Tennis

tennis

roland garros

Un idil·li interminable

Nadal és, amb un 91% de triomfs sobre terra, el jugador de la història amb un millor percentatge d’èxit sobre aquesta superfície

Ha guanyat 53 títols en 62 finals des del seu primer èxit a Sopot (Polònia) el 2004

L’idil·li de Rafa Nadal amb la terra batuda s’eternitza. Des que va irrompre en el circuit professional el 2001, el balear només ha perdut 35 partits sobre la seva superfície predilecta i n’ha guanyat 389. O sigui, un percentatge d’èxit superior al 91%, que aviat és dit, amb el qual lidera la classificació de tota la història, segons les dades de l’ATP. Nadal ha obtingut des que es va estrenar a Sopot (Polònia) el 2004 un total de 53 títols, més que ningú, en les 62 finals que ha afrontat, un altre percentatge de fiabilitat brutal. En onze dels últims tretze anys, ha guanyat almenys dos títols en argila. La seva millor ratxa va ser de 81 triomfs entre el 8 d’abril del 2005 i el 20 de maig del 2007. El mític Björn Borg, que va guanyar sis vegades a París, té clar que “és el millor sobre terra de tots els temps.”

Tot plegat li ha permès guanyar deu vegades a Roland Garros en deu finals i convertir-se en el primer tennista masculí que arriba a la xifra en un torneig de Grand Slam. El seu balanç a París és de 79 victòries i dues derrotes: en els vuitens del 2009 contra el suec Robin Soderling i en els quarts del 2015 contra el serbi Novak Djokovic. També llueix deu corones a Montecarlo i a Barcelona i és l’únic que ha arribat a la xifra en qualsevol torneig ATP. Aquest curs també ha excel·lit i acumula 24 triomfs i només una derrota, a Roma contra l’austríac Dominic Thiem. Tot i això, hi ha tres jugadors –l’argentí Guillermo Vilas, el català Manel Orantes i l’austríac Thomas Muster– que el superen en l’històric de nombre de victòries total. Vilas n’és el més prolífic i en va assaborir 659, tot i que el seu índex és el quart millor perquè també va encaixar 162 derrotes.

1r. Andy Murray 9.890 punts
2n. Rafa Nadal 7.285 punts
3r. Sant Wawrinka 6.975 punts
4t. Novak Djokovic 5.805 punts
5è. Roger Federer 4.945 punts
6è. Milos Raonic 4.450 punts
7è. Marin Cilic 4.115 punts
8è. Dominic Thiem, 3.985 punts
9è. Kei Nishikori 3.830 punts
10è. Alexander Zverev 3.070 punts
22è. Albert Ramos 1.885 punts
105è. Marcel Granollers 505 punts

Els 22 privilegiats que l’han vençut

Només 22 homes han estat capaços de batre Rafa Nadal en el seu hàbitat natural des que el belga Olivier Rochus el va vèncer a Mallorca el 2002 quan encara tenia 16 anys. El serbi Novak Djokovic és el més prolífic i pot presumir d’haver-lo derrotat en set ocasions, quatre de les quals van ser finals –tornejos de Masters 1000–. També l’han vençut Roger Federer, Stan Wawrinka o Andy Murray. El ja retirat argentí Gaston Gaudio el va superar en tres ocasions. Els altres privilegiats són Guillermo Coria, Àlex Corretja, Nicolás Lapentti, Fernando González, Carles Moyà, David Ferrer, Olivier Mutis, Igor Andreev, Juan Carlos Ferrero, Robin Soderling, Nico Almagro, Pablo Cuevas, Fernando Verdasco, Fabio Fognini, Horacio Zeballos i Dominic Thiem.

Una anècdota exemplifica el respecte que tenen la resta de jugadors quan s’han d’enfrontar a Nadal sobre terra. Horacio Zeballos, que el va vèncer en la final de Viña del Mar el 2013, li va demanar una selfie quan tots dos van jugar en les semifinals del Godó d’aquest any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)