Més hoquei

Un grup d’àrbitres de la federació catalana es planta

Hoquei sobre patins. La revocació en assemblea de les mesures pactades en una taula de negociació que incloïen un augment de les quotes del 4,5% és el detonant de l’aturada

La revo­cació dels sis punts pro­po­sats pel col·lec­tiu arbi­tral sota l’epígraf “can­vis en les tari­fes d’arbi­tratge CCAHP” en l’assem­blea ordinària de la fede­ració cata­lana del 19 de desem­bre ha estat el deto­nant de la jor­nada de pro­testa con­vo­cada per un grup de col·legi­ats cata­lans per al cap de set­mana vinent, entre l’11 i el 13 de gener. L’abast real de l’atu­rada en forma de falta de dis­po­ni­bi­li­tat per arbi­trar –la deno­mi­nació vaga no és cor­recta perquè no són tre­ba­lla­dors– se sabrà dijous. L’esta­ment entén que hi haurà un segui­ment prou ampli que podria arri­bar fins i tot a la mei­tat d’un col·lec­tiu de 160 àrbi­tres i que afec­tarà, sobre­tot, els par­tits de la base d’un glo­bal d’entre 550 i 560 enfron­ta­ments. Per con­tex­tu­a­lit­zar, un àrbi­tre cobra uns 98 euros bruts per un par­tit de naci­o­nal cata­lana –60 per un de feme­nina–, la màxima cate­go­ria, i d’uns 15 euros per un de pre­ben­jamí. Els par­tits de lliga cata­lana es cobren a 100 euros

Els sis punts de la discòrdia van ser pro­po­sats en l’assem­blea després d’una taula de nego­ci­ació entre els col·legi­ats i els clubs sor­gida en l’assem­blea del 2018, que va rebut­jar la pro­posta d’incre­ment del 10%. La nega­tiva va ser el punt de par­tida de la nego­ci­ació. Mal­grat tot, els clubs van rebut­jar el desem­bre pas­sat per 5 vots a 3 la pro­posta, amb els vots en con­tra, entre d’altres, del Reus i el Noia, tot i que for­ma­ven part de la taula. Hi van votar a favor el Girona, el Cadí i el Congrés, tots tres també agents impli­cats en les con­ver­ses. Fer­ran Andreu, el pre­si­dent del Noia, ho argu­menta: “Vaig anar a una pri­mera reunió en la qual es va par­lar d’altres qüesti­ons. No vaig poder assis­tir a la segona tro­bada perquè em coin­ci­dia amb una tro­bada de l’Asso­ci­ació de Clubs, de la qual soc el pre­si­dent. Els acords no es van comu­ni­car prèvia­ment. S’hau­ria de tre­ba­llar en un pla més glo­bal a mitjà ter­mini que inclogués molts aspec­tes de la relació entre els clubs i els àrbi­tres.” El Reus addu­eix motius logístics per expli­car la seva absència: al juliol, “les vacan­ces” i en la segona tro­bada “la coin­cidència amb una reunió dels World Roller Games”. En un comu­ni­cat, matisa: “No ens ha sem­blat ade­quat que només se cites­sin alguns clubs de cada demar­cació quan la resta ja havien votat que no. No cre­iem que sigui la manera, ja que al final pot sem­blar-li mala­ment a la resta de clubs, i amb raó.” Coin­ci­deix amb el Noia que no ha rebut cap “feed­back” de l’acord i denun­cia “la falta de pro­fes­si­o­na­li­tat d’alguns àrbi­tres, sobre­tot en cobrar les die­tes i els des­plaçaments. Hem vist irre­gu­la­ri­tats”.

Indig­nats

“Els àrbi­tres se sen­ten menys­pre­ats”, explica Josep Gómez, el pre­si­dent del comitè d’àrbi­tres de la fede­ració cata­lana, que entén el sen­ti­ment arbi­tral, però que defensa el camí del “diàleg”: “La pro­posta hau­ria estat apro­vada a par­tir de l’1 de juliol de 2019. Hi ha temps. L’únic que volem és no per­dre poder adqui­si­tiu. El 2011 se’ns va rebai­xar un 10% per la crisi i cap any s’ha apli­cat l’IPC. A par­tir del 2013, a més, els ingres­sos s’han de decla­rar en l’IRPF.”

La revo­cació va pro­vo­car que 35 indig­nats àrbi­tres es reu­nis­sin a Gelida a finals de desem­bre i acor­des­sin la pro­testa. Davant l’anunci de la plan­tada, la fede­ració cata­lana va fer un comu­ni­cat el 5 de gener en què es reme­tia a l’assem­blea com a òrgan sobirà: “La jor­nada que es con­voca es fa en con­tra de l’acord del’assem­blea gene­ral de la FCP. L’assem­blea gene­ral és l’òrgan supe­rior de govern i repre­sen­tació de la FCP, cons­tituïda amb cri­te­ris de repre­sen­tació democràtica i els seus acords són vin­cu­lants”, argu­menta la cata­lana, que vet­llarà per la màxima nor­ma­li­tat: “Des dels òrgans tècnics i de gestió es garan­tirà que en tot moment la jor­nada trans­corri amb nor­ma­li­tat. En el cas de no dis­po­sar dels àrbi­tres en tots els par­tits, es pri­o­rit­zarà la desig­nació segons la cate­go­ria.” La fede­ració insta els àrbi­tres que secun­din la l’atu­rada a decla­rar-se “no dis­po­ni­bles” per adop­tar les mesu­res cor­rec­to­res i insta les parts a par­lar: “S’insta la taula a con­ti­nuar tre­ba­llant per pre­sen­tar de nou una pro­posta a l’assem­blea del juny.” A banda de l’afec­tació a Cata­lu­nya, l’atu­rada també podria tenir con­seqüències en les tau­les de cro­no­me­tratge de les com­pe­ti­ci­ons esta­tals.

EL PROTAGONISTA

Els àrbitres se senten menyspreats, però apostem pel diàleg i per presentar un nou acord
Josep Gómez
PRES. COMITÈ CATALÀ D’ÀRBITRES

La proposta dels àrbitres rebutjada per l’assemblea

1. A tots els tornejos i amistosos s’aplicaria un 30% de descompte als drets d’arbitratge més un quilometratge lineal de 50 quilòmetres per trajecte i àrbitre. La resta de suplements tampoc s’aplicarien.

2. Tots els partits, de la jornada de dissabte, que comencin abans de les 09:30 h, a partir de les 13.30 h, abans de les 15 h i a partir de les 20 h, rebran el suplement de manutenció: 19,98 euros.

3. Tots els partits, de la jornada de diumenge que comencin abans de les 9.30 h i a partir de les 13.30 h rebran el suplement de manutenció.

4. L’aplicació del suplement s’aplicarà per àrbitre independentment que dirigeixi 1, 2, o 3 partits.

5. Increment del 4,5% dels drets d’arbitratge per la temporada 2019/2020.

6. Increment del 4,5% dels drets d’arbitratge per al curs 2020/2021.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)