Limitats, però no tant
LaLiga fa públics els límits salarials, amb el Girona com a únic club dels 42 de primera i segona A amb menys de 4 milions d’euros
La despesa salarial real és superior als 10 milions i el club compta amb diversos conceptes per assumir i compensar l’excés
La llista dels límits salarials publicada per LaLiga ja era cridanera la temporada anterior, amb el Girona passant de tenir la xifra més alta amb diferència de tota la categoria de plata –29,2 milions just després de baixar de primera– a baixar fins al penúltim lloc, amb 4,3 milions d’euros, només davant del Màlaga. Un any després, la història es repeteix i s’acaba d’accentuar, perquè el club blanc-i-vermell tanca la classificació del topall de despesa. És, de fet, l’únic club dels 42 entre primera i segona A que no arriba als 4 milions d’euros (3,98), tot i que la xifra torna a amagar molta lletra petita.
El límit salarial facilitat per LaLiga no s’ajusta a la realitat del Girona, que supera els 10 milions i que, com ja va fer la temporada passada, es tornarà a excedir. LaLiga no té en compte a l’hora de fixar la xifra de topall del Girona l’acord amb el fons d’inversió CVC, que representarà per al club de Montilivi uns 3 milions d’euros per destinar a la despesa salarial. Tampoc aplica la patronal altres partides, com alguns patrocinis –n’hi ha de negociats i acordats que encara no s’han inclòs– i un pla de reducció de despeses. Tampoc està inclosa l’ampliació de capital que acaba de confirmar el club blanc-i-vermell. De fet, l’anunci de LaLiga va arribar l’endemà del comunicat del club anunciant que ha cobert les dues ampliacions de capital que havia anunciat, per un valor global de 20 milions d’euros, tot i que només 3 milions podran repercutir en el límit salarial.
Com que el Girona manté un volum alt de despesa –per la plantilla, però també per altres pilars com el planter–, la xifra publicada per LaLiga és molt baixa i no lliga amb el cost que realment té la plantilla, que ha perdut futbolistes de pes però en manté uns quants amb un caixet alt que seria impossible d’assumir amb el sostre de despesa més baix de la categoria. El club haurà d’assumir aquest excés, com ja li va passar la temporada passada, en què va preveure unes pèrdues de 8 milions d’euros en el pressupost que han quedat corregides amb l’ampliació de capital que han tirat endavant els màxims accionistes. Molt afeblit per les garrotades –el descens de primera i els dos intents seguits per tornar a l’elit frustrats en l’eliminatòria definitiva de play-off–, el Girona treballa en un context econòmic molt delicat i havent d’assumir un excés que, amb un potencial menor dels propietaris, el posaria en risc.
Els de 1a i el Leganés
Com és habitual, els clubs que han baixat de primera –amb una compensació pel descens que els ajuda a amortir el cop– són al capdamunt de la llista de límits salarials de segona A, amb l’Eibar com a líder. Aquest any, però, entre e l Valladolid i l’Osca, s’hi ha posat el Leganés, que va baixar fa dues temporades i que, amb l’ajuda i les vendes de jugadors com Braithwaite i En-Nesyri, va decidir no fer una aposta integral a una sola temporada –com sí que va fer el Girona l’estiu del 2019– i ara encara té coixí.