Esports de muntanya

alpinisme

Jornet corona l’Everest per segon cop en una setmana

Alpinisme. El corredor de muntanya cerdà torna a fer cim al sostre del món en només 17 hores sense fer servir oxigen artificial ni cordes fixes, sis dies després de la primera ascensió

El cerdà Kilian Jornet continua trencant esquemes i, només sis dies després d’haver fet cim a l’Everest (8.848 m) sense oxigen artificial ni cordes fixes en només 26 hores des de l’últim punt habitat, va repetir la gesta dissabte amb un temps considerablement menor. Aquest cop va invertir 17 hores des del camp base avançat (6.500 m) i es va estalviar el recorregut previ, des del monestir de Rongbuk (5.100 m), uns 25 quilòmetres d’una zona molt incòmode de pedra i gel. “Estic molt emocionat d’haver pogut fer cim una altra vegada! Avui m’he trobat bé, tot i que feia molt vent i m’ha costat bastant avançar. Fer dues vegades cim a l’Everest en una setmana i sense oxigen penso que estableix una nova línia de possibilitats en l’alpinisme i estic molt content d’haver-ho pogut portar a terme”, va destacar Jornet.

En la seva primera temptativa, el corredor de muntanya cerdà va patir unes molèsties estomacals a partir dels 7.500 m que el van forçar a alentir el ritme i el van obligar a aturar-se constantment de tornada al camp base. “De tornada, ja pensava que m’agradaria tornar-ho a intentar si em trobava en bones condicions”, va recordar. Jornet, acompanyat per Sébastien Montaz-Rosset, guia de muntanya i videocàmera de l’expedició, es trobava ahir descansant al camp base abans de tornar cap a Europa. Els dos ascensos a l’Everest formen part del projecte Summits of My Life, que des del 2012 l’ha portat a viatjar per tot el món intentant establir rècords d’ascens a les muntanyes més icòniques del planeta.

A prop del rècord

Les 17 hores de Jornet s’han quedat molt a prop de les dues ascensions més ràpides al sostre del món. El 1996, Hans Kammerlander va tardar 16h45 en la seva ascensió per la cara Nord, mentre que l’austríac Christian Stangl ho va rebaixar fins a 16h42 deu anys després. No obstant això, el fet que Jornet hagi fet dos cims sense oxigen artificial en una setmana fa que la comparació resulti fins a cert punt desdibuixada.

LES FRASES

Estic molt emocionat d’haver pogut fer cim una altra vegada! M’he trobat bé, tot i que feia molt vent i m’ha costat bastant

MÉS RÀPID

De tornada, el primer cop, ja pensava que m’agradaria tornar-ho a intentar si em trobava en bones condicions
Fer dues vegades cim a l’Everest en una setmana i sense oxigen penso que estableix una nova línia de possibilitats en l’alpinisme
En la primera ascensió va haver d’alentir el ritme per uns problemes estomacals

Òscar Cadiach felicita Ferran Latorre

El tarragoní Òscar Cadiach, l’altre alpinista català que aspira a coronar els 14 vuit mils del planeta, va felicitar ahir el vigatà Ferran Latorre, que va aconseguir completar la gesta dissabte a l’Everest. “En Ferran ha aconseguit una fita que no ha estat gens fàcil, en unes condicions meteorològiques molt difícils. L’enhorabona per l’esforç titànic que ha estat coronar l’Everest i pel teu somni fet realitat”, va comentar. Cadiach es va assabentar de la notícia després de fer unes vies d’escalada a les Agulles d’Amitges, al Parc Nacional d’Aigüestortes. Cadiach, que fa tres anys que intenta escalar el Broad Peak (8.051 m), l’últim de la llista, ho tornarà a provar aquest estiu. Dissabte Latorre també havia tingut un record per al tarragoní: “L’admiro molt, tinc ganes que pugi i que ho puguem celebrar junts.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)