Handbol

JAUME FORT

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE LA FEDERACIÓ CATALANA D'HANDBOL

“L'handbol és la nostra vida i el vivim a flor de pell”

Encapçala, sota el nom Handbol Som Tots, una candidatura oposada a la continuista presentada per la mateixa federació

La clau de la proposta és recuperar la il·lusió i apropar la federació als clubs

Una vida al 40x20.
Jaume Fort ha dedicat tot el seu llegat professional a l'handbol. Avui dia, és, per sobre de tot, president, i alhora entrenador, del CH Cardedeu, localitat on resideix. A més, col·labora amb les federacions romanesa i sud-coreana amb la preparació de porteres. Fort ha participat també en l'organització d'uns Jocs asiàtics (2006), el mundial del 2013 i va fundar el sindicat europeu de jugadors d'handbol.
Que hi hagi unes eleccions amb més d'una candidatura per a la presidència és un èxit absolut per a l'handbol català

Jaume Fort Mauri (Cardedeu, 1966) té unes cabaloses i inexhauribles venes plenes d'handbol. L'exjugador català mai ha deixat esvair el seu lligam amb el 40x20: entrenador i directiu al CH Cardedeu, tècnic de porteres de Corea del Sud i Romania, representant de diferents jugadors i president d'associacions d'àmbit estatal i internacional. El bicampió de la copa Asobal i guardià de la porteria de la selecció als Jocs Olímpics d'Atlanta (1996) –entre d'altres–, encapçala una candidatura alternativa i insòlita per a la presidència de la Federació Catalana d'Handbol. Els comicis, el 18 de març vinent.

Què motiva un exjugador internacional a presentar-se com a candidat a la presidència de la federació catalana?
Era una cosa que em rondava pel cap després de molts anys tocant diverses tecles en l'àmbit de la gestió en el món de l'handbol. S'apropaven les eleccions, parlava amb jugadors, entrenadors i directius, i vaig detectar que hi havia ganes de canvi. Un esperit d'emprendre un nou impuls a l'handbol català. És una cosa molt natural que hi hagi algú que intenti fer un pas endavant proposant una alternativa amb cares noves per primer cop sense anar contra res ni ningú. Simplement, posar cares noves i fer les coses de manera diferent. Independentment de qui guanyi, és molt saludable posar els clubs en la tessitura d'haver d'escollir.
Quin és l'objectiu principal de la seva candidatura?
Essencialment, volem tornar a il·lusionar. Recuperar la confiança i apropar la federació als clubs i viceversa. Sobretot, donar més visibilitat a la federació i estrènyer uns canals de comunicació més accessibles i fluids. Tenim jugadors i entrenadors amb un talent excel·lent, però en gestió, encara hi ha un marge de millora important. Hem d'intentar fer un projecte tan engrescador com sigui possible per als assembleistes.
Els canvis són assumibles i compatibles econòmicament?
El gran repte és augmentar el volum de recursos, perquè si ara vols canviar alguna cosa has de treure recursos d'un altre lloc i la balança segueix desequilibrada. És complicat perquè cal pagar 50.000 euros a l'any per fer front a un pla de continuïtat. Això suposa una càrrega que encara la majoria de clubs han de pagar, però gràcies a la bona predisposició de la federació s'ha pogut sortir d'una situació molt delicada.
S'hi hauria pogut posar remei abans?
S'ha fet molta feina. L'actual equip directiu ha estat molts anys i s'han fet coses molt interessants. És innegable. Però la visió és que algunes portes estan tancades i cal posar cares noves. La solució exigeix donar l'oportunitat a algú més i ajuntar un grup de gent nova implicada en l'handbol.
Quin seria un primer canvi a curt termini?
Principalment, millorar els canals d'informació, perquè és urgent recuperar la confiança dels clubs. Hi ha molts clubs i directius que voldrien estar més actualitzats sobre què passa dins la federació i conèixer la gestió econòmica dels recursos.
Quin ambient es respira als clubs amb què s'ha reunit?
Els clubs estan oberts a escoltar alternatives. Molts clubs, de fet, estan preocupats perquè no estan al dia per poder votar en les eleccions. No tenen informació suficient sobre què es cova dins la federació. És un clar exemple de les llacunes i buits d'informació que hi ha entre la federació catalana i tota la comunitat de clubs. Com a mínim, tenim l'oportunitat de ser escoltats i escoltar què és el que més angoixa. Tinc bones sensacions, hi ha interès.
A hores d'ara, la presidència és assolible?
Sí, i tant. Afronto aquest repte amb la il·lusió de portar-lo a bon port, i per a això estem treballant. Muntar la candidatura ha estat com fer un Tetris, anem encaixant les peces amb molt de compte per la falta d'informació i recursos, però ens n'estem sortint molt bé. Estem molt satisfets per haver pogut reunir un grup de persones il·lusionades amb un objectiu comú.
Ser president, entrenador i seleccionador és compaginable?
És clar que sí. Visc a Cardedeu, i em facilita la feina de directiu i tècnic. La preparació de porteres romaneses i coreanes, per sort, la puc dur a terme des de casa. Ser president mai em resultaria un sobreesforç.
I si no sortís president?
Res. Jo seguiria fent la feina al CH Cardedeu i amb la federació romanesa. Tanmateix, que hi hagi unes eleccions amb més d'una candidatura, és un èxit absolut per a l'handbol català. L'handbol és la nostra vida, ens hi hem dedicat des de sempre, i el vivim a flor de pell. Ens agradaria moltíssim assolir la presidència, però, si no, seguirem treballant de valent per eixamplar la passió per l'handbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)