Internacional

Renaixença portuguesa

Els lusitans van signar el segon doblet europeu de la seva història conquerint la lliga europea (Benfica) i la CERS (Barcelos)

El Vilafranca va jugar la seva primera final continental i el Barça va caure en les semifinals

Els equips portuguesos d'hoquei sobre patins van celebrar el 2016 un doblet europeu, el segon de la seva història, que no guanyaven des de feia 25 anys. El Benfica va alçar la lliga europea superant en la final l'Oliveirense (3-5) en un duel fratricida i eliminant abans el Barça Lassa en la semifinal, mentre que el Barcelos, un històric reviscolat que ha recuperat prestigi, va batre per 5-3 el sorprenent Cafès Novell Vilafranca en la final de la copa de la CERS. Els darrers equips lusitans que havien obtingut el ple europeu havien estat el 1991 precisament el Barcelos, aixecant la copa d'Europa, i el Benfica, que va guanyar la CERS. És a dir, els dos mateixos conjunts però amb els papers intercanviats.

Els catalans del Benfica

A les files del Benfica van tenir un paper fonamental tres jugadors catalans, el porter Guillem Trabal i els davanters Jordi Adroher i Marc Torra, que només va jugar un any a la capital lusitana i ara forma part del Reus La Fira. El torderenc ha guanyat les tres últims lligues europees seguides, perquè les dues anteriors les havia conquerides amb el Barça. Adroher, per la seva banda, triomfa plenament a les files del Benfica després d'haver delectat també els aficionats italians del Breganze.

El curs passat, el gironí va ser el màxim golejador de la lliga portuguesa, que es caracteritza per la seva vocació ofensiva i a la qual aquest curs hi han aterrat un bon grapat de jugadors catalans de primer nivell atrets per la competitivitat i, sobretot, pel poder adquisitiu dels clubs. Aquesta temporada, l'hàbil i elèctric Adroher confirma el seu pes en l'equip de Lisboa i ja ha marcat 21 gols en les deu primeres jornades del campionat. Només el supera el seu company d'equip João Rodrigues (24). El tercer màxim golejador del campionat també forma part del Benfica –una prova més del poder del vigent campió continental– i és l'argentí Carlos Nicolía (17), el cervell del conjunt portuguès i un dels millors jugadors del planeta. No en va, és una peça fonamental en la selecció argentina, l'actual campiona del món.

Sequera del principat

Per primera vegada des del 2012, cap equip català es va endur un títol continental. El Barça va caure amb molta dignitat contra el Benfica en la semifinal polèmica de la final a quatre. El temps reglamentari va finalitzar amb empat (1-1). Álvarez va avançar el Barça de falta directa i Marc Torra va marcar un penal molt rigorós. En la tanda, Torra i Adroher van fer els dos gols del Benfica. Per part blaugrana, va marcar Panadero. Es dona la circumstància que el tres gols dels lusitans els van fer jugadors catalans i exblaugrana. Sigui com vulgui, els clubs catalans han obtingut sis doblets en tota la història. Cap altre país ha sucat dos cops en les màximes competicions continentals. La tercera competició continental, ja desapareguda, va ser la recopa, que es va jugar entre el 1976 i el 1996, amb tres títols catalans: Reus (1984), Barça (1987) i Noia (1988).

ANÈCDOTA

Els gols lusitans contra el Barça, els van fer Torra i Adroher: catalans i exblaugrana
DOBLETS CATALANS
Lliga europea - CERS Any
Igualada - Noia
1998
Barça - Vic
2001
Barça - Voltregà
2002
Barça - Reus
2004
Barça - Vilanova
2007
Barça - Noia
2014
DOBLETS PORTUGUESOS
Barcelos - Benfica
1991
Benfica - Barcelos
2016

TRICAMPIÓ

Marc Torra, ara al Reus, ha estat campió de la lliga europea tres anys seguits

SENSE TÍTOLS

Per primer cop des del 2012, cap equip de casa va guanyar una corona europea

La temporada de somni dels penedesencs

Mai abans el Vilafranca havia jugat una final europea. Havia disputat dues semifinals de la CERS i les havia perdut en l'etapa en què va tenir a les seves files Ferran Pujalte i Toni Rovira. El 1998 va cedir contra el Paço d'Arcos i l'any posterior el seu botxí va ser el Barcelos, precisament el vigent campió. També va ser semifinalista de la lliga. Per això, el triomf contra l'Sporting de Lisboa i el penal transformat per Roger Rocasalbas en la tanda que li va donar l'accés a la final ja formen part de l'imaginari del club. L' equip dirigit per Jordi Garcia va obtenir un brillant sisè lloc en l'OK Lliga i va completar una temporada de somni. Els jugadors Gerard Camps, Marc Navarro, Roger Rocasalbas, Jordi Galán, Edu Fernández, Rubén Fernández, Vázquez, Enric Martí, Mia Martí i Llorenç Miquel ja formen part de la història del club penedesenc en la categoria d'herois.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)