Tennis

Tennis

Obert d'Austràlia

Federer es reconsagra en una final de videoteca

Tennis. El suís, el més gran de tots els temps, derrota Nadal per 6-4, 3-6, 6-1, 3-6 i 6-3 en tres hores i 37 minuts d'espectacle. Obté el cinquè obert d'Austràlia i el seu 18è títol de Grand Slam

Roger Federer (17) ha eixamplat avui la seva llegenda amb un triomf contra Rafa Nadal (9) per 6-4, 3-6, 6-1 i 3-6 i 6-3 en tres hores i 37 minuts en la final vintage de l'obert d'Austràlia. El suís reobre la vitrina reservada als títols de Grand Slam, plena de pols des de Wimbledon 2012, per posar-hi el seu divuitè trofeu i consolida la seva posició de líder històric d'èxits de la màxima magnitud. Amb 35 anys, el geni ha tornat a sortir de la làmpada i, amb un tennis excels i vertiginós que ha evitat el ritme dièsel que pretenia el manacorí, ha sumat el seu cinquè títol en sis finals a Melbourne i avui serà el número 10 del món. Campió el 2009, Nadal, que ha jugat a un nivell altíssim, cedeix la seva tercera final als Antípodes i ascendirà tres posicions fins al sisè lloc.

El primer set del suís ha estat un exercici d'eficiència, agressivitat i velocitat en el colpeig, amb multitud de cops pràcticament a sobrebot per mitigar el verí de l'efecte cargolat del seu rival. Trenta-quatre minuts de clínic culminats amb un trencament definitiu en el setè joc (4-3) coronat en la primera oportunitat amb una volea llarga de dreta d'aquelles que la resta dels mortals eviten en una situació tan compromesa. Els 13 cops guanyadors amb només 7 errors no forçats –certament pocs jugant a tot drap amb el propòsit global d'escurçar els punts– i el majestuós 14/15 amb el primer servei –6/9 amb el segon–expliquen la inferioritat manifesta de Nadal a pesar de no haver jugat del tot malament. L'allau del geni ha estat imparable (6-4) tot i no haver-se prodigat excessivament en pujades a la xarxa (5/7).

El manacorí ha fet un cop de puny de seguida en el segon acte i s'ha situat amb un 0-4 inimaginable minuts abans gràcies a dos trencaments en el segon i el quart jocs i la solvència del seu servei. Amb tot perdut, Federer ha jugat encara amb més agressivitat, al tot o res. S'ha acostat amb un break en el cinquè i amb un joc espectacular al servei (2-4) però Nadal ha tancat en blanc (3-6).

El manacorí ha avisat a l'inici del tercer acte remuntant un 40-0 i disposant de dues pilotes de trencament que no ha convertit. Un sobrebot paral·lel de dreta increïble ha concedit a Federer una nova pilota de trencament en el segon joc i no l'ha desaprofitada (2-0). També s'ha endut el seu servei (3-0). Nadal s'ha adjudicat el seu (3-1) però l'helvètic, altre cop tocat per una vareta màgica, ha establert el 4-1 gràcies al seu onzè punt consecutiu al servei. Ha furgat a més a la ferida consumant un nou break amb una restada de revés creuada estratosfèrica (5-1). Ha salvat, a més, dues pilotes de trencament: 6-1.

L'obstinació de Nadal

Els partits contra Nadal sempre s'allarguen. En el quart joc del quart acte i amb 1-2 a favor, el manacorí ha convertit el break (1-3) amb 15-40 amb una pilota als peus sobre la pujada del de Basilea. El balear ha trobat forat jugant llarg sobre la dreta del seu rival i ha signat l'1-4 amb un cop defensiu inversemblant sobre un revés en la diagonal curta de Federer, que havia obert un angle aparentment innegociable. Tennis en estat pur. El públic, que majoritàriament volia que l'espectacle s'allargués més enllà de les preferències, frisava per un cinquè set. Federer ha salvat una pilota de trencament (2-4) i Nadal ha avançat ferm amb el servei (3-6) abocant el partit a un cinquè set dramàtic. Federer ha demanat atenció mèdica per molèsties en la cama dreta.

Un break en el primer joc favorable a Nadal ha semblat començar a aclarir el futur del partit. I més quan, en el joc posterior, ha aixecat tres pilotes de trencament en contra exhibint-se amb la dreta (0-2). En el quart joc, ha salvat una quarta possibilitat (1-3) amb un revés creuat magnífic malgrat la potència dels cops del suís. En el sisè joc, Federer ha malbaratat la cinquena pilota consecutiva de l'acte per trencar però en la sisena ha respirat amb un contra-break (3-3) imprescindible i ha signat, en blanc i amb un ace amb el segon servei, el 4-3. Pletòric i amb cops de videoteca, Federer ha prosseguit el camí cap a la retrobada glòria (0-40) –10 punts seguits del de Basilea–. Nadal ha sobreviscut (40-40). Federer s'ha endut un punt amb 26 cops brutals.. La Rod Laver Arena s'ha rendit. Nadal, sempre atent, s'hi ha resistit amb un punt de servei: deuce. Federer, amb una dreta invertida poderosa i una restada obrint molt d'angle, ha segellat per fi elbreak (5-3). El suís ha aixecat un 15-40 amb el servei, ha enviat una dreta a fora en la seva primera pilota de partit i ha tancat en la seva segona oportunitat amb el suspens de l'ull de falcó, que ha corroborat que la pilota ha botat sobre la línia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)