Al gener, nova lliga europea
Hoquei sobre patins. La competició continental oficial del WSE-RH arrenca demà sense els grans clubs d’Europa com si res no hagués passat
“Els clubs no poden estar sense jugar i estem treballant per fer una nova competició aquest curs que no arrencaria abans del gener”, sentencia Toni Miró, el portaveu de l’EHCA, l’associació de clubs europeus que aplega la gran majoria d’equips més importants del continent amb quatre de catalans –el Barça, el Reus, el Noia i el Caldes–. “Sigui sota el paraigua de World Skate, tant de bo, o sense”, el gener és l’horitzó marcat per engegar una nova lliga europea “de llarg recorregut i inclusiva” i que s’emmarqui “en una visió global de l’hoquei que estigui per damunt dels interessos individuals dels clubs”, rebla Miró. L’EHCA proposa una competició de qualitat amb capacitat per créixer i amb un format similar a la lliga europea d’handbol.
Amb els tràmits del divorci signats, la lliga europea més surrealista arrenca demà amb només vuit equips, cap de l’OK Lliga. Dos portuguesos que no figuren entre els millors de la seva lliga, el Tomar i el Valongo; tres d’italians, el Lodi –campió de lliga i de copa–, el Sarzana i el Trissino; dos de francesos, el Coutras i la Vendéenne i un de suís, el Diessbach, dividits en dos grups en la lligueta prèvia, formen la competició. Només dos dels clubs, el Lodi el Trissino –3r a Itàlia–, s’haurien guanyat en condicions normals el dret a ser-hi. Els altres sis són convidats pel WSE-RH per salvar els mobles. El divorci entre el comitè europeu i l’EHCA ha desembocat en un torneig que s’allunya molt del que hauria de ser i fa mal als ulls. Cap dels participants ha estat abans campió. La proposta EHCA derogada pel comitè europeu predicava amb l’exemple de la inclusió i donava cabuda a 20 equips, amb dos grups de 8 i una prèvia en què hi hauria hagut dos equips de l’associació, l’Oliveirense, que ostenta la presidència rotativa, i el Noia. La resta d’afiliats, “s’ho havien guanyat a la pista”, recalca Miró.
Les eleccions de World Skate mundial del 27 de novembre marquen ara el calendari amb l’esperança que l’statu quo salti pels aires. Sabatino Aracu, elegit per primer cop en l’assemblea de Roma 2005 –va substituir el català Isidre Oliveras de la Riva en una reunió en què es va revocar l’admissió de Catalunya com a membre de ple dret–, aspira a la seva enèsima reelecció i, de moment, no sembla que hagi de tenir oposició el dia 27 de novembre. Les eleccions a World Skate poden desembocar en canvis en les vicepresidències, o sigui en la presidència de World Skate Europa, que faciliti activar el procés amb un Aracu de perfil polític que ara no s’ha volgut posar en evidència amb les eleccions tan a prop i que, teòricament, estaria enfortit amb un mandat sencer al davant per fer un cop de puny damunt la taula. Amb els estatuts a la mà, World Skate Europa depèn de l’organisme mundial, tot i que durant els últims mesos Agostinho Silva, el màxim mandatari de l’hoquei europeu, ha fet el que li ha semblat. Les reunions d’acostament entre les parts beneïdes per World Skate (mundial) amb el chairman de l’hoquei Carmelo Paniagua de testimoni, no han servit de res. Es va pactar un sistema de competició i el comitè europeu va anunciar, l’endemà, el sistema oposat vulnerant l’acord, desafiant World Skate i desautoritzant l’EHCA.
EL CALENDARI
Les eleccions al World Skate del novembre, clau en l’oficialitat o la unilateralitat de la competicióCatalans al Lodi, Sarzana i Coutras
En la lliga europea, hi haurà jugadors catalans. El Lodi, un dels grans favorits, té l’igualadí Jordi Méndez, que ja torna a liderar la llista de golejadors del curs (10), i el torderenc Enric Torner, segon amb 7 gols. Els germans Galbas, Pol i Joan són fonamentals al Sarzana, subcampió de l’Europe Cup, i Roger Bars debuta al Trissino. També n’hi ha al Coutras. El tècnic és el torderenc Miquel Àngel Sánchez, que té a les seves ordres Toni Seró i Marc Povedano.