Girona

Experiència amb el gol

El Girona fa oficial el fitxatge d’Abel Ruiz (Sporting Braga), format al València i al Barça i amb un ampli bagatge a nivell internacional tot i tenir només 24 anys

Els gironins pagaran 8,5 milions i Gabri Martínez farà el camí a l’inversa

El Girona va fer oficial l’acord de traspàs d’Abel Ruiz, que arriba al club blanc-i-vermell procedent de l’Sporting de Braga portuguès a canvi de vuit milions i mig d’euros i el traspàs dels drets de Gabri Martínez, que farà el camí a l’inversa. El conjunt gironí va oficialitzar l’entesa després que el davanter d’Almussafes passés la revisió mèdica pertinent dimecres i estampés ahir la firma al nou contracte que el vincularà al club gironí fins al 30 de juny del 2029.

Abel Ruiz té 24 anys i es va formar a les categories inferiors del València i del Barça. Del seu equip filial –va arribar a disputar un matx a primera amb el primer equip blaugrana la campanya 2018/19, cosa que el fa ser campió de lliga d’aquell curs– va anar cedit a inicis del 2020 a l’Sporting de Braga, conjunt que va acabar pagant vuit milions als catalans i en el qual ha militat les últimes quatre campanyes completes, acumulant experiència en la màxima categoria portuguesa i en les tres competicions europees de clubs –la Champions (9 partits), l’Europa League (24) i la Conference League (2)–. El valencià ha marcat gols en cada una de les temporades i sempre ha tingut protagonisme amb els seus tècnics, sobretot amb Carlos Carvalhal i Artur Jorge, que veien en el flamant jugador del Girona un davanter mòbil, amb capacitat d’associació amb els companys, olfacte en la rematada final i intel·ligència tàctica, característiques que al Girona li aniran molt bé.

El davanter, que es pot adaptar a la posició de segon punta o, fins i tot, escorar-se lleugerament a banda, no ha passat mai de la desena de gols en un curs, un aspecte clarament a millorar i que amb Míchel segur que aconsegueix. Abel Ruiz, a més, és internacional absolut amb la selecció espanyola –dos partits el 2021, el primer amb una convocatòria carregada de jugadors de la sub-21 per culpa de l’aïllament de seguretat contra la covid dels futbolistes de la llista de l’absoluta, i el segon a tots els efectes a les ordres de Luis Enrique– i, a més, ha estat citat, juntament amb qui és el seu company d’equip Miguel Gutiérrez per participar en els Jocs Olímpics de París 2024, fet que retardarà la seva incorporació completa a la plantilla. I és que la cita es disputarà entre el 26 de juliol i l’11 d’agost, el cap de setmana previ a l’inici de la lliga.

Més que gols

Abel Ruiz no és un davanter comú d’àrea, tot i que demostra una gran virtut quan pot rematar. El d’Almussafes és, sobretot, un jugador d’equip, solidari en la pressió i molt treballador a l’hora de trencar a l’espai per desestructurar les defenses rivals, aspectes indispensables en la filosofia de Míchel Sánchez a l’hora de defensar, atacar i pressionar com a col·lectiu. Abel mou la seva alçada i el seu cos amb velocitat i potència per fer desmarcades i oferir un joc a l’esquena que és vital tenir per ampliar el ventall actual amb Artem Dovbyk, tot i que l’ucraïnès tingui molts números de ser el gran traspàs de l’estiu. En cas que els 24 gols de Dovbyk volin, la direcció esportiva del Girona haurà de fitxar un davanter titularíssim que competeixi amb Abel Ruiz i Cristhian Stuani, que es veurà relegat en moltes ocasions a ser el tercer en discòrdia a l’hora d’acumular minuts en un curs atapeït.

En tot cas, la incorporació del futbolista valencià aporta a Míchel un bon element i un recurs del qual el de Vallecas traurà tot el suc. Abel Ruiz té una àmplia trajectòria internacional, va sortir de dos futbols formatius de renom i ha demostrat tenir marge de millora, sobretot, amb les xifres de gols que pot arribar a aconseguir. La direcció esportiva del club fa una clara aposta pagant vuit milions i mig d’euros, a més d’incloure en l’operació Gabri, per qui es guardarà un percentatge en cas d’una futura venda. Amb 24 anys, Abel Ruiz encara pot demostrar el millor futbol a les files blanc-i-vermelles.

LA FITXA

Abel Ruiz Ortega
Almussafes (Ribera Baixa) 28/1/2000 (24 anys) Alçada: 1,80 m Posició: davanter
Etapa de formació
València i Barça
Etapa de sènior
2016/17
Barça B (2a B) 2 p.
2017/18
Barça B (2a A) 26 p., 3 g.
2018/19
Barça B (2a B) 21 p., 3 g.
2018/19
Barça (1a) 1 p.
2019/20
Barça B (2a B) 19 p.,3 g.
2019/20
Sporting Braga (1a) 8 p., 2 g.
2020/21
Sporting Braga (1a) 29 p., 3 g.
2021/22
Sporting Braga (1a) 39 p., 5 g.
2022/23
Sporting Braga (1a) 42 p., 9 g.
2023/24
Sporting Braga (1a) 41 p., 7 g.
2024/2025
Girona (1a) ?
Palmarès
- Campió de la lliga espanyola 18/19 - Campió de la Taça de Portugal 20/21 - Campió de la copa de la lliga 23/24 - Campió de l’Eurocopa sub 19 2019 - Campió de l’Eurocopa sub 17 2017 - Campió de la UEFA Youth League 17/18
Altres
- Internacional absolut amb la selecció espanyola (2 partits, 0 gols) - 35 partits en competició europea (Champions, Europa i Conference League) comptant-hi eliminatòries prèvies
Debuts
- 12/5/2019 a 1a divisió espanyola
- 8/6/2021 amb la selecció absoluta

Gabri Martínez, cap a Braga, tanca la seva etapa amb el Girona

J.S.

L’acord de traspàs entre el Girona i l’Sporting de Braga, a més d’una transferència de vuit milions i mig d’euros –la segona més elevada de la història del club–, inclou el traspàs de Gabri Martínez al club portuguès. L’extrem de Sant Fost de Campsentelles va debutar amb el primer equip del Girona l’agost del 2021 en un partit de segona A contra Las Palmas, però ha jugat cedit les últimes dues temporades, primer al San Fernando, de primera FEF, i aquest últim curs al Mirandés de segona A, club en el qual ha despuntat marcant nou dianes i sent clau en la permanència. Gabri es va formar al Martorelles, el Barça i la Damm fins que va arribar al Girona la campanya 2018/19 per sortir-ne avui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.