Ciclisme
La missió, compartida
La Transpyr Coast to Coast ofereix la possibilitat de participar en la prova en la modalitat de relleus
Els equips seran de quatre persones i, en cadascuna de les set etapes, entre Roses i Hondarribia, les parelles hauran de fer els relleus als avituallaments establerts
La Transpyr Coast to Coast presenta per a la seva vuitena edició la novetat del format de relleus, Relay, amb l'objectiu de fer la travessia dels Pirineus en BTT del Mediterrani al Cantàbric més assequible. “Ens hem adonat que, per a molta gent, acabar una etapa ja és un problema. Ens trobàvem amb ciclistes que no es veien amb cor de fer-la sencera i, en canvi, mitja sí. Pensant en aquest públic, hem creat aquesta modalitat”, va argumentar Oriol Sallent, director adjunt d'una cursa que la publicació internacional National Geographic qualifica com una de les deu millors curses de BTT per etapes del món i que es considera un graduat en mountain bike. Els equips de relleus estaran formats per quatre persones, dues de les quals prendran la sortida en el punt d'etapa (Roses, Camprodon, la Seu d'Urgell, el Pont de Suert, Aínsa, Jaca i Roncesvalles) mentre els altres dos components de l'equip els hauran d'esperar en un dels avituallaments que l'organització estableix cada dia. Aquesta modalitat vol permetre als nombrosos grups de ciclistes amateurs de tots els nivells participar en la cursa i gaudir del seu ambient, la seva filosofia i un paisatge espectacular i canviant, sense que l'exigència física acabi convertint l'aventura en un calvari.
Formats
Des de la seva primera edició, el 2010, la Transpyr es feia per parelles, per motius de seguretat. És clar que amb el pas de les edicions i veient l'acceptació que tenia entre el públic amant dels reptes esportius de diversos dies, sobretot per part dels ciclistes estrangers –són la meitat dels participants–, se n'ha anat diversificant el format. El 2016 va ser la modalitat individual la que, gràcies als sistemes de geolocalització, va irrompre en la prova. La Transpyr Gran Raid MTB es pot fer, doncs, de manera individual, per parelles o equips de tres i, des d'aquest any, per relleus. En tots i cadascun dels casos, el recorregut, exigent tant des del punt de vista físic com tècnic i també per a les bicicletes, se segueix per GPS per fomentar el respecte a l'entorn natural. El 2013 i de manera paral·lela a la BTT –compartint els punts de sortida i arribada– es va incloure la modalitat de carretera, la Transpyr Backroads, amb 1.000 quilòmetres i 48 ports de muntanya per carreteres secundàries, molt tranquil·les i allunyades del trànsit.