Més esport

FRANCESC SERRA I XAVIER VINYALS

FUNDADORS DE L’ADOC I EL COC

“La majoria de la gent volia el COC a Barcelona però Pujol no”

La pressió del moviment per a un comitè olímpic propi va arribar fins al punt que Samaranch va proposar que la delegació catalana desfilés en la cerimònia amb un distintiu propi i el 1991 es va arribar a presentar la sol·licitud oficial d’ingrés al COI

A la primera reunió per constituir el COC hi havia quatre presidents de federacions i un va marxar
El secretari d’estat espanyol, Gómez Navarro, va arribar a dir que rere el COC s’hi amagaven terroristes
No vam fer els deures perquè sense el suport del nostre govern poca cosa podíem fer contra l’Estat espanyol
Pujol es va adonar que Catalunya havia estat invisible i ens va demanar que féssim alguna cosa en l’acte de clausura

Els Jocs de Bar­ce­lona van pro­pi­ciar també el nai­xe­ment de nous movi­ments de rei­vin­di­cació naci­o­nal: l’Asso­ci­ació per a la Dele­gació Olímpica de Cata­lu­nya (ADOC) i el Comitè Olímpic Català (COC). Ho van viure en pri­mera línia Xavier Vinyals i Fran­cesc Serra, que han con­ti­nuat lli­gats a l’esport a través de la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons i en la dar­rera refun­dació del COC.

Era l’ADOC en aquell moment un movi­ment opo­si­tor als Jocs?
(Vinyals) No. Va ser el pri­mer pas per crear un Comitè Olímpic Català (COC) abans de Bar­ce­lona 92. Hi va haver un cert debat sobre si l’inde­pen­den­tisme boi­co­te­ja­ria els Jocs o faria algun acte con­cret en alguna com­pe­tició, com algú que saltés a una pis­cina en plena com­pe­tició, però en aquell moment jo era direc­tor gene­ral del COC i nosal­tres no érem par­ti­da­ris de fer cap acció d’aquest tipus. Volíem apro­fi­tar l’ocasió per recu­pe­rar una rei­vin­di­cació històrica, que Cata­lu­nya pogués com­pe­tir amb el seu comitè en uns Jocs Olímpics. Vam arri­bar a fer la sol·lici­tud al COI el 1991 quan la seva carta olímpica ho per­me­tia. Sama­ranch va dir “par­lem-ne, però fem-ho després dels Jocs”, perquè la seva pri­o­ri­tat abso­luta era que fos­sin un èxit. Va ser men­tida. Després va can­viar la carta olímpica expres­sa­ment per Cata­lu­nya i la resta és història.
Per què l’ADOC va aca­bar des­a­pa­rei­xent?
(Serra) Quan la vam fun­dar amb Albert Ber­trana i Car­les Lladó teníem un objec­tiu molt precís i deter­mi­nat en el temps, que era tre­ba­llar perquè als Jocs, que ja havien estat con­ce­dits a Bar­ce­lona, hi hagués un comitè olímpic propi. Era un objec­tiu de país. Quan vam veure que això no era pos­si­ble vam ple­gar però també vam asse­nya­lar els cul­pa­bles. No era tant un pro­blema del COI, que tenia unes con­di­ci­ons con­cre­tes i assu­mi­bles per acce­dir-hi, com del mateix govern català, que va dir que ens aju­da­ria però que en certa manera ens va trair.
Per què el govern català i Jordi Pujol els van girar l’esquena?
(Serra) Per pres­si­ons, suposo. Abans dels Jocs hi va haver un congrés de CiU en què el 90 per cent va votar a favor que els cata­lans par­ti­ci­pes­sin als Jocs i va dema­nar al govern que hi donés suport, però Pujol no en va fer cas. Allò era fla­grant perquè totes les enques­tes també asse­nya­la­ven que la majo­ria de cata­lans hi esta­ven a favor. L’ADOC va ple­gar i després d’un debat intern perquè ja no tenia uti­li­tat un cop vam veure que havíem fra­cas­sat.
Hi havia un sec­tor, amb tot, que no pen­sava el mateix.
(Viñals) Jo no era par­ti­dari de man­te­nir-lo. Aquí ens vam sepa­rar alguns acti­vis­tes. Alguns van anar a ERC, i jo vaig con­ti­nuar la lluita dins el COC.
I gràcies a això va pro­ta­go­nit­zar una de les imat­ges de la inau­gu­ració.
(Vinyals) Per un acord amb l’equip de Lituània vaig des­fi­lar amb la senyera com a direc­tor gene­ral del COC. Va ser un gest simbòlic però almenys sem­pre es podrà dir que el COC hi va ser.
Qui­nes altres acci­ons relle­vants es van fer per rei­vin­di­car la presència d’espor­tis­tes cata­lans?
(Serra) Quan va arri­bar la flama olímpica vaig cre­uar amb el meu germà el cordó de segu­re­tat a Empúries amb una vela pin­tada amb l’este­lada, però la més sonada va ser la de la inau­gu­ració de l’estadi el 1989. Ens vam posar d’acord tots, l’ADOC i la gent del Fre­e­dom for Cata­lo­nia. Estàvem molt moti­vats, vam repar­tir este­la­des i ens hi va aju­dar el diluvi uni­ver­sal que va caure. La xiu­lada va ser espec­ta­cu­lar i encara ara, quan veus el vídeo, fa esgar­ri­far.
(Vinyals) El COC també va fer acci­ons més ins­ti­tu­ci­o­nals, a banda de fer la sol·lici­tud d’ingrés al COI el 1991. Vam anar a con­gres­sos inter­na­ci­o­nals, vam entre­vis­tar-nos amb per­so­na­li­tats, vam esta­blir un comitè d’enllaç amb les repúbli­ques bàlti­ques quan encara no esta­ven reco­ne­gu­des. Vam fer soroll a tot arreu fins al punt que Sama­ranch va fer una pro­posta perquè en la inau­gu­ració els atle­tes cata­lans des­fi­les­sin amb el seu propi dis­tin­tiu. La pro­posta va ser rebut­jada pel govern espa­nyol i Pujol va man­te­nir sem­pre una posició tova, sense atre­vir-se a rei­vin­di­car el COC. Després es va ado­nar que el dia de la inau­gu­ració Cata­lu­nya havia des­a­pa­re­gut dels Jocs i ens va dema­nar si en la clau­sura nosal­tres podíem fer alguna cosa!
Arran de la xiu­lada de la inau­gu­ració de l’estadi, us vau sen­tir més vigi­lats?
(Serra) El més dur va ser quan Gómez Navarro va dir que rere el COC s’hi ama­ga­ven ter­ro­ris­tes. I també van dete­nir Núria Cade­nes, que tre­ba­llava a l’ADOC.
(Vinyals) Amb tot, ni l’ADOC ni el COC vam fer un plan­te­ja­ment de boi­cot i ells ho sabien.
Les fede­ra­ci­ons cata­la­nes com veien la rei­vin­di­cació?
(Serra) El pri­mer intent de cons­ti­tució del COC el vam fer a la ter­rassa d’un bar amb qua­tre pre­si­dents i un va mar­xar després de rebre una tru­cada. La segona vegada ho vam tirar enda­vant però érem molt pocs. Un èxit ja va ser que la UFEC es pro­nunciés a favor del COC el 1991. Però hi havia casos fla­grants de pres­si­ons com el de la fede­ració d’atle­tisme. L’assem­blea va votar que calia dema­nar el reco­nei­xe­ment a la seva fede­ració inter­na­ci­o­nal (IAAF) però el pre­si­dent no es va atre­vir a fer-ho.
(Vinyals) En aquell moment reque­ria certa valen­tia dels pre­si­dents perquè la reco­ma­nació del govern era no fer mer­der amb tot això. Sense el suport del govern era difícil que les fede­ra­ci­ons fes­sin un pas enda­vant.
Com us veia el COE i els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals amb els quals us trobàveu?
(Vinyals) Eren bel·lige­rants i tot i que vam fer mani­fes­ta­ci­ons en alguns con­gres­sos de la IAAF s’ha de dir que nosal­tres no havíem fet els deu­res. No teníem el suport del nos­tre govern i a Espa­nya tots ana­ven a l’una.
Ho cre­ien real­ment, que el COI obri­ria al COC les por­tes dels Jocs a Atlanta?
(Vinyals) Érem cons­ci­ents que després ja no tindríem la força d’uns Jocs a la nos­tra capi­tal per nego­ciar amb força un reco­nei­xe­ment. Sabíem que això no seria pos­si­ble sense un canvi polític a Cata­lu­nya. No anàvem amb el lliri a la mà però el govern ens va fallar.
(Serra) De vega­des per­dem el con­text de vista. Ara el movi­ment inde­pen­den­tista té més força que mai, però durant els man­dats de Pujol els seus votants no ho eren. Però era interes­sant el fet que sí que esta­ven a favor en massa a la presència del COC als Jocs. Ho vèiem en les xer­ra­des que fèiem per tot el país. De fet, no calia ser inde­pen­den­tista per voler el COC perquè la carta olímpica no exi­gia que Cata­lu­nya fos inde­pen­dent. Però jugava en con­tra nos­tre la idea gene­ral que s’havia de col·labo­rar com fos perquè els Jocs sor­tis­sin bé. Molts inde­pen­den­tis­tes es van apun­tar com a volun­ta­ris per viure-ho i s’hi van sen­tir impli­cats. Jo, en canvi, somi­ava par­ti­ci­par als Jocs i pujar al podi amb una este­lada com Tom­mie Smith a Mèxic.
En aque­lla lluita hi veieu paral·lelis­mes amb l’actual bata­lla pel referèndum?
(Vinyals) A finals dels 80 i prin­ci­pis dels 90 el pos­si­ble Estat espa­nyol que s’hau­ria pogut con­fi­gu­rar, com­pren­si­ble amb el fet català, es va esvair. Lla­vors i ara és impos­si­ble un COC. Es van anar tan­cant totes les por­tes. La idea d’una ter­cera via, que ens res­pec­tin, res d’això és pos­si­ble. L’única porta que ens queda és la cre­ació d’un estat català. Va ser impos­si­ble que el COC fos reco­ne­gut però ara par­lem d’un tema més pro­fund, de democràcia. Al món, amb tot­hom amb qui par­les, t’admet que Cata­lu­nya és una rea­li­tat naci­o­nal i com a tal té dret a deci­dir el seu propi futur. Quan et con­si­de­res un sub­jecte polític pots exe­cu­tar allò que deci­dei­xes.
(Serra) Abans dels Jocs del 1992 teníem una situ­ació teòrica en què podíem ser reco­ne­guts pel movi­ment olímpic, com també ho tenia la fede­ració de pati­natge abans de l’assem­blea de Fresno. El que ha can­viat és que fruit d’aques­tes experiències espor­tiva, i també les cul­tu­rals, sobre­tot en la lluita per la llen­gua, s’ha demos­trat que l’Estat espa­nyol ha creat una majo­ria social con­tra ell.
Es parla que a l’octu­bre Cata­lu­nya podria decla­rar la inde­pendència si gua­nya el sí. Quan tri­ga­ria el COC a ser reco­ne­gut?
(Vinyals) Pràcti­ca­ment l’endemà mateix ho seria. Nor­mal­ment el COI s’acos­tuma a avançar a altres orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals a l’hora de reconèixer els nous estats. L’últim exem­ple és el de Kosova, que va par­ti­ci­par als Jocs de Rio però encara no és a l’ONU i Espa­nya tam­poc l’ha reco­ne­gut per no crear un perillós pre­ce­dent jurídic amb Cata­lu­nya. Els espor­tis­tes podran triar, una vegada inde­pen­dents, si com­pe­tei­xen amb Cata­lu­nya o Espa­nya i amb això hem de ser molt res­pec­tu­o­sos.
Hi ha estu­dis teòrics que par­len dels bene­fi­cis de la inde­pendència per a l’esport català, però la gent del sec­tor s’ho creu?
(Serra) No hi ha dub­tes. Per­so­nal­ment els diri­gents poden ser uni­o­nis­tes o sobi­ra­nis­tes però no hi ha ningú que m’hagi dit que no hi gua­nya­rem. No m’agrada ser mai rotund, soc molt rela­ti­vista, però en això no hi ha cap dubte. T’ho miris com t’ho miris no hi ha cap ele­ment en què hi puguem per­dre, començant per una cosa tan sen­zi­lla com ser els amos de la nos­tra pròpia roja. Els recur­sos que obtin­dria la fede­ració de fut­bol amb una selecció pròpia són incom­pa­ra­bles amb els que té ara. Amb els èxits inter­na­ci­o­nals tots hi gua­nya­rien, de dalt a baix, començant per les fede­ra­ci­ons i aca­bant pels espor­tis­tes de base. A més, l’esport és el pri­mer fac­tor de reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal avui dia, no hi ha cap altra acti­vi­tat que s’hi pugui com­pa­rar. L’Estat català, doncs, hi estarà obli­gat a inver­tir i això vol dir més entre­na­dors, més cen­tres de tec­ni­fi­cació, més elit, etc.
(Vinyals) Si som inde­pen­dents s’obri­ran totes les por­tes que ara mateix tenim tan­ca­des, l’impacte serà més gran que el que va tenir els Jocs Olímpics de Bar­ce­lona per a l’esport català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)