, Joaquín i Akouokou.
Les sensacions diuen una cosa, però els resultats, una altra: 4 punts dels últims 21

En el futbol compten les coses tangibles (resultats) i no pas les intangibles (sensacions). I el termòmetre diu que ja són set partits sense guanyar (4 punts de 21). Que ahir al Villamarín l’equip va perdre per un penal en el temps afegit quan ja semblava tenir un punt al sarró, exactament el mateix que fa unes setmanes a San Mamés. I que els d’Eusebio van dilapidar novament un resultat a favor (1-2 al descans) perquè no van saber gestionar l’avantatge. Com més a prop es veia el final del partit, més petit es feia l’equip. I això, per desgràcia, ja no és cap novetat. Ni cap cas excepcional o res que es pugui qualificar d’accident. És ensopegar en la mateixa pedra una vegada rere l’altra. I ja en són vuit: li va passar contra el Real Madrid (de l’1-0 a 1-4), contra l’Eibar (del 2-1 al 2-3) i, en menor mesura, contra el Barça (de l’1-2 al 2-2), l’Osca, (del 0-1 a l’1-1), l’Atlético (de l’1-0 a l’1-1), el Llevant (del 0-1 a l’1-1 i després de l’1-2 a al 2-2) i l’Alavés (de l’1-0 a l’1-1). Cap equip, i menys a primera divisió, dona les facilitats que dona el Girona després d’haver fet el més difícil, que és posar-se a davant.

I per fer-ho tot més dramàtic, a la derrota d’ahir s’hi ha d’afegir el com (un penal evitable al 100% per la falta d’ofici de Douglas Luiz), el quan (l’últim minut dels quatre de temps afegit) i l’escenari (al Villamarín, ja fa dos anys que al Girona li cau la guillotina quan sembla que tot està escrit). Ahir es va escapar un punt en el minut 94 i la temporada passada se’n van volatilitzar dos en el 93, després que el Girona hagués fet l’1-2 en el 92. A Sevilla –millor estadi del sud d’Europa, segons l’speaker verd-i-blanc), qui riu darrer sol ser gairebé sempre el Betis.

De menys a més

No va ser l’inici somiat per al Girona, que va entrar al camp amb el peu esquerre i probablement sense les revolucions adequades. De seguida ho va pagar, perquè es va trobar amb el Betis assetjant l’àrea de Bounou i amb la necessitat de multiplicar-se en defensa per reparar l’avaria. Els locals van començar a fer i desfer, amb Canales, Guardado i Lo Celso amagant la pilota a tres quartes parts de camp i obligant el Girona a perseguir ombres. L’1-0, però, no va arribar en cap acció elèctrica dels locals, sinó en una falta mig inventada per Cordero Vega a la frontal de l’àrea, des d’on Tello va retratar Bounou amb un colpeig espectacular per sobre de la tanca defensiva. El gol encara va esperonar una mica més el Betis, que va ser una piconadora forçant córners, entrant per la banda i filtrant pilotes. Per sort no va arribar el 2-0, que molt probablement hauria estat definitiu.

Quan va passar la tempesta i el Girona va poder agafar una mica d’aire, la millor notícia era l’1-0. I, com al Wanda i en tants altres partits, els d’Eusebio van necessitar ben poca cosa per fer molt mal al rival. De fet, en l’1-1 el Betis es va gairebé autolesionar regalant una pilota a Doumbia, que va connectar amb Portu i aquest amb Aleix, que va convertir en gol la primera pilota que va tocar. I tot va anar rodat a partir d’aquí, perquè amb el Betis nerviós, el Girona va treure petroli d’un altre regal, aquest cop de Pau López, que va permetre a Portu recollir una pilota solta i assistir Doumbia, que ahir es va trobar amb la titularitat per la sanció de Stuani i el contratemps de Choco Lozano. L’ivorià va participar en els dos gols i per fi va començar a sumar.

Passes enrere

El Girona es va tornar a ennuegar després del descans. A Bartra li van anul·lar el 2-2 per fora de joc, però Loren no va perdonar pocs minuts després. El Betis va treure petroli en una acció que va començar amb un córner a favor del Girona, que es va replegar a pas de formiga en una acció en què Canales va semblar Karl Lewis. Als gironins, això d’enganxar-los amb els pixats al ventre els va passar dues o tres vegades més durant el partit.

El duel es va obrir, però als d’Eusebio els va faltar pausa en les transicions, i això que Aleix, Borja i Pere Pons van tenir força accions amb camp per endavant per escollir bé la penúltima passada. I mentre Setién va posar-ho tot a la gespa (León i Láinez), Eusebio va mirar de solidificar-se (va canviar els carrilers per centrals i Doumbia per Douglas). El Girona va passar del 3-5-2 al 5-4-1, amb Portu sol a dalt i cinc centrals (Ramalho i Muniesa a les bandes i Alcalá, Bernardo i Juanpe a l’eix) per intentar fer un mur impenetrable. La realitat, però, va ser una altra. El Betis va acumular molts homes en zona de creació i allà els seus mitjapuntes van fer mal i van trencar el dispositiu defensiu amb passades interiors. El gol es veia a venir, però també el temps es va acabar tirant al damunt dels locals, que van estar a prop de donar per bo el 2-2 que feia estona que Eusebio havia signat. L’empat no hauria tret de pobre el Girona, però hauria estat un bon resultat tenint en compte com va acabar el conte.

UN CARA O CREU

Amb 2-2 i el partit sense control, als gironins els va faltar pausa i els van sobrar errades

DE L’1-0 A L’1-2

El Betis no va clavar l’estocada i una efectivitat brutal va situar el Girona a davant

FRAGILITAT

Tous en defensa, el Girona no se’n va sortir ni quan Eusebio va acabar amb cinc centrals

5’ Bartra arriba amb facilitat fins a la frontal i cedeix a Lo Celso, que xuta desviat.
12’ Sanabria provoca una falta de Pedro Porro a la frontal que Tello converteix en l’1-0 amb un llançament magistral.
14’ Alcalá tapa un xut de Sanabria, que ho tenia tot a favor per marcar el segon.
35’ Mala passada de Mandi que talla Doumbia, cedeix a Portu i aquest per a Aleix Garcia, que marca l’1-1 a plaer amb Pau López descol·locat.
42’ Aleix Garcia avança metres fins que s’inventa un xut potent que Pau López desvia a córner.
43’ Córner que centra Aleix Garcia i remata Juanpe buscant el pal llarg però Pau López refusa amb els punys.
44’ Portu s’inventa una centrada sense espai i Doumbia remata de cap en planxa per fer l’1-2.
48’ Gol anul·lat al Betis per fora de joc de Bartra després d’una acció de córner.
54’ Contraatac del Betis després d’un córner a favor del Girona que finalitza Loren amb un xut sec després d’una assistència de Canales per fer el 2-2.
60’ Xut tou d’Aleix Garcia des de la frontal que bloca Pau López.
63’ Borja García rep dins l’àrea, però el xut li surt massa fluix i centrat.
67’ Borja García recupera i assisteix Doumbia, que xuta al cos de Feddal.
85’ Jugada de Láinez a l’àrea amb una passada enrere per a Lo Celsa que no connecta bé el xut.
90’ Canales recull un rebot i xuta desviat.
94’ Canales transforma un penal de Douglas Luiz sobre Lo Celso i marca el 3-2 definitiu.