Mundial

Novara parla català

Per primera vegada en les quatre edicions dels World Skate Games, els jocs mundials del patinatge, Espanya, amb 24 catalans dels 31 jugadors, es penja a Itàlia l’or en homes, dones i sub 19 masculí, i signa el ple

Per primera vegada en la història de les quatre edicions dels World Skate Games, les seleccions espanyoles d’hoquei sobre patins, amb 24 catalans i catalanes dels 31 possibles i dos dels tres tècnics, s’han penjat l’or en les tres competicions: l’absoluta masculina i femenina i la sub 19 masculina. A Nanjing 2017, els júnior van aconseguir la plata, el tècnic era Sergi Macià, l’ara entrenador de l’absoluta femenina, i no van completar la trilogia. A Barcelona 2019, l’equip masculí absolut va acabar tercer, i a San Juan 2019, res. Plata en el femení, cinquè lloc en l’absolut masculí i bronze en el júnior. Novara és terra catalana i l’hoquei del país es torna a reivindicar com el més potent del món amb la sinergia inestimable d’asturianes (Sara Roces, Marta Piquero i Sara Lolo) i gallecs (María Sanjurjo, Ignacio Alabart, César Carballeira i el júnior Jacobo Copa), els altres gran focus de l’hoquei sobre patins a l’Estat, amb el Telecable Gijón i el Liceo d’estendards.

Or per al masculí

Només dos jugadors, Pau Bargalló i Nil Roca, són supervivents de l’equip que va guanyar el 2017 en la primera edició dels llavors anomenats World Roller Games. Barcelona va agafar el relleu el 2019, tot i que havia estat designada inicialment pel 2017. La idea d’uns jocs mundials que aglutinessin tots els esports de la roda petita va néixer de la federació catalana, concretament del seu president etern Ramon Basiana. El 2022 a San Juan (Argentina) els jocs es van rebatejar amb el nom de World Skate Games, que s’ha mantingut a Itàlia 2024. La selecció espanyola no guanyava el títol mundial des del 2017. D’una etapa de màxim esplendor amb victòries el 2005, 2007, 2009, 2011, 2013 i 2017 es va passar a un bronze a Barcelona 2019 i un cinquè lloc fatídic a San Juan 2022, on es va acabar de confirmar un nou escenari, amb cinc seleccions mundials potents amb l’entrada en escena de la França dels germans Di Benedetto, que cada vegada van sumant més jugadors de qualitat a la causa, com per exemple el jove de l’Igualada Marc Rouzé. Un empat en el debut contra França i cinc victòries confirmen el divuitè títol i el retorn del domini, si més nou puntual, en el comiat del tècnic de Sant Pere de Riudebitlles Guillem Cabestany. “El títol és la recompensa al gran treball dels jugadors. Això és esport, i el premi no sempre arriba”, reflexionava el tècnic, que considerava que no s’ho havien de creure massa, però que admetia que estarien uns dies en un núvol. Cabestany, que amplia el seu currículum iniciat amb títols increïbles al Vendrell que li van obrir la porta de l’star system dels entrenadors, no amagava que la segona part contra l’Argentina va ser un suplici i que els seus homes van haver de serrar les dents i defensar-se “per evitar que entrés la piloteta”. Espanya va ser superior en el primer temps, però en el segon es va haver d’arromangar. Marc Grau ha estat el màxim golejador del conjunt estatal, amb 8 gols; el seu germà Carles Grau va ser l’heroi de la final i Pau Bargalló, el millor jugador del mundial. La resta de catalans de l’equip són: Càndid Ballart, Martí Casas, Sergi Aragonès i Ivan Morales.

El femení

Amb un equip dirigit pel tècnic català Sergi Macià i en el qual hi havia set jugadores del país –Anna Ferrer, Laura Vicente, Aina Florenza, Anna Casarramona, Mariona Colomer, Victòria Porta i Aimée Blackman–, tres asturianes i una gallega, Espanya va consumar la revenja en una semifinal contra l’Argentina que va ser la veritable final (1-4). El duel pel títol contra Portugal (2-0) va ser còmode. Cinc triomfs i un empat avalen la qualitat del conjunt de Macià. Aina Florenza i Sara Roces, totes dues amb 8 gols, són les pitxitxis del mundial. Espanya va perdre la final del 2022 contra l’Argentina però s’ha endut quatre dels cinc últims títols i n’atresora vuit.

La cirereta

La cirereta del pastís és la victòria de l’equip sub 19. Això sí, en una final polèmica contra Portugal per culpa d’un error clamorós dels col·legiats, que no van veure un gol clar lusità. La bola es va escolar per la xarxa i va tornar a la pista; les imatges en donen fe. Per això abans, ja fa molts anys, hi havia jutges de gol. Sigui com vulgui, els vencedors van ser nou jugadors catalans –Martí Pallejà, Oriol Barrot, Biel Nadal, Pau Andreu, Miquel Escala, Àlex Ortigosa, Carles Casas, Quim Gabarró i Biel Llanes–, que van completar un gran campionat.

LES MEDALLES CATALANES EN ELS WORLD SKATE GAMES

11
Nanjing 2017
amb 3 d’or, 7 de plata i 1 de bronze de les 24 de la federació espanyola, o sigui un 45%
17
San Juan 2022
amb 5 d’or, 5 de plata i 7 de bronze. Espanya es va endur 40 medalles
22
Barcelona 2019
amb 8 d’or, 5 de plata i 9 de bronze. La delegació espanyola es va penjar 33 medalles
19
Itàlia 2024
amb 9 d’or, 2 de plata i 8 de bronze, ha estat la collita. Espanya ha atresorat 49 metalls

Dinou medalles, amb nou d’or, en els WSG d’Itàlia

Els esportistes catalans han participat en dinou medalles en els Word Skate Games Itàlia: nou d’or, dues de plata i vuit de bronze. La delegació de la federació espanyola tanca els jocs amb 49 medalles: 19 d’or, 8 de plata i 22 de bronze, que superen les 40 dels WSG de San Juan 2022. Les medalles d’or catalanes o amb contribució catalana han estat les de les tres seleccions d’hoquei sobre patins i d’hoquei en línia júnior femení; les del patinatge artístic, gràcies al CPA Olot (grups grans), l’AS Cunit (grups petits) i al quartet Vortex Cunit. Completa la nòmina el rider Àlex Fernández –a la imatge–, que monopolitza els mèrits individuals amb dues medalles d’or júnior excepcionals en roller freestyle, en les modalitats de park i de street. Els WSG s’han disputat en una desena de localitats italianes en dotze esports.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)