Més hoquei

Un grup d’àrbitres de la federació catalana es planta

Hoquei sobre patins. La revocació en assemblea de les mesures pactades en una taula de negociació que incloïen un augment de les quotes del 4,5% és el detonant de l’aturada

La revocació dels sis punts proposats pel col·lectiu arbitral sota l’epígraf “canvis en les tarifes d’arbitratge CCAHP” en l’assemblea ordinària de la federació catalana del 19 de desembre ha estat el detonant de la jornada de protesta convocada per un grup de col·legiats catalans per al cap de setmana vinent, entre l’11 i el 13 de gener. L’abast real de l’aturada en forma de falta de disponibilitat per arbitrar –la denominació vaga no és correcta perquè no són treballadors– se sabrà dijous. L’estament entén que hi haurà un seguiment prou ampli que podria arribar fins i tot a la meitat d’un col·lectiu de 160 àrbitres i que afectarà, sobretot, els partits de la base d’un global d’entre 550 i 560 enfrontaments. Per contextualitzar, un àrbitre cobra uns 98 euros bruts per un partit de nacional catalana –60 per un de femenina–, la màxima categoria, i d’uns 15 euros per un de prebenjamí. Els partits de lliga catalana es cobren a 100 euros

Els sis punts de la discòrdia van ser proposats en l’assemblea després d’una taula de negociació entre els col·legiats i els clubs sorgida en l’assemblea del 2018, que va rebutjar la proposta d’increment del 10%. La negativa va ser el punt de partida de la negociació. Malgrat tot, els clubs van rebutjar el desembre passat per 5 vots a 3 la proposta, amb els vots en contra, entre d’altres, del Reus i el Noia, tot i que formaven part de la taula. Hi van votar a favor el Girona, el Cadí i el Congrés, tots tres també agents implicats en les converses. Ferran Andreu, el president del Noia, ho argumenta: “Vaig anar a una primera reunió en la qual es va parlar d’altres qüestions. No vaig poder assistir a la segona trobada perquè em coincidia amb una trobada de l’Associació de Clubs, de la qual soc el president. Els acords no es van comunicar prèviament. S’hauria de treballar en un pla més global a mitjà termini que inclogués molts aspectes de la relació entre els clubs i els àrbitres.” El Reus addueix motius logístics per explicar la seva absència: al juliol, “les vacances” i en la segona trobada “la coincidència amb una reunió dels World Roller Games”. En un comunicat, matisa: “No ens ha semblat adequat que només se citessin alguns clubs de cada demarcació quan la resta ja havien votat que no. No creiem que sigui la manera, ja que al final pot semblar-li malament a la resta de clubs, i amb raó.” Coincideix amb el Noia que no ha rebut cap “feedback” de l’acord i denuncia “la falta de professionalitat d’alguns àrbitres, sobretot en cobrar les dietes i els desplaçaments. Hem vist irregularitats”.

Indignats

“Els àrbitres se senten menyspreats”, explica Josep Gómez, el president del comitè d’àrbitres de la federació catalana, que entén el sentiment arbitral, però que defensa el camí del “diàleg”: “La proposta hauria estat aprovada a partir de l’1 de juliol de 2019. Hi ha temps. L’únic que volem és no perdre poder adquisitiu. El 2011 se’ns va rebaixar un 10% per la crisi i cap any s’ha aplicat l’IPC. A partir del 2013, a més, els ingressos s’han de declarar en l’IRPF.”

La revocació va provocar que 35 indignats àrbitres es reunissin a Gelida a finals de desembre i acordessin la protesta. Davant l’anunci de la plantada, la federació catalana va fer un comunicat el 5 de gener en què es remetia a l’assemblea com a òrgan sobirà: “La jornada que es convoca es fa en contra de l’acord del’assemblea general de la FCP. L’assemblea general és l’òrgan superior de govern i representació de la FCP, constituïda amb criteris de representació democràtica i els seus acords són vinculants”, argumenta la catalana, que vetllarà per la màxima normalitat: “Des dels òrgans tècnics i de gestió es garantirà que en tot moment la jornada transcorri amb normalitat. En el cas de no disposar dels àrbitres en tots els partits, es prioritzarà la designació segons la categoria.” La federació insta els àrbitres que secundin la l’aturada a declarar-se “no disponibles” per adoptar les mesures correctores i insta les parts a parlar: “S’insta la taula a continuar treballant per presentar de nou una proposta a l’assemblea del juny.” A banda de l’afectació a Catalunya, l’aturada també podria tenir conseqüències en les taules de cronometratge de les competicions estatals.

EL PROTAGONISTA

Els àrbitres se senten menyspreats, però apostem pel diàleg i per presentar un nou acord
Josep Gómez
PRES. COMITÈ CATALÀ D’ÀRBITRES

La proposta dels àrbitres rebutjada per l’assemblea

1. A tots els tornejos i amistosos s’aplicaria un 30% de descompte als drets d’arbitratge més un quilometratge lineal de 50 quilòmetres per trajecte i àrbitre. La resta de suplements tampoc s’aplicarien.

2. Tots els partits, de la jornada de dissabte, que comencin abans de les 09:30 h, a partir de les 13.30 h, abans de les 15 h i a partir de les 20 h, rebran el suplement de manutenció: 19,98 euros.

3. Tots els partits, de la jornada de diumenge que comencin abans de les 9.30 h i a partir de les 13.30 h rebran el suplement de manutenció.

4. L’aplicació del suplement s’aplicarà per àrbitre independentment que dirigeixi 1, 2, o 3 partits.

5. Increment del 4,5% dels drets d’arbitratge per la temporada 2019/2020.

6. Increment del 4,5% dels drets d’arbitratge per al curs 2020/2021.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)