Més hoquei

Agermanats anirem patinant

El doble títol europeu del Lleida Llista amb doblet de bessons i el títol del Follonica amb tres parelles de germans o els quatre Grau en actiu són paradigmes d’un esport amb nombrosos casos de vinculacions familiars

L’hoquei és ple fins al cap­da­munt d’històries fami­li­ars, sobre­tot de ger­mans rivals o que com­par­tei­xen equip. La recent reti­rada de Lluís Tomàs priva la família de veure junts de nou els bes­sons al Lleida. L’equip d’Albert Fol­guera, que té dos fills a la plan­ti­lla, de fet, va gua­nyar una CERS i una Europa Cup con­se­cu­ti­ves amb dues pare­lles de bes­sons a l’equip, que ja és recar­go­lat. Els fran­ce­sos Bruno i Roberto di Bene­detto, ara al Liceo, van for­mar part d’aquell grup històric al cos­tat d’Andreu i Lluís Tomàs. Bruno torna a Lleida. El gran és Carlo, que juga en el Porto i que abans havia mili­tat també en el Liceo. Són la base de la selecció fran­cesa, quarta del món a Bar­ce­lona 2019.

Els Bar­galló, Jordi (Oli­vei­rense) i Pau (Barça), per la seva banda, s’enfron­ten en la lliga euro­pea. També van jugar dos anys ple­gats en el Liceo i es van enfron­tar quan el gran –es por­ten 14 anys–, Jordi, encara jugava en el Liceo i Pau feia els pri­mers pas­sos amb el Noia. L’altre germà és Oriol, por­ter ja reti­rat. La nis­saga la va ini­ciar el cosí Fran­cesc Bar­galló, que va estar dues dècades en la pri­mera línia i va cele­brar amb Jordi la lliga euro­pea del Liceo el 2003.

Els qua­tre ger­mans Grau són la versió llo­re­tenca ampli­ada dels Di Bene­detto. Men­tre que el por­ter Car­les Grau ha anat fent la seva via en diver­sos equips de l’OK Lliga i la lliga por­tu­guesa, els seus tres ger­mans Marc, Àlex i Lluís juga­ven ple­gats al Llo­ret. Marc i Àlex són bes­sons i es van sepa­rar fa dues tem­po­ra­des quan Marc va fit­xar pel Noia. Aquest curs ha escla­tat al Liceo, al cos­tat de Car­les. Ara, Àlex marxa al Girona. Una altra nis­saga és la dels Tei­xidó. Lluís va ser un gran juga­dor tri­campió del món que va mili­tar en el Vol­tregà, el Reus, club en què va ser deci­siu per fer un gir històric, i el Barça entre d’altres equips. El seu cosí Gerard torna ara al Vol­tregà després de jugar al Bre­ganze i Santi Tei­xidó, germà de Lluís, milita en el Man­lleu. Els sant­cu­ga­tencs Gal­bas Joan i Pol, s’enfron­ta­ran el curs vinent en la lliga ita­li­ana.

El Follo­nica: el súmmum

El para­digma d’ager­ma­na­ment va ser el Follo­nica campió d’Europa el 2006 –l’únic equip italià que ha gua­nyat el títol–, en què hi havia tres pare­lles de ger­mans. Els Mari­otti –Mas­simo, l’entre­na­dor i juga­dor, i Enrico–, els Ber­to­lucci –Mirko i Ales­san­dro– i els bes­sons Mic­hi­e­lon –Ales­san­dro i Alberto–, dos juga­dors amb un físic impo­nent.

El mític Josep Enric Tor­ner va ser el tècnic del Girona el curs pas­sat amb el seu fill Enric en l’equip. Josep Enric i Joan, els ger­mans tor­de­rencs Tor­ner, van ser grans juga­dors dels vui­tanta, amb èxits sonats amb el Noia i el Barça. Enric Tor­ner és cunyat del por­ter del Barça Sergi Fernández, casat amb la seva ger­mana i exju­ga­dora d’elit Paula. Fem un parèntesi en el bàsquet, perquè el capítol de pares i fills va trans­cen­dir a l’àmbit tècnic. El gran pivot italià Dino Meneg­hin va jugar con­tra el seu fill Andrea el 1990. Diu que no se’n sabia ave­nir.

D’aque­lla època Pola­roid també recor­da­rem els ger­mans argen­tins Mar­ti­nazzo. Daniel, virtuós de vir­tu­o­sos, va ser el millor juga­dor del món al Liceo. José, gole­ja­dor empe­dreït, va des­pun­tar en el Reus i també va jugar en el Cam­brils. En blanc i negre, els ger­mans bar­ce­lo­nins Joan Maria i Joa­quim Vila­llonga –Vila­llonga II, nomen­cla­tura clàssica del fut­bol regi­o­nal– van dei­xar empremta en el Reus de les sis copes d’Europa (1969-1972).

Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)