L’oasi català de Xile
Hoquei sobre patins. El reusenc Josep Maria Barberà és l’únic tècnic de casa nostra del mundial A masculí dels World Roller Games de Barcelona
El reusenc Josep Maria Barberà (1960) serà l’únic tècnic català del mundial A masculí dels World Roller Games de Barcelona al capdavant de la selecció de Xile, subcampiona en el panamericà després de perdre la final per 2-1 contra la totpoderosa Argentina. Setena a Nanjing el 2017, Xile aspira a fer un pas endavant. “El nostre objectiu és acabar entre els cinc millors. L’èxit del panamericà ens dona força. L’hoquei xilè està progressant i és competitiu.” L’equip femení, les marcianitas, i els sub-19, els escorpiones, també van ser subcampions. Un triplet que constata l’evolució. En el mundial B –Intercontinental Championship– Jordi Camps, el seleccionador català masculí, dirigirà el Brasil, que tindria la possibilitat d’accedir als quarts A si és primer de grup i passa l’eliminatòria prèvia contra un dels dos últims dels grups de dalt.
Curiosament, Barberà no serà l’únic català de Xile. També hi jugarà Marc Figa, que té la doble nacionalitat perquè la seva mare és xilena. El gironí de 31 anys milita al Tordera, a l’OK Lliga Plata, i ja va disputar el mundial del 2015 a França i el del 2017. Capricis del destí, va guanyar el mundial sub-20 amb Espanya precisament a Santiago de Xile.
Barberà –28è tècnic de la roja– inculca els valors dels “sistemes defensius, sortides de pressió...” propis de l’OK Lliga buscant solidesa. Confia, a més, en les prestacions a la porteria de l’ex-roig-i-negre Felipe Quintanilla (Sagu): “Ser suplent al Reus li va donar una experiència fonamental.” També té clar que Figa els ha de donar un plus “en els moments importants”. El jugador franquícia és Nicolás Fernández, amb experiència a França i Portugal. Milita al Coutras i va jugar amb l’Sporting. “És un davanter hàbil de cara a gol”, analitza el reusenc, que destaca els dos joves de la nova fornada Felipe Márquez (Vilanova) i Álvaro Osorio (Thomas Bata). També hi ha l’exjugador del Blanes Nico Carmona (Marinhense) i Armando Quintanilla, que ha jugat amb el segon equip del Palafrugell. L’altre porter és Rodrigo Rodríguez (Barcelona de Lonquén). Completen la llista Ángel Vera (Marinhense) i Felipe Castro, un jugador imprescindible campió de lliga amb el Quévert, amb els catalans Toni Seró i Joan Galbas. Nico Fernández jugarà el seu vuitè mundial consecutiu –41 gols–. Castro i Carmona viuran el sisè.
La connexió ‘avellana’
Xile té el quarter general a Reus i no se’n mourà, atesa la proximitat amb Vilanova, seu de la primera fase. Es prepara des de la setmana passada al Palau d’Esports del Reus. “Agreixo molt la facilitat que ens ha donat el club”, recalca Barberà, que s’ha nodrit de diversos col·laboradors de l’entitat. El seu segon és l’exjugador asturià Toni Sánchez, secretari tècnic del Reus. També ha incorporat el preparador físic Oriol Pla, el metge Paco Rubio i el fisioterapeuta Pol Monclús. Xile jugarà a Girona el dia 29 contra Espanya en el centenari del GEiEG i disputarà amistosos contra Moçambic, el Brasil i Anglaterra.
Un equip perillós
Xile presenta un equip capaç de plantar cara. Debutarà contra l’Argentina al pavelló Isaac Gálvez. La fase final, a partir de quarts, es jugarà al Blaugrana. Els altres equips són Portugal i Colòmbia. “És un grup molt fort però lluitarem pel millor encreuament en una competició curta i irreversible. El nivell ha pujat molt. França ha millorat i Angola també. Nosaltres vam derrotar per 4-0 Colòmbia en la semifinal del panamericà, però tenen jugadors desconeguts de nivell.” L’altre grup el formen Espanya, Itàlia, França i Angola.
Campió de la copa Amèrica 2011 amb Catalunya
Barberà, exporter del Ploms, el Piera i el Vilafranca que va començar a patinar al Reus, ha estat l’entrenador del Ploms, el Cambrils, el Vila-seca, el Calafell, el Flix, el Noia –al qual va pujar de primera a divisió d’honor– i el Reus. És el seleccionador català femení des del 2007. De la seva etapa al Reus, club amb el qual va continuar en qualitat de secretari tècnic, recorda amb orgull “els triomfs contra el Barça”. El seu currículum és més llarg que un dia sense pa. Amb Catalunya i de primer entrenador, destaca el títol de la copa Amèrica femenina el 2011 al Brasil precisament en una final contra Xile (2-0). Anteriorment, havia tingut altres experiències internacionals. Va ser el seleccionador masculí de Moçambic en el mundial de Vigo (2009) i subcampió del mundial B masculí el 2010 a Àustria amb l’equip masculí de Sud-àfrica. Va participar en el títol posterior del mateix campionat (2012) des de la distància. De la mateixa manera, ha treballat amb l’Equador i el Brasil. Expert també en la base, el cap de setmana passat va guanyar el seu 21è campionat d’Espanya amb Catalunya dirigint el sub-18 femení.