Un mur que va creixent

El Girona, amb vuit porteries a zero, és l’equip que menys gols encaixa de la segona volta i el cinquè en tota la lliga

Els gironins encadenen 260 minuts sense rebre cap gol i el seu rècord a primera és de 295

Després de 23 jornades de lliga s’han escrit rius de tinta per explicar la infinitat de virtuts que té el Girona aquesta temporada ofensivament. Cada paraula que s’ha escrit en aquest sentit està més que justificada, perquè hi ha hagut fases del curs en què els de Míchel han vorejat la perfecció jugant a camp rival i això ha fet que no sigui estrany que els blanc-i-vermells siguin l’equip més golejador de primera divisió amb 52 gols en 23 jornades, quatre més que el Madrid (48), el segon equip que n’ha marcat més. Elogiar fins a tal punt la capacitat golejadora del Girona ha fet passar bastant més desapercebudes les bones maneres dels gironins quan es tracta de defensar la seva porteria. I és que defensivament, els blanc-i-vermells també s’han convertit en un dels millors equips de primera divisió, fent bo un argument que Míchel ha repetit des del primer dia que va arribar a Montilivi: si l’equip és capaç d’atacar bé, defensarà molt millor.

La solidesa defensiva era l’aspecte principal que s’havia marcat en vermell per millorar aquesta temporada i s’ha aconseguit. Fins ara el Girona ha rebut 25 gols en la lliga en 23 jornades, mentre que el curs passat els de Míchel n’havien encaixat 35 en aquest punt de la temporada. Una millora substancial, que ha convertit els gironins en el cinquè equip que menys gols encaixen de la lliga, al darrere del Madrid (15), Las Palmas (20) i l’Athletic i la Real Sociedad (21). Fins i tot l’Atlético, un equip elogiat sempre per la seva solidesa defensiva, ha encaixat els mateixos 25 gols que el Girona.

Cada vegada millor

El que té més valor per al Girona és que la solidesa defensiva està millorant a mesura que avança la temporada. En les últimes deu jornades els de Míchel només han rebut nou dianes, menys d’una per partit, i això que cinc han arribat en dos partits, al camp del Barça (2-4) i a Montilivi contra l’Atlético (4-3). La millora es fa encara més evident en les últimes jornades, i és que en els quatre partits que s’han disputat de segona volta el Girona només ha encaixat un gol, en la golejada contra el Sevilla (5-1).

El fet d’haver encaixat només un gol permet als de Míchel ser, de moment, el millor equip en defensa de la segona volta després de les primeres quatre jornades. Un valor que, a més, ha servit per donar punts als blanc-i-vermells, ja que el Girona va poder aconseguir un punt a Almeria amb el 0-0, va sumar els tres punts a Vigo gràcies a la victòria per la mínima (0-1) i dissabte va tornar a empatar a zero, aquesta vegada a Montilivi, contra la Real Sociedad.

Aquesta sèrie de partits contra el Celta i la Real Sociedad ha estat la primera vegada aquesta temporada que el Girona ha aconseguit mantenir la porteria a zero en dos partits consecutius. La xifra de partits sense encaixar, però, ja fa patxoca, i és que aquest curs Gazzaniga ha mantingut el zero en vuit de les 23 jornades. És a dir, en un de cada tres partits el Girona no encaixa cap gol. Amb aquestes xifres els gironins ja han doblat les quatre porteries a zero que van aconseguir en tota la temporada passada, un curs en què fins a la primera jornada de la segona volta el Girona havia encaixat en cada partit. A més, els gironins són a només una porteria a zero de les nou que van signar la temporada 2018/19, que va acabar amb el descens a segona divisió A.

Els sostres fixats

Aquesta temporada el Girona ha anat superant tots els registres històrics que tenia l’equip a primera divisió, però encara en queden per batre. I és que després de les dues últimes porteries a zero els de Míchel són només a tres de les 11 que es van signar la temporada 2017/18, el sostre dels gironins a primera divisió, que si es continua mantenint el ritme actual s’acabarà igualant, o fins i tot superant, amb relativa comoditat.

No és l’únic registre d’imbatibilitat que el Girona pot superar properament. De fet, dissabte al Santiago Bernabéu contra el Madrid els gironins tenen una gran oportunitat per superar un altre registre històric. I és que Bono, en el curs 2017/18, va establir el rècord de minuts imbatut a primera divisió amb el conjunt blanc-i-vermell, que va situar en 295 minuts. Ho va fer encadenant tres partits sense encaixar, en les victòries contra el Celta (1-0), el Vila-real (0-2) i el Dépor (2-0), i sumant els últims 14 minuts de la derrota contra el Barça (6-1) i els primers 11 de la derrota contra el Madrid (6-3).

Per superar aquest registre Gazzaniga no necessita arribar a encadenar un tercer partit amb la porteria a zero, cosa que el Girona a primera divisió només va aconseguir aquella vegada. El porter argentí en farà prou arribant amb la porteria a zero en el minut 36, i és que ara mateix el Girona encadena 260 minuts sense concedir cap gol. Són els 180 dels partits contra el Celta i la Real Sociedad i els 80 que van passar des del gol d’Isaac Romero en el minut 10 del Girona-Sevilla (5-1) fins al xiulet final.

Lògicament, per molt que sigui resistir poc més de mitja hora més, el Girona haurà de mostrar la seva millor versió al darrere si vol tenir alguna possibilitat de batre aquest rècord contra el Madrid, sobretot tenint en compte que, si no hi ha una gran sorpresa, els gironins afrontaran el partit amb les baixes de Blind i David López, els centrals titulars gairebé tota la temporada.

EL SOSTRE A PRIMERA

El Girona s’acosta a les onze porteries a zero del curs 2017/18, el millor registre

AMB VALOR

La solidesa ha donat punts en el 0-0 a Almeria, en el 0-1 a Vigo i en el 0-0 contra la Real