Atletisme

Atletisme

Mundial de Londres

Kirui i Chelimo triomfen a la torre de Londres

La jornada. El fondista kenyà i la corredora de Bahrain es van imposar en les dues curses de marató, que van coincidir el mateix dia

En dues mara­tons des­cafeïnades per l’absència de molts pri­me­res espa­ses, més interes­sats en els impor­tants pre­mis econòmics de les pro­ves comer­ci­als, Geof­frey Kipko­rir Kirui va recu­pe­rar el tron mas­culí per a l’atle­tisme kenyà, men­tre que Rose Che­limo, ara amb la samar­reta de Bah­rain, va impe­dir que la seva excom­pa­tri­ota Edna Kipla­gat con­querís la seva ter­cera corona.

Kirui i l’etíop Tami­rat Tola, l’atleta amb millor marca dels par­ti­ci­pants (2h04:11 a Dubai), van man­te­nir un interes­sant duel en la segona mei­tat de la prova. Dos par­ci­als molt exi­gents entre el quilòmetre 25 (14:45) i el 35 (14:43) els van dei­xar sense rivals. Tola es va esca­par durant uns metres, però Kirui es va recu­pe­rar i ja va pas­sar des­ta­cat en el quilòmetre 40 amb el cor­re­dor etíop visi­ble­ment tocat. Amb tot, es van man­te­nir les posi­ci­ons fins al final i va com­ple­tar el podi el tanzà Alp­honse Felix Simbu. El tri­omf de Kirui (2h08:27) va recu­pe­rar el cep­tre per a Kenya després dels tri­omfs de l’ugandès Step­hen Kipro­tich a Mos­cou 2013 i l’eri­treu Ghir­may Ghe­bres­las­sie a Pequín 2015. El llei­datà Ayad Lam­das­sem, que s’havia pre­pa­rat a consciència a Iframe (Mar­roc) i volia bri­llar a la ciu­tat on ha acre­di­tat els seus millors regis­tres de la distància (2h09:28 el 2012 i 2h12:30 el 2017), va aca­bar aban­do­nant poc després del quilòmetre 30. Al dei­xe­ble d’Anto­nio Cánovas se’l va veure en el grup cap­da­van­ter en els pri­mers quilòmetres i va cobrir la mei­tat de la prova en 1h05:29, en la 29a posició. Lam­das­sem, però, no va poder man­te­nir el ritme i va optar per la reti­rada.

Tri­plet frus­trat

En la marató feme­nina, tot sem­blava resolt al pas pel quilòmetre 40 amb Edna Kipla­gat, de 37 anys, camí del seu ter­cer títol mun­dial (Daegu 2011 i Mos­cou 2013), però Rose Che­limo va reac­ci­o­nar en el tram final i la va avançar a tota velo­ci­tat per frus­trar un tri­plet sense pre­ce­dents i vèncer amb 2h27:11. La cor­re­dora de Sant Vicenç de Cas­te­llet Marisa Casa­nu­eva va tenir pro­ble­mes físics des del pri­mer moment i amb prou fei­nes va poder arri­bar a meta en 78a i última posició amb un regis­tre de 3h05:03.

Romeo, valent

En la sessió mati­nal a l’estadi, el cor­re­dor d’obs­ta­cles llo­re­tenc Jonat­han Romeo va viure com un nen amb saba­tes noves el seu bateig en un gran cam­pi­o­nat inter­na­ci­o­nal abso­lut. “L’ambi­ent a l’estadi i córrer al cos­tat d’aques­tes bèsties és increïble. Estic molt orgullós de la feina feta, tot i que havia pas­sat molts ner­vis”, va con­fes­sar l’atleta, que farà 23 anys el dia de la clo­enda del cam­pi­o­nat. Tot i el car­tell de la prova, Romeo no es va dei­xar impres­si­o­nar per l’esce­nari i es va man­te­nir en el grup cap­da­van­ter durant els dos pri­mers quilòmetres. L’última volta, però, se li va fer llarga, i va aca­bar la sèrie en onzè lloc, amb 8:38.05. L’última marca de tall per acce­dir a la final va ser de 8:25.33, molt per sota del seu millor regis­tre (8:31.36).

ELS CATALANS

Lamdassem es va retirar després del quilòmetre 30 i Casanueva, amb problemes físics, amb prou feines va poder acabar amb 3h05:03
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.