Desacord per les seus
Hoquei sobre patins. El WSWE-RH obvia l’oferta del G9 per organitzar la lliga europea i, si no canvien les condicions, cap club presentarà candidatura
Les divergències entre els nou equips que han de jugar la lliga europea masculina i el comitè europeu WSE-RH a l’hora de trobar les seus de la fase prèvia i de la final a quatre són encara més evidents després de la darrera reunió, divendres passat, en la qual l’organisme no va atendre la proposta del G9, que es va oferir a organitzar les fases però desmarcant-se de les condicions habituals. Els vuit clubs de l’Associació de Clubs Europeus d’Hoquei sobre Patins (EHCA) –el Barça, el Liceo, el Noia, el Reus, l’Sporting, el Porto, el Benfica i l’Oliveirense–i el Barcelos, que hi té bona sintonia i hi va de bracet, no volen passar per l’adreçador del comitè en termes organitzatius i l’insten que busqui ell les seus. Els clubs no pensen presentar cap candidatura ortodoxa perquè no tenen cap intenció de pagar els cànons habituals ni de sotmetre’s a les normatives per organitzar les dues fases acordades de la competició en la situació actual. El comitè europeu apel·la al mètode tradicional, el mateix que continua implantant, sense contraindicacions, tant en la lliga europea femenina i l’Europe Cup per designar les seus. Els sol·licitants han de complir una sèrie de requisits quant a mesures Covid-19 –un cost afegit important–, allotjament i logística i fer una oferta econòmica que té uns mínims –en aquest cas de 10.000 euros–en una subhasta a sobre tancat. Els nou equips van fer un comunicat la setmana passada en què es proposaven per organitzar tant la prèvia com la fase final i apel·laven “al sentit comú i la generositat” per trobar una sortida i “gaudir de l’espectacle” en uns “moments tan complicats per a tots.” Els clubs destaquen a través de l’EHCA que tenen moltes ganes de jugar la competició i que tot el procés es troba “en fase de negociació”.
Hi ha sintonia, en canvi, en el sistema de competició que els clubs van proposar i que el WSE-RH ja ha instaurat: una prèvia amb tres grups de tres amb l’Sporting, el Porto i el Barça de caps de sèrie i sense que cap grup pugui ser íntegrament portuguès o de l’OK Lliga, que es jugarà del 9 a l’11 d’abril i amb una final a quatre el 15 i 16 de maig.
És clar que la força de la unió del G9 col·lideix amb el poder establert. Tot plegat en el context d’un canvi radical més que probable per al curs vinent amb una futura lliga europea tancada organitzada per l’EHCA, que probablement ja s’hauria instrumentalitzat aquest curs si no hi hagués hagut pandèmia. Com si sentís ploure, el WSE-RH va anunciar dilluns que el sorteig es farà el dissabte 27 a les 6 de la tarda a la seu de la federació portuguesa de patinatge, mala hora en ple horari de partits. Amb tot, el dia 1 de març expira el termini per presentar candidatures per albergar la prèvia de la lliga europea masculina, que tot indica que quedarà desert tret d’alguna sorpresa de darrera hora en forma d’algun ajuntament o organisme que se’n volgués fer càrrec instat pel comitè europeu, iniciativa poc probable en plena pandèmia.