Un 2024 molt més terrenal
El Girona ha tornat a firmar un balanç positiu en l’any natural que acaba, 365 dies en què els de Míchel han jugat gairebé una cinquantena de partits
Els gironins han aconseguit uns grans números a l’estadi de Montilivi
El Girona tanca un 2024 que recordarà per haver aconseguit lligar una tercera posició en la històrica taula del campionat de lliga del curs 2023/24, només superat pel Madrid i el Barça, i el debut igual d’històric a la Champions League en la seva primera aventura per Europa. En la retina dels aficionats sempre hi haurà partits com el de l’Atlético de Madrid a Montilivi, precisament el primer de l’any (4-3), o contra el Barça (4-2), que va fer possible als de Míchel Sánchez classificar-se per a la màxima competició continental, fer el debut europeu al Parc dels Prínceps de París contra el PSG o visitar tot un Liverpool a casa. Moments inoblidables que han eclipsat una mica una davallada esperada i normal respecte a uns números del 2023 que van ser d’un altre planeta, amb 25 victòries en 43 partits aprofitant una segona volta en el curs del retorn amb un aprovat alt i una primera de la campanya passada que va donar la volta al món amb els gironins sumant 48 punts com el Madrid. Si bé és cert que mantenir els números el 2024 era impossible –a aquell ritme s’hauria guanyat la lliga passada–, els números dolents a domicili han restat certs mèrits als de Míchel a les bones xifres que s’han assolit a Montilivi, on s’ha mantingut un nivell notable (15 victòries, 2 empats i 6 derrotes, dues d’aquestes en la Champions League, contra el Feyenoord i el Liverpool). Davant la seva afició, el Girona ha firmat els millors partits del 2024. I és que, a més dels esmentats contra l’Atlético i el Barça, la major golejada de l’equip a primera es va donar en l’última jornada, contra un Granada ja descendit. Els blanc-i-vermells van voler ajudar Dovbyk a aconseguir el Pitxitxi de la categoria i, amb un hat-trick, l’ucraïnès va posar el llaç a una temporada històrica a tots els nivells. Les 24 dianes i un final de curs impecable i eficaç li van donar a l’ariet, ara a la Roma, el prestigiós guardó que anys enrere s’havien repartit Messi i Cristiano Ronaldo, i l’honor de ser el màxim golejador del conjunt gironí el 2024, amb 13 dianes, tres més que un Stuani sempre regular en aquesta faceta tot i tenir una quota de participació cada vegada més baixa.
Clarament, la creu
El Girona ha jugat tres partits més com a visitant (26) i ha aconseguit un balanç pobre de només 7 victòries, 6 empats i 13 derrotes –tres d’elles en la Champions League, competició en què no ha aconseguit sumar ni un sol punt ni tampoc marcar cap diana–. La golejada més àmplia també es va donar lluny dels seus, en un Santiago Bernabéu que no va perdonar els de Míchel i un Madrid que va golejar per 4-0 per donar un cop damunt la taula i agafar avantatge en una primera posició de la taula que volien discutir. La irregularitat a fora en l’inici del 2024 va impedir a una plantilla que serà eterna lluitar pel títol –els més agosarats ho veien possible– i, al final de tot, quedar en una segona posició que hauria estat encara més històrica –donava l’accés a la supercopa espanyola que es disputarà els pròxims dies a l’Aràbia Saudita.
En la faceta del gol en general, l’equip ha tingut un balanç molt favorable en la diferència entre fets i encaixats, un aspecte positiu encara sostingut pel curs passat, ja que tot just es va entrar en una diferència positiva en l’actual campanya arran de la victòria en l’últim partit de l’any, contra el Valladolid (3-0). Els gironins han marcat 84 gols (1,71 per partit) i n’han encaixat 64 (1,31 per matx), xifres raonables tot i la davallada en els números –a més del 4-0 al Bernabéu de la temporada passada, els de Míchel van perdre pel mateix resultat al Phillips Stadion contra el PSV en la lliga de campions o també per 1-4 contra l’actual Barça de Hansi Flick–. A més en fins a set partits els blanc-i-vermells han rebut tres gols, fet que ha engreixat la dada negativa en la faceta dels gols.
Miguel, el més regular
Míchel Sánchez sol tenir una columna vertebral que juga la majoria dels partits. Si bé en l’últim terç de l’any el de Vallecas ha hagut de fer rotar els seus jugadors en el repte de participar en tres competicions –les lesions també l’han obligat a moure peces–, futbolistes com Gazzaniga a la porteria –ha jugat tots els partits de lliga (38) i de Champions League (6)–, Blind, Iván Martín o Miguel Gutiérrez han superat o gairebé arribat a la quarantena de partits en l’any natural, tot i que el madrileny ha estat qui ha mostrat més regularitat en el joc. El lateral esquerre és qui més enfrontaments ha disputat (45 dels 49 oficials) i també qui més assistències de gol ha repartit als seus companys, 10 en lliga i 1 en copa, un rendiment que ha despertat l’interès de diversos clubs d’arreu d’Europa, tot i que és el Madrid qui té una opció preferencial, ja que posseeix el 50% dels seus drets.
El Girona arrencarà avui el 2025 entrenant-se, una demanda que Míchel ha fet des del setembre, ja que la competició no l’ha deixat acoblar les 11 noves incorporacions que es van fer l’estiu passat. Ja amb els motors en marxa, l’entrenament de demà de portes obertes i una aturada l’1 de gener, els futbolistes blanc-i-vermells no competiran fins al proper 11 de gener, quan visitaran l’Alavés (14 h). Els gironins iniciaran un gener dur sense copa però sí amb les dues últimes jornades de la Champions League, amb visita al Milan al Giuseppe Meazza, el 22 de gener, per tancar l’aventura, qui sap si irrepetible, a Montilivi contra l’Arsenal, el 29. Llavors sí que es tornarà a la dinàmica d’un partit per setmana amb una bona preparació que pugui permetre a l’equip créixer i aspirar a repetir classificació europea.