atletisme
Kiplagat arriba en forma
Atletisme. La fondista kenyana no descarta atacar el seu rècord mundial en la mitja marató de Barcelona si diumenge les condicions són òptimes
La kenyana Florence Kiplagat, amb tres victòries i autora de dues plusmarques mundials, s'ha convertit en la millor ambaixadora de l'eDreams mitja marató de Barcelona, que no para de créixer. “Diumenge ja veurem què passa, però per les xifres de participants i pel nivell dels atletes d'elit som a les portes de la millor edició de la mitja marató de Barcelona”, s'aventura a pronosticar Sergi Pujalte, director general de la prova. Pujalte es refereix als 17.718 inscrits, que ja signifiquen un rècord de participants, 9% més que el 2016. Altres dades que conviden a l'optimisme i que demostren que la cursa encara té marge de creixement són que el 31% són dones i que la participació estrangera ja s'eleva al 38%.
Florence Kiplagat, que el curs passat va vèncer amb un registre discret per a ella d'1h09:19 després d'haver passat la malària, no descarta aquest cop tornar a assaltar la seva plusmarca mundial (1h05:09), aconseguida el 2016, si les condicions són òptimes: “El meu objectiu és fer una gran cursa. Serà fonamental la direcció del vent, si el tenim a favor intentaré batre la meva marca.” Per assolir el seu propòsit, la fondista kenyana tindrà els companys de viatge habituals complint el paper de llebres, el seu compatriota Dickson Kipchumba i el santpolenc establert a Kenya Marc Roig (CA Laietània). Kiplagat continua apostant per Barcelona per començar la temporada atlètica: “M'hi sento molt a gust, tant pel tracte com pel temps. És la quarta vegada que vinc i m'anirà molt bé per saber en quin punt de forma estic amb vista a la marató de Londres [el 23 d'abril].” Amb dues plusmarques en el seu palmarès, la corredora kenyana té la distància de la mitja marató molt apamada i no amaga que el seu somni és convertir-se en la primera atleta que trenca la barrera dels 65 minuts. En la marató, en canvi, pensa que encara li falta experiència, tot i ja n'ha disputat sis, amb dues victòries a Chicago (2015 i 2016) i un tercer lloc a Londres (2016). A llarg termini, té l'objectiu de guanyar una plaça per als Jocs de Tòquio 2020 després d'haver quedat a les portes dels de Londres i Rio.
L'hora en el punt de mira
En la prova masculina el cap de cartell serà el també kenyà Abel Kirui, doble campió mundial de marató (2009 i 2011) i subcampió olímpic a Londres 2012. Kirui ja va competir a Barcelona el 2012 i va acreditar una millor marca d'1h00:28, superada el 2013 per Eliud Kipchoge (1h00:04). Cristian Llorens, el director esportiu de la prova, diu obertament que en aquesta edició l'objectiu “és trencar la barrera de l'hora”, i hi afegeix: “Ja s'ha demostrat que el circuit és ràpid. Hi ha inscrits fins a cinc corredors africans de primera fila, dos d'ells amb marques inferiors a l'hora, i per primer cop disposarem de llebres que assegurin un temps de pas fins al quilòmetre 10 de 28:30 i, si pot ser, que marquin el ritme fins al quilòmetre 15.” En aquest sentit, Kirui, que com Kiplagat també té la marató de Londres a l'agenda, comenta: “Aquest circuit és ideal per baixar de l'hora i fins i tot dels 58 segons. És un privilegi tornar a córrer a Barcelona.”
ELS PROTAGONISTES
LA DADA
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024