Tennis

Federer mana per galons

Tennis. Sense arribar ni de bon tros al súmmum del seu joc, el suís arrisca més i derrota Rafa Nadal per 6-3 i 6-4 en un partit gris. Obté el tercer títol a Miami en tres finals onze anys després

El 28 de març del 2004, el manacorí de 17 anys Rafa Nadal va enfrontar-se per primer cop al suís Roger Federer i el va batre per 6-3 i 6-3 en la tercera eliminatòria de Miami. Com diu el tòpic, va ser l'inici d'una gran amistat. Un any més tard, l'abril del 2005, tots dos es van trobar, també al Crandon Park, per primera vegada en una final i el suís es va revenjar. Federer (4) i Nadal (5) van jugar ahir el seu 37è enfrontament –23-14 encara per a Nadal– en la 23a final plegats –14-9 per al balear– i el suís va imposar la seva llei per 6-3 i 6-4 en una hora i 34 minuts. Sense arribar al súmmum del seu tennis en un duel que no passarà a la història –el cansament acumulat, la calor–, va assumir més riscos i va merèixer la victòria. Federer va proposar més i millor. Va connectar el doble de cops guanyadors –29 per 15– i va cometre menys errors: 19 per 23. Nadal va perdre la cinquena final a Miami i mai no hi ha guanyat. El suís ja té 25 títols de Masters 1.000 i ha derrotat el balear els quatre últims cops que s'han trobat. A més, s'ha endut la glòria a Miami en les tres finals jugades. El 2006 va superar Ivan Ljubicic, que ara és el seu tècnic.

Encara fred tot i els 28 graus amb més del setanta per cent d'humitat, l'escàs percentatge de primers del primer joc va obligar el suís a salvar dues pilotes de break quan encara no havia ni pres mides. Nadal, que no va buscar tant el revés del seu rival com en partits precedents, va tancar el seu primer torn al servei amb un ace , sense contratemps. Malgrat tot, la tendència de cops guanyadors es va decantar ràpidament del costat de l'helvètic, més radical. Nadal, suat, amarat, va demanar serradures per a les mans en el quart joc perquè la raqueta li relliscava i va salvar dues pilotes de break en contra (2-2). En ple intercanvi de cops metafòrics i literal, una dreta invertida marca de la casa va permetre a Federer respirar i salvar la tercera pilota de trencament amb 30-40. Un bon servei i un intercanvi ben portat amb el seu revés van propiciar el 3-2 d'un partit rocós. La història es va repetir en el sisè joc. Nadal, inspirat amb el servei, va salvar la tercera pilota de break per al suís (3-3). Seguint amb la seqüència, el de Basilea va contrarestar la quarta del manacorí (4-3).

La primera estocada

En el minut 45 de partit i en la tercera ocasió del vuitè joc –la sisena global–, Federer va clavar l'estocada al primer acte amb la primera ruptura del partit (5-3) i va dominar el servei sense titubejos (6-3). Malgrat haver jugat amb només un 58 per cent de primers i sense brindar les excel·lències d'altres ocasions, tot i algunes fuetades de genialitat, l'helvètic se'n va sortir contra un rival que no li va saber clavar queixalada a la jugular.

El segon set va néixer sense escaramusses i amb Federer guanyant amb més solvència el servei (2-2). En el setè joc (3-3), Nadal es va treure del barret una deixada temerària per salvar pilota de break, la primera del segon acte. Federer tampoc no va aprofitar la segona en el mateix joc (3-4). Una restada de revés paral·lela amb un salt inclòs, però, va marcar l'inici del desenllaç amb un break definitiu en el novè joc (5-4).

LA DADA

26
Masters 1.000
ha guanyat en la seva carrera el suís Roger Federer, amb un total de 91 títols

La trilogia: Melbourne, Indian Wells i Miami

L'espectacular 2017 de Federer s'ha saldat amb tres títols en els tres tornejos més importants disputats i res no li impedeix somiar recuperar el número 1 . El suís va trencar la malastrugança i va obtenir el seu divuitè títol de Grand Slam cinc anys després alçant la copa a Melbourne en la final nostàlgica de l'obert d'Austràlia contra Rafa Nadal. Va tornar a ser el millor a Indian Wells, en el primer torneig Masters 1.000 del curs i, ahir, va completar la trilogia superant novament Nadal, que també ha arrencat el curs amb força però que encara no ha pogut endur-se cap títol per culpa del suís, que ha ofert, als 35 anys, la seva millor versió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)