Girona

ORIOL ROMEU

MIGCAMPISTA DEL GIRONA

“Estic gaudint i m’estic redescobrint”

“El joc que fem ens fa estar orgullosos perquè també ens està donant punts”

“Sabem la dificultat que suposa, però donar la sorpresa és possible”

Guanyar la Champions amb el Chelsea tan jove no entrava en els meus plans, però quan un jugador és feliç és quan estàs al camp jugant
Per sort els moments alts han durat més que els baixos i sempre hem reaccionat de manera positiva
Tècnicament el futbol està per damunt que a Anglaterra i des que vaig sortir del Barça no m’hi havia trobat
No em considero un líder. Jo soc partidari de fer el que creus que has de fer i, si funciona, els altres et seguiran
No tinc una espina clavada amb el Barça. Tot el que vivia cada dia era un premi i el record que em queda és meravellós

Dis­sabte, el Girona i el Barça s’enfron­ta­ran a Mon­ti­livi (16.15 h) en l’últim par­tit de la pri­mera volta de la lliga, en què tots dos clubs estan acon­se­guint els seus objec­tius, ja que els giro­nins tenen més d’un par­tit de marge res­pecte al des­cens i els blau­grana lide­ren la clas­si­fi­cació. Serà un par­tit espe­cial per a molts juga­dors, sobre­tot de la plan­ti­lla del Girona, però en espe­cial per a Oriol Romeu (24/9/1991, Ull­de­cona), que es va for­mar al fut­bol de base blau­grana i que ara és un pilar fona­men­tal dels giro­nins, on va arri­bar aquest estiu després d’una llarga etapa a la Pre­mier. El mig­cam­pista ha con­ce­dit una entre­vista a aquest diari, en què refle­xi­ona pro­fun­da­ment sobre la seva experiència al Barça, la seva tra­jectòria, el seu rol actual al Girona i el que suposa ser un fut­bo­lista en l’elit.

Tot i la dolo­rosa der­rota a Vila-real per com va suc­ceir, l’equip està en una bona situ­ació. Com ho veu des de dins?
Des que vaig arri­bar hem vis­cut moments alts i moments bai­xos, però per sort els alts han durat una mica més que els bai­xos i hem sabut reac­ci­o­nar de manera posi­tiva a par­tits o moments en què les coses no sor­tien de cara. Ara l’equip gua­nya par­tits, suma i pun­tua amb molta més faci­li­tat que a l’inici de tem­po­rada i això és mèrit de la bona feina i el bon tre­ball. És un hàbit que no es pot per­dre i al llarg del curs és impor­tant com­pe­tir sem­pre i sumar de tres en tres sem­pre que puguis.
S’ha notat el canvi al ves­ti­dor cap a aquesta con­fiança que té ara l’equip en cada par­tit?
Crec que sí. El fet de saber que pràcti­ca­ment en tots els par­tits sem­pre tens pos­si­bi­li­tats i que poses en mol­tes difi­cul­tats el rival per la manera com ata­quem, pres­si­o­nem i com defen­sem en bloc baix són coses que donen con­fiança. Acon­se­guim mar­car força gols, tot i que és cert que no hem man­tin­gut cap por­te­ria a zero. Men­tre anem sumant i afe­gint punts és una cosa que pre­o­cupa poc.
Ho ha jugat tot des que va arri­bar, excepte el par­tit que es va per­dre per acu­mu­lació de tar­ge­tes con­tra l’Espa­nyol. Com ho va viure?
Fa certa ràbia, però són situ­a­ci­ons que et toca accep­tar. Ja es veia a venir que arri­ba­ria la cin­quena tar­geta perquè en els pri­mers qua­tre par­tits ja vaig veure tres gro­gues, tot i que encara vaig poder esti­rar fins als dotze per arri­bar a les cinc gro­gues. Con­ti­nuo pen­sant a fer la meva feina però sense car­re­gar-me de tar­ge­tes, que també és impor­tant.
Amb la reacció a la cin­quena groga es va notar que li va saber greu veure-la.
Sí, perquè era una jugada en què no era necessària. Em vaig girar i li vaig donar una cossa forta, que era tar­geta però no era voluntària ni una jugada peri­llosa de con­tra­a­tac, més aviat si em superava no pas­sava res. Són situ­a­ci­ons del joc i en la zona en què jugo em toca patir-ho.
Abans ja deia que ha anat reduint les amo­nes­ta­ci­ons. Ha tro­bat l’equi­li­bri en aquest sen­tit?
Una mica més, sí. Si més no el nivell de con­tacte i de per­mis­si­vi­tat dels àrbi­tres. Cada vegada el vaig ente­nent més i fins i tot conei­xes els dife­rents arbi­trat­ges per saber com et dei­xen anar a la dis­puta, i això ajuda. A l’inici hi havia acci­ons venint d’Angla­terra que era impos­si­ble que me l’hagues­sin tret i aquí no van ni dub­tar-ne. És una mica dife­rent i un s’hi ha d’adap­tar com més aviat millor.
Sem­pre ha dit que tenia molt clar que volia venir al Girona. Està con­tent amb la decisió que va pren­dre?
Sí. Quan vas a un lloc per­so­nal­ment tens unes expec­ta­ti­ves i crec que per­so­nal­ment he superat el que jo creia que podia donar i les sen­sa­ci­ons que podia tenir. A Angla­terra sem­pre pots apor­tar la part de dis­puta física, però aquí tècni­ca­ment el fut­bol està una mica per damunt i això des que vaig sor­tir del Barça als 19 anys no estava acos­tu­mat a fer-ho. Estic gau­dint molt jugant en un equip que té molta pilota i que domina molt els par­tits, amb molts toca­dors en la plan­ti­lla. Això pos­si­ble­ment és una part del meu joc que no s’havia vist a Angla­terra i que ara jo mateix estic gau­dint i redes­co­brint.
Par­lant de tenir la pilota, la seva amis­tat amb Aleix Gar­cia és cone­guda i se’ls veu gau­dir molt sobre el camp. És així?
I tant. Tenir juga­dors que tenen la capa­ci­tat de jugar com l’Aleix, de poder rebre entre línies i jugar en curt, en llarg, d’aguan­tar moments de pressió, de gua­nyar duels o de tenir la capa­ci­tat de man­te­nir la teva filo­so­fia de joc en moments més ten­sos, són coses que estem acon­se­guint i té molt de mèrit.
Dos juga­dors d’Ull­de­cona titu­lars, junts, en un equip de pri­mera divisió. Com es viu al poble?
La veri­tat és que estem poc al poble o, si més no, menys del que ens agra­da­ria, perquè quan tens dies lliu­res bai­xes les vega­des que et pots esca­par. Des del meu punt de vista, és un fet únic que s’ha de gau­dir al màxim perquè no sabem quan durarà ni si tor­narà a pas­sar mai més. Ho hem par­lat a vega­des, que és una pas­sada jugar junts perquè et genera una con­nexió molt bonica i hem d’afron­tar cada par­tit amb molta ale­gria, que ens ho hem de pren­dre com un premi. Cada vegada tinc més peti­ci­ons d’entra­des i suposo que la gent cada vegada vol donar més suport al Girona.
Si hagués pri­o­rit­zat els diners a l’estiu seria al Girona?
No, clara­ment no surto bene­fi­ciat econòmica­ment de venir al Girona. Però no era una pri­o­ri­tat i, després de nou tem­po­ra­des a la Pre­mier, on els sala­ris són rela­ti­va­ment alts en com­pa­ració amb la resta de lli­gues, i d’haver pogut crear una car­rera fut­bolística, no vull dir que els diners no eren impor­tants, però no eren la gran pri­o­ri­tat. Hi ha altres coses que em donava el Girona que evi­dent­ment com­pen­sa­ven la balança.
Sent que el del Girona és un pro­jecte ambiciós, ara que també s’està reforçant en el mer­cat d’hivern?
Sí. Diria que hi ha una molt bona plan­ti­lla i molt bons juga­dors, però no deixa de ser un repte poder no només fer una tem­po­rada bona, sinó ser un club que com­pe­teixi bé a pri­mera divisió un any rere l’altre, i això és el que s’ha d’acon­se­guir man­te­nint una cul­tura bona de tre­ball en el dia a dia i de plan­te­ja­ment de par­tits, perquè la gent sàpiga quan vin­gui a Mon­ti­livi que li cos­tarà sumar punts. I, quan anem a fora, que com­pe­ti­rem com ani­mals. Aquest és una mica el repte que, par­lant amb Qui­que Cárcel i Míchel, volien acon­se­guir com a club i amb la meva figura inten­taré aju­dar al màxim pos­si­ble.
Un dels que ha arri­bat és Tsy­gankov, un pro­jecte de futur. Com el veu?
L’hem vist en entre­na­ments i se’l veu un juga­dor elèctric, ver­ti­cal i sem­bla que té arri­bada perquè ha mar­cat força gols en la seva car­rera. És un per­fil que a l’equip li pot anar molt bé. Espe­rem que es pugui sen­tir còmode. De moment no parla cas­tellà, però els que sabem anglès i algun mem­bre del cos tècnic que és ucraïnès l’inten­ta­rem aju­dar i farem que se senti còmode perquè pugui ren­dir al màxim com més aviat millor.
L’ha sorprès que un juga­dor amb car­tell a Europa arribi a un club teòrica­ment humil de pri­mera com el Girona?
Sí, però al final la filo­so­fia del Girona i l’estil de joc que estem fent ajuda a convèncer juga­dors joves que vul­guin créixer i vul­guin entrar en una lliga potent dins l’àmbit euro­peu, i d’aquí poder fer un salt més amunt. És un bon pas per a ells. Ell ha d’inten­tar com­plir aquí el que s’espera d’ell i després veu­rem si és capaç de més.
En aquest sen­tit, molta gent comenta que el Girona és un dels equips més bonics de veure de la lliga. Els fa sen­tir orgu­llo­sos això?
Sí, perquè alhora també sumem punts. No ens ser­vi­ria de res jugar bonic si pràcti­ca­ment no suméssim en cap par­tit. A mi m’agrada el fet que siguem un equip que toca bé la pilota i que domina els par­tits, però que, alhora, estem en una bona situ­ació i sumem punts com­pe­tint a pri­mera com s’ha de com­pe­tir.
Qui ha sor­tit cedit és Ramon Ter­rats, amb qui com­par­teix posició. Com veu el seu futur?
És un juga­doràs i he après d’ell la inten­si­tat que posava en cada entre­na­ment. És molt tre­ba­lla­dor i ho posa tot en cada cosa que fa, a més de ser capaç de jugar en dife­rents posi­ci­ons. És un dels juga­dors que m’ha sorprès perquè té un nivell altíssim i li desitjo el millor del món. Crec que el Vila-real és un bon club, amb un filial a 2a A que juga molt bé, i allà se sor­pren­dran del seu nivell. Espero que li vagi molt bé. Té el poten­cial per ser molt impor­tant al Girona i el temps haurà de dir si es pot aca­bar assen­tant aquí o en un altre club, però té poten­cial per jugar molts anys a pri­mera divisió.
Abans expli­cava que havia par­lat amb Qui­que Cárcel i Míchel abans de venir. Tots dos l’elo­gien sem­pre que poden. És impor­tant sen­tir-se esti­mat?
Evi­dent­ment. No tinc més que parau­les d’agraïment cap a ells. Pri­mer per creure en mi i por­tar-me aquí i, després, un cop al Girona, per la manera com m’han trac­tat. Soc una per­sona a qui li agrada impli­car-se, fer la meva feina i inten­tar fer millor els que tinc al cos­tat. Suposo que això ho agra­ei­xen i valo­ren el que s’ha fet fins ara, però el món del fut­bol va al dia a dia i, per molt que ara hi hagi una bona relació, hem de con­ti­nuar fent més coses per man­te­nir la línia i aca­bar bé la tem­po­rada.
Des de fora se’l veu clara­ment com un líder. S’hi sent?
El tema de lide­rar o no lide­rar és un con­cepte una mica com­plex. Jo soc par­ti­dari de fer el que creus que has de fer i, si fun­ci­ona, els altres t’acom­pa­nya­ran i et segui­ran. Jo, amb el temps que fa que jugo i veient i ana­lit­zant com­panys t’ado­nes del que fun­ci­ona i del que no, veus que et poden aju­dar molt per la manera com pre­pa­ren els par­tits o la inten­si­tat que posen als entre­na­ments... Tot això, si els com­panys veuen que fun­ci­ona i va bé, també et diran que volen com­pe­tir a aquest ritme i a aquest nivell. El que més agrada a un juga­dor és gua­nyar i si entre tots nosal­tres anem per aquest camí com a equip serem més pode­ro­sos.
Estem en set­mana de duel català i dis­sabte arriba el Barça. Serà un par­tit espe­cial pels anys que va viure allà?
No sé si pel pas­sat, però jugar con­tra el Barça sem­pre és una moti­vació extra i és un par­tit que afron­tes amb molta ale­gria, sent sabe­dor i conei­xe­dor de la difi­cul­tat que supo­sarà. A la vegada tens l’atre­vi­ment i la valen­tia d’inten­tar donar la sor­presa, que penso sin­ce­ra­ment que és pos­si­ble.
Com va viure els seus anys al Barça? Té una espina cla­vada per no haver-se con­so­li­dat?
No, perquè crec que era molt jove i tot el que vivia cada dia era un premi que vaig gau­dir moltíssim. Un sim­ple entre­na­ment en aquell Barça era una classe magis­tral i un premi per a qual­se­vol jove. No s’ha vist cap equip tan poderós com el que hi havia en aquell moment, de manera que va ser un luxe poder com­par­tir dies i minuts amb ells. El record és mera­vellós.
Ser­gio Bus­quets és un dels juga­dors que hi era i que encara hi és. Era i con­ti­nua sent el seu refe­rent per la posició en què juguen?
Durant els últims deu anys ha sigut el millor mig­cam­pista posi­ci­o­nal que hi ha hagut sense ningú que s’hi acosti. Mirar-lo i obser­var-lo en cada par­tit, per als que juguem en aquesta posició, és una manera apren­dre fins i tot a hores d’ara. Quan t’enfron­tes cara a cara a juga­dors des­co­brei­xes coses noves que per tele­visió no pots veure, i això afe­geix un com­po­nent extra que com a juga­dor t’agrada tenir.
Veu simi­li­tuds en el pro­jecte actual de Xavi amb aquell de Guar­di­ola que va viure des de dins del club?
Hi ha simi­li­tuds, evi­dent­ment, perquè mol­tes coses que voldrà dur a terme Xavi són part de la filo­so­fia que volia imple­men­tar Guar­di­ola quan va entrar. Veu­rem fins a quin punt s’acon­se­gueix. És veri­tat que hi ha moments en què l’equip no ha ren­dit al nivell que s’espe­rava, però després hi ha hagut par­tits en què l’equip ha estat excel·lent. Pro­ba­ble­ment el que li falta és aquesta constància, però si con­ti­nuen com estan fins a final de tem­po­rada segu­ra­ment faran una de les millors lli­gues dels últims anys.
Mirant la seva tra­jectòria, ha tin­gut grandíssims entre­na­dors. Luis Enri­que, Guar­di­ola, Di Mat­teo, Koe­man, Benítez i un llarg etcètera. Amb què es queda de cadas­cun?
És un luxe i em fa ràbia pot­ser no haver dut una gra­va­dora per gra­var totes les xer­ra­des que hi havia. Fins i tot recordo ser pre­sent en xer­ra­des de Guar­di­ola, Koe­man, Rafa Benítez o Lope­te­gui... Són entre­na­dors dels quals he après molt. El que sem­pre he dit que més m’ha mar­cat com a juga­dor és Luis Enri­que al Barça B pel que em va fer enten­dre i per com vaig veure el fut­bol a par­tir de la seva empremta. Si he d’esco­llir coses pun­tu­als pot­ser diria com Rafa Benítez tre­ba­llava l’equip tàcti­ca­ment, perquè no he vist res igual. La per­fecció en cada movi­ment, en la manera de pres­si­o­nar, era abso­luta. De Guar­di­ola, la manera de treure la pilota, perquè sem­pre tro­bava una solució, i fins i tot l’anàlisi dins d’un par­tit, perquè, com Mou­rinho, eren capaços de veure tot el que pas­sava al camp i amb els can­vis ho cap­gi­ra­ven com­ple­ta­ment. És molt difícil des de peu de camp, però tenen aquesta faci­li­tat. De Di Mat­teo des­ta­ca­ria com va ser capaç de com­pe­tir en bloc baix con­tra equi­pas­sos i man­te­nir la por­te­ria a zero, enmig d’una dinàmica com­pli­cada. De Koe­man, la gestió de grup, com Míchel, perquè té tot­hom acti­vat, i és una cosa que té molt mèrit avui dia, perquè tot­hom vol jugar i som molts i ho has de saber ges­ti­o­nar. De tots pots treure coses. Per mi ha estat un grandíssim plaer.
Ha par­lat de Di Mat­teo. Va gua­nyar amb ell la Cham­pi­ons al Chel­sea, amb Drogba, Lam­pard i Terry, entre d’altres. Tenia 19 anys. Li ha mar­cat molt la seva car­rera?
És molt bonic, però quan ets tan jove no entra en els teus plans. Quan tens 17 anys i ets al filial del Barça no pen­ses que amb 19 gua­nyaràs la Cham­pi­ons amb qui sigui, i encara menys amb un equip anglès. En aquell moment és la feli­ci­tat abso­luta. Al final, però, no vaig par­ti­ci­par en cap de les eli­mi­natòries ni en la final. Et queda un gust de boca molt bo, però com a juga­dor ets feliç quan ets al camp, inde­pen­dent­ment del nivell. De fet, vaig arri­bar a pas­sar un any com­pli­cat a Ale­ma­nya amb l’Stutt­gart i par­lant amb el meu agent tenia clar que m’era igual ser on fos, però que si havia de fer un pas enrere el faria i dis­fru­ta­ria jugant. No m’agra­dava tenir un rol secun­dari. De quan més bons records tinc és de quan he pogut estar com­pe­tint.
Ja ha par­lat del pas per Ale­ma­nya. També va ser al València i després es va esta­blir a la Pre­mier al Sout­hamp­ton, on es va con­so­li­dar. Qui­nes experiències n’ha extret?
Després dels anys anant i tor­nant sense tenir un lloc fix em feia falta estar un mínim de dos anys al mateix lloc i tenir calma i paciència, per veure si el ren­di­ment em donava prou. Va sor­tir la pos­si­bi­li­tat del Sout­hamp­ton i vaig entrar bé al club, fent una bona pri­mera tem­po­rada amb Koe­man. En la tem­po­rada següent vaig entrar del tot, jugant gai­rebé 40 par­tits i va ser un dels meus millors anys allà. Un cop et tro­bes dins d’un equip en què jugues i tens un cert pes veus que pro­fes­si­o­nal­ment has pogut fer el pas i t’assen­tes en un lloc on veus que tens el nivell que pots donar. D’alguna manera després va tot més rodat. Fins a aquell moment a vega­des dub­tes de tu mateix, de si et podràs con­so­li­dar en un equip, perquè havia jugat molt bé al fut­bol de base del Barça, però el fut­bol pro­fes­si­o­nal va a un altre ritme i hi ha els millors juga­dors de deu o quinze gene­ra­ci­ons. Has de fer un pas enda­vant i adap­tar-te de la millor manera pos­si­ble per con­so­li­dar-te i com­pe­tir.
El seu nom havia sonat a vega­des, però en algun moment al Sout­hamp­ton va tenir la pos­si­bi­li­tat real de tor­nar al Barça?
No. Una vegada em va arri­bar un rumor que sí que era una pos­si­bi­li­tat, però a vega­des el Barça té una llista de deu juga­dors. Em van dir que ho esta­ven ana­lit­zant i mirant, però sobre la taula, no. Hi va haver alguna pos­si­bi­li­tat d’un club impor­tant d’Angla­terra però el Sout­hamp­ton dema­nava quan­ti­tats que el club no volia pagar i no es va aca­bar fent.
El seu ren­di­ment a Girona està sent excel·lent i molts el con­si­de­ren un dels millors pivots de la lliga, cosa que li podria obrir noves por­tes. Li atrau la pos­si­bi­li­tat que un club de màxim nivell aposti per vostè de nou?
És molt com­pli­cat, perquè con­si­dero que estic en una edat bona. Si tingués 35 o 36 anys et diria que és molt difícil ara mateix veure’m en un pro­jecte així, però de moment que­den anys. Veu­rem a final de tem­po­rada quina és la situ­ació. Física­ment em trobo molt bé i el temps deter­mi­narà una mica cap a on anem. També és cert que, com deia abans, que el que em donava el Girona encai­xava molt amb el que volia, és molt difícil tro­bar una cosa que millori com de bé estic aquí. Em costa veure una cosa dife­rent, però el fut­bol és molt can­vi­ant i mai saps què pot aca­bar pas­sant.
Fa molts anys que és en l’elit del fut­bol. Hi ha moments en què és fàcil per­dre el nord fora del ter­reny de joc?
Sí. Jo crec que la manera més fàcil de per­dre el nord és tenint un mal entorn i males influències. A mi afor­tu­na­da­ment la meva família, les amis­tats i els com­panys que he tin­gut m’han aju­dat sem­pre molt i els estaré sem­pre molt agraït. Però he vist juga­dors amb més poten­cial que jo, i fins i tot en edats més madu­res, per als quals el futur pin­tava molt bé i no van saber esco­llir qui­nes eren les influències que neces­si­ta­ven. La veri­tat és que és molt fàcil per­dre el nord, sí.
Aquí al Girona hi ha juga­dors molt joves que gai­rebé s’estre­nen a pri­mera divisió i que aspi­ren a un gran futur. El seu rol també és el d’ense­nyar una mica quina és la vida d’un fut­bo­lista?
No m’agrada donar ser­mons, però pot­ser sí que com a exem­ple pot ser­vir. Per molt bé o per molt bonic que esti­gui sent tot ara mateix, això no t’asse­gura l’èxit el dia de demà. Si no con­ti­nues jugant bé i si no et con­ti­nues cui­dant no arri­baràs mai a ser un juga­dor top per poder com­pe­tir a nivell Cham­pi­ons Lea­gue tots els anys. Hi ha juga­dors amb poten­cial per fer-ho, i molts, però per poder arri­bar a acon­se­guir això hi ha molt més al dar­rere.
Com és el seu dia a dia a Girona?
Soc bas­tant d’orga­nit­zar-me i després no aca­bar fent res del que m’havia plan­te­jat [riu]. Sí que m’agrada tenir un ordre i la veri­tat és que des que vaig arri­bar fins ara sí que estic més adap­tat als can­vis i als hora­ris, que són dife­rents d’una cul­tura a una altra. En un dia idíl·lic, que jo diria, m’agrada aixe­car-me cap a les set o dos quarts de vuit, pas­se­jar la gossa, sor­tir una mica i dei­xar anar les cames. Després anar aviat a l’entre­na­ment i fer una mica de mobi­li­tat i pre­pa­rar bé l’entre­na­ment d’alguna manera. Després d’entre­nar-me i dinar a vega­des puc fer una mica de tre­ball extra a casa si veig que és neces­sari o estar amb el meu fill. Tenir dife­rents temes i con­ver­ses amb fami­li­ars i amics, ges­ti­ons que et toca fer per mil assump­tes dels quals vols estar pen­dent. I a par­tir de dos quarts de vuit, temps fami­liar i anar a dor­mir aviat, per aga­far for­ces, ja que el dia següent tor­narà a ser dur i com més aviat m’adormi abans em recu­pe­raré.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.