El crit al cel
Obert d'Austràlia. L'uzbek Istomin (117è) fa fora Djokovic en la segona eliminatòria en un duel de 4h48
El destí tenia reservat un gan dia de glòria a l'uzbek de 30 anys Denis Istomin. Va entrar al quadre amb una invitació premonitòria de l'organització i ahir va esmicolar totes les apostes deixant fora de combat el Déu suprem de l'obert d'Austràlia: Novak Djokovic (2). El serbi, campió sis cops en sis finals i que havia aconseguit quinze triomfs consecutius en un global ara ja de 58-7, va pecar de falta de concentració i afegeix més dubtes al segon semestre fatal del curs passat que li va fer perdre el número 1. El modest Istomin va arribar a ser 33è de l'ATP el 2013, l'any en què va conquerir el seu únic títol.
Istomin va donar el primer ensurt en el primer set (72') imposant-se en el tie-break, un petit avís. Quedava molt de camí i Nole, sense acabar de transmetre bones sensacions, va guanyar els dos sets posteriors. L'uzbek, tossut i sense res a perdre, va forçar el cinquè set amb un ace en el tie-break del quart. La reacció va acabar d'atemorir el pressionat i encara vigent campió Djokovic. Istomin va ser superior en el cinquè acte preservant el seu servei i consumant un break definitiu: 7-6(8), 5-7, 2-6, 7-6 (5) i 6-4 en 4 hores i 48 minuts. Estadísticament, el vencedor va rendibilitzar millor els seus moments àlgids i en va fer prou amb quatre trencaments (4/16) pels sis del seu oponent (6/15). Djokovic va connectar més cops guanyadors –68 per 63– però també va cometre més errors: 72 –una exageració– per 61. Istomin va consumar més aces –17-14– i va fer un nombre menor de dobles faltes: 3-9. L'uzbek més feliç del món se les haurà en la tercera eliminatòria amb l'asturià establert a Catalunya Pablo Carreño (30), que va aguantar les embranzides de la dreta poderosa del britànic Kyle Edmund (46è) i, amb maduresa, el va superar amb més facilitat de la prevista: 6-2, 6-4 i 6-2.
Un altre dels partits agraïts en la tercera eliminatòria serà el derbi del País Valencià que protagonitzaran el castellonenc Roberto Bautista (13) i el xabià David Ferrer (21). Bautista va superar el japonès Nishioka, elèctric però amb un servei feble –6-2, 6-3 i 6-3–, mentre que Ferrer va derrotar el nord-americà de 20 anys Ernesto Escobedo (133è) remuntant un set advers: 2-6, 6-4, 6-4 i 6-2.
Nadal va fort
Semifinalista recent a Auckland, el xipriota Marcos Baghdatis (33è), subcampió a Melbourne el 2006, viu als 31 anys un moment dolç que no li va servir absolutament de res davant de la solidesa de Rafa Nadal: 6-3, 6-1 i 6-3. Malgrat que encara no s'ha enfrontat a cap rival d'entitat, el balear ha exhibit un gran nivell físic i tècnic que haurà de corroborar contra el perillós alemany Alexander Zverev (24), l'alumne més avantatjat de la nova generació (19 anys). En l'únic precedent (Indian Wells, 2016), Nadal va vèncer salvant una pilota de partit.
Serena agafa velocitat i Radwanska s'estimba
Sense tant de rebombori i salvant les distàncies, l'adeu prematur de la polonesa Agnieszka Radwanska (3) va ser la gran bomba del quadre femení. La veterana croata de 34 anys Mirjana Lucic-Baroni (79a), que només havia guanyat un partit a Austràlia el 1998 en vuit participacions, la va esbandir per 6-3 i 6-2. La txeca Lucie Safarova (61a), una jugadora de més qualitat del que reflecteix el seu rànquing actual –va ser top 10–, va claudicar contra la nord-americana Serena Williams per 6-3 i 6-4. Safarova havia sobreviscut a nou pilotes de partit en el seu debut i ahir en va salvar dues més, però la sis cops campiona es va mostrar agressiva, ràpida i concentrada en els moments clau del partit, tot i algunes fases d'ofuscació pels errors comesos: “Safarova és una rival molt perillosa i el partit ha estat molt complicat. ” El pròxim escull serà la seva compatriota Nicole Gibbs (92a).
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024