Tennis

Nadal s'apunta a la final ‘vintage' contra Federer

Tennis. Ha superat el talent de Dimitrov per 6-3, 5-7, 7-6 (5), 6-7 (4) i 6-4 en un partit èpica apel·lant al coratge en la semifinal de l'obert d'Austràlia

La final vintage somiada de l'obert d'Austràlia ja és una realitat. Paradigma de la competitivitat, Rafa Nadal (9) ha superat avui la resistència i el talent del búlgar Grigor Dimitrov (15) en un partit duríssim i majestuós –el millor fins ara del torneig– per 6-3, 5-7, 7-6 (5), 6-7 (4) i 6-4 de quatre hores i 56 minuts i s'enfrontarà diumenge a Roger Federer (17). Serà la quarta final del manacorí a Melbourne –va ser campió el 2009 precisament contra el suís–, i la sisena de l'helvètic, quatre cops coronat als Antípodes. Nadal no jugava la final d'un major des de Roland Garros 2014. Semifinalista a Wimbledon el 2014 i perdut les dues últimes temporades, Grigor Dimitrov, completíssim, ha deixat la seva empremta i farà parlar.

Nadal s'ha endut el primer set amb nitidesa per 6-3 en 35 minuts. Un exercici de superioritat plasmat a partir d'haver remuntat un 15-40 en un primer joc entremaliat. El balear ha trencat en el quart joc (3-1), un cop definitiu. Immens amb el servei –ha jugat amb un 71% de primers–, el manacorí ha signat un 90% dels punts que ha jugat amb el primer (18/20). El segon set ha estat una muntana russa. Amb un estil de joc tècnicament similar al de Federer, Dimitrov ha fet un pas endavant literal –entrant més dins la pista– i metafòric. El búlgar ha signat en blanc el seu primer break en el quart joc (1-3) i ha guanyat el servei (1-4). Nadal ha reaccionat amb un trencament en el setè joc amb dues dobles faltes de Dimitrov i dos cops de revés letals (3-4). El jugador nascut a Haskovo i resident a Montecarlo s'hi ha girat i ha consumat el seu segon trencament (3-5), però Nadal ha replicat amb el contrabreak. Amb 4-5, el balear ha salvat amb el seu servei quatre pilotes de set (5-5). Dimitrov, però, ha pressionat i ha tancat el segon parcial per 5-7 en la cinquena pilota. A més, ha guanyat en blanc el seu servei en el primer joc del tercer acte. Nadal s'ha refet i ha inquietat amb un 15-40 en el tercer joc, tot i que el búlgar ha salvat les dues pilotes de break amb bons primers serveis. En el cinquè joc Nadal ha fet un cop d'efecte amb un trencament vital (3-2), però Dimitrov, cada cop més sòlid en els intercanvis i amb un talent innat per connectar cops guanyadors, l'ha esterilitzat en el joc posterior (3-3) i s'ha posat de nou per davant en un joc vertiginós (4-3) en què ha celebrat dos aces. Malgrat la igualtat en el resultat, la sensació era de superioritat búlgara. Competidor nat, Nadal s'ha aferrat com sempre a la pista (4-4, 5-5). Amb 5-6 per a Dimitrov i Nadal a punt de servir, el joc s'ha aturat perquè un espectador s'ha desmaiat. El balear no ha titubejat i ha allargat el desenllaç (6-6). En el tie-break ha atacat amb fermesa i s'ha apoderat (7-5) del tercet set. Ha tancat a més el primer joc del quart acte en un intercanvi de quirats. Inalterable, el de Haskovo ha seguit agressiu de ple dins del partit en una fase sense punts de trencament: 1-1, 2-2, 3-3, 4-4. 5-5 i 6-6. En el tie-break, a més, ha jugat com els àngels (4-7) i ha abocat el partit al cinquè set.

El desenllaç

El búlgar ha salvat tres pilotes de trencament en el primer joc i el balear n'ha evitat una en el posterior (1-1). Nadal ha tornat a malbaratar una pilota de break en el cinquè joc i n'ha salvat dues més en vuitè joc amb un revés paral·lel i una volea (4-4). Oportunitat perdudes en un autèntic festival de tennis fins que Nadal, en el novè, l'ha clavat, com qui diu, per tot l'escaire (5-4). Dimitrov ha salvat dues pilotes de partit però no ha pogut contenir el desig de victòria del manacorí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)