Internacional

Adrià Català, campió i heroi amb el Lodi

Hoquei sobre patins. El porter reusenc va aturar els sis penals en la tanda del cinquè partit de la final de la lliga a la pista del Forte dei Marmi

El porter reusenc Adrià Català va ser dimarts a la nit l’heroi del Lodi, el nou campió de la lliga italiana 36 anys després d’haver obtingut el seu primer scudetto, el 1981. Català va aturar sis penals en la tanda del cinquè i definitiu partit de la sèrie final a la pista del Forte dei Marmi –conjunt en el qual juga el torderenc Enric Torner–, que s’havia endut els tres últims títols. El temps reglamentari va acabar amb empat (1-1) i el Lodi va resoldre per 2-3 els penals després de 19 llançaments. Torner va marcar pels de la Toscana i Alessandro Verona va fer el gol dels llombards. En la pròrroga, tots dos conjunts van apostar per les precaucions perquè tenien nou faltes, un fet habitual en els temps afegits per la por d’encaixar el gol d’or del rival. En els penals, Català va aturar els llançaments de jugadors com Torner, Gonzalo Romero i Alberto Orlandi. El conjunt del tècnic portuguès Nuno Resende va concretar el seu triomf amb un gol de l’italià Domenico Iluzzi. Les altres grans figures del Lodi són Federico Ambrosio i el jove Giulio Cocco.

Català ja va ser fonamental l’any passat quan el Lodi va fer saltar la banca en la copa –la tercera de la història del club (1978, 2012, 2016)– i aquest curs també va contribuir el títol de la supercopa que el seu equip va arrabassar també al Forte. Tots dos equips han exercit de dominadors tot el curs. Ja van ser els millors de la fase regular i en el play-off van mostrar el seu potencial fins arribar a la final esperada. Fill de l’exjugador del Reus Josep Maria Català, Adrià va deixar el club del Baix Camp fa tres anys per disposar de minuts que ha aprofitat.

LA DADA

Feia 36 anys, quan es va estrenar el 1981, que el club no guanyava la lliga

Titols a Portugal, França i Suïssa

El cap de setmana passat, el tècnic Guillem Cabestany i els jugadors catalans Ton Baliu i Carles Grau van guanyar la lliga portuguesa amb el Porto, en un final de fase regular aferrissat i polèmic contra el Benfica de Guillem Trabal i Jordi Adroher. Aquest cap de setmana, els mateixos protagonistes es trobaran dissabte en la semifinal de la copa de Portugal. El vigent campió és el Porto. Cabestany, de fet, ja ha guanyat la copa amb el Moritz Vendrell dues vegades consecutives, els anys 2013 i 2014, a Itàlia amb el Breganze el 2015 i amb el Porto el 2016. En la lliga francesa, l’equip campió va ser la Vendéenne, que tenia a les seves files el lloretenc Víctor Crespo –27 gols– i el vila-secà Esteve Pujals, artífex del títol amb un gol en l’últim minut conta el Nantes. També ha triomfat a Suïssa Xavi Terns, que ha estat el segon màxim golejador (33) i s’ha erigit campió amb el Montreux, al costat dels catalans Arnau Bertran i Marc Armero.