Aquest any sí
El campió de la competició que arrenca avui es tornarà a decidir en un ‘play-off’ entre els vuit millors després de dotze cursos
El Barça i el Liceo tenen de nou les plantilles més qualificades per celebrar el títol
1a jornada
Calafell - Alcoi
Manlleu - Alcobendas
Voltregà - Barça
Palafrugell - Noia
Igualada - Reus
Lleida - Deportivo Liceo
Girona - Caldes
*La lliga regular s’acaba el 23 d’abril
Els resultats de la pretemporada han accentuat la polarització de la teòrica lluita pel títol de la Parlem OK Lliga, que, aquest any sí, recupera el format de play-off que no decidia el campió des de la temporada 2008/09. El Barça, vencedor les vuit últimes edicions –32 títols en 52 campionats–, i el Liceo, campió de copa al juny i de la supercopa diumenge passat, superant en tots dos casos els blaugrana, són els dos clars aspirants, amb plantilles àmplies i qualificades i un to físic de mal superar per a la resta. El Barça ha perdut Pablo Álvarez però continua tenint fons d’armari, i el Liceo, que acostuma a fallar en el llarg recorregut tot i que ara té el coixí del play-off, s’ha reforçat. Les incorporacions dels osonencs Àlex Rodríguez i Jordi Burgaya compensen la marxa de Franco Platero. En la bola aturada, els gallecs són letals, amb Adroher beatificat a la Corunya pels seus tres gols de directa en la final de la supercopa i amb la incorporació d’Àlex Rodríguez, especialista en l’art dels penals i MVP de la darrera temporada amb el Reus.
El Caldes, tercer en la darrera lliga; el Lleida, quart i campió de l’Europa Cup i que demà juga la continental a Mollerussa contra l’Sporting; el Reus i el Noia tenen molt a dir. Els de la Terra Ferma mantenen el bloc. Els sadurninencs s’han sotmès a un canvi radical amb entrenador nou però conegut, Pere Varias, els retorns a casa de Jordi Bargalló i Eloi Mitjans i el fitxatge d’un dels millors porters de la nova fornada: Blai Roca. També ha experimentat canvis significatius el Reus, amb l’arribada de Stefano Compagno (Lodi), un jugador que promet, i del golejador del Girona David Gelmà, i amb el retorn del cedit Pablo del Río. A més de Rodríguez, han marxat Romà Bancells i Pablo Nájera.
Sistema de competició
Amb catorze equips, el sistema de competició preveu un play-off pel títol entre els vuit millors al final de la fase regular, amb els quarts al millor de tres partits i les semifinals i la final al millor de cinc. Els dos darrers baixaran. L’onzè i el dotzè es jugaran evitar la tercera plaça de descens en el play-out al millor de tres. La lluita per no descendir es preveu, com cada any, aferrissada. El novè i el desè faran una eliminatòria per decidir la posició. La filosofia és mantenir tothom tens i ocupat fins al final per evitar que els equips es deixin anar, buscar l’espectacle i atreure l’interès de l’afició en el tram final, sense res resolt. Amb tot plegat, i al marge de la lluita pel descens, els resultats es relativitzen una mica, tot i que perdre posicions sempre acaba tenint un preu. La competició estarà aturada entre el 26 d’octubre i el 27 de novembre per la disputa de l’europeu. La fase regular s’acabarà el 23 d’abril i el play-off es disputarà entre el 7 de maig i el 21 de juny.
LA DADA
Els blaugrana han estat campions els vuit últims cops, amb 32 títols en 52 lliguesNou intercanvi entre Varias i López
El curs passat, el tècnic Pere Varias va deixar el Noia Freixenet i va fitxar pel Calafell, que aquest curs es denomina Parlem Calafell. Ferran López –a la imatge– va seguir el camí invers. Ara, tots dos han tornat a la casella de sortida i han intercanviat els càrrecs de nou, que ja és curiós. La continuïtat a les banquetes, no obstant això, continua sent la nota predominant, comparada amb el ball de cadires que hi havia sovint dècades enrere. No obstant això, a l’Igualada s’estrenarà Cesc Fernández, que feia de segon de David Cáceres, que ara forma part del cos tècnic de la base del Barça. La major longevitat en un mateix equip l’atresora Albert Folguera, que entrenarà per tretzena temporada consecutiva el conjunt de la Terra Ferma. També de la vella guàrdia destaca Manel Barceló, que entrenarà per tercer curs el Voltregà.
Ni Pla, ni Rodríguez, ni Romeu
El golejador osonenc Sergi Pla no continua a l’Igualada després de nou temporades. Disputarà l’OK Lliga Plata amb el Taradell i serà un dels grans absents del curs. A la imatge, apareix mantejat pels seus companys en el seu comiat, amb l’Igualada ben salvat després d’una temporada de molts patiments i canvi d’entrenador. Un altre dels que es trobaran a faltar és l’incombustible Àngel Rodríguez, heroi en el Vendrell dels títols impossibles i que ha jugat les últimes temporades al Calafell, un dels equips que fan més canvis, juntament amb el Noia i el Girona. Tampoc no hi serà un altre dels seus estendards, amb 15 cursos al club i tres ascensos: Sergi Romeu (39 anys), mantejat i homenatjat per sorpresa per la Penya Els Estrellats. L’ultraveterà porter del Girona Jaume Llaverola serà l’avi, amb 46 anys fets al juliol. Ningú li fa ombra.
El mercat de fitxatges
Barça.
Liceo.
Caldes.
Reus.
Lleida.
Noia.
Voltregà.
Calafell.
Igualada.
Girona.
Palafrugell.
Manlleu.
Alcobendas.
Alcoi.
Retorns de Jordi Bargalló i Xevi Puigbí
El fitxatge de l’esmentat Bargalló –a la imatge– i el del porter Xevi Puigbí, que ha tancat la seva etapa a l’Oliveirense portuguès per fitxar pel Palafrugell, són alguns exemples de retorns nostrats. Malgrat tot, continua l’èxode dels joves valors catalans. Pol Manrubia, que va despuntar al Noia, jugarà al Benfica seguint els passos de Sergi Aragonès. El fitxatge de l’estiu i de l’any, però, ha estat el del delegat del Barça Marc Gual, que s’havia retirat fa dos anys i que militarà al Forte dei Marmi, equip que aspira a tot en la lliga italiana i que també forma part de l’EHCA. També ha marxat a Itàlia un jove cedit pel Barça, la perla Marc González, un dels jugadors amb més futur de l’hoquei sobre patins global i que va despuntar al Lloret. De Portugal ens arriben el xilè procedent del Benfica Joaquín Fernández (Manlleu) i Miguel Fortunato (Girona).