Esport i política

Aturada de país

3-O

L’esport també fa vaga

Seguiment gairebé unànime de l’aturada general d’ahir per part dels clubs i les federacions de Catalunya

La resposta supera, fins i tot, la que hi va haver en les mobilitzacions de fa dues setmanes

L’esport català va aturar-se ahir gairebé al cent per cent. Federacions, clubs i esportistes van afegir-se a la vaga que va convocar la Taula per la Democràcia com a protesta per la repressió i la violència que la Policía Nacional i la Guàrdia Civil van exercir diumenge, durant el referèndum. Les instal·lacions esportives d’arreu del país van tancar les portes i la immensa majoria de les entitats van parar l’activitat. Des del Barça fins al club més petit del país.

“La resposta de la gent de l’esport català ha estat molt positiva. Els vull agrair a tots el compromís que han demostrat. Des que vam fer una crida a la vaga, un munt de federacions i entitats ens han fet costat”, manifestava ahir a aquest diari el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras. “El suport ha estat, fins i tot, més ampli del que hi va haver fa un parell de setmanes, quan hi va haver les detencions”, hi afegia.

“Hi ha hagut un seguiment gairebé unànime”, celebrava el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i del Comitè Olímpic Català (COC), Gerard Esteva, ahir al matí, mentre es concentrava davant de l’institut Pau Claris, al passeig Lluís Companys de Barcelona. Allà va ser precisament on diumenge, quan es disposava a votar, va tastar la violència de la Policía Nacional, que el va agredir. “El meu delicte va ser fer cua per dipositar el vot per decidir el futur del país”, ironitzava en recordar el desagradable incident.

Esteva, que a la tarda va participar en la gran concentració de la plaça Universitat, va confirmar a L’Esportiu que el Comitè Olímpic Internacional (COI) ha rebut la carta, signada per ell mateix i per Gerard Figueras, en què se l’informa que, si Catalunya esdevé un estat independent, el COC sol·licitarà el seu reconeixement. “Tenim el justificant de recepció. I sabem que hi haurà resposta, veurem quan arriba. Suposo que esperaran esdeveniments”, deia sobre aquest assumpte el secretari general de l’Esport, abans de matisar: “El COI sempre ha estat al costat de la democràcia, com ho demostra el fet que en molts processos d’independència han estat els primers a reconèixer el nou país.”

Figueras, que a la tarda va participar en la concentració que hi va haver a la seva localitat, Vilanova i la Geltrú, valora molt positivament l’actitud dels esportistes catalans d’elit –com ara Víctor Tomàs, Núria Picas, Kilian Jornet i Gerard Piqué– que han manifestat sense complexos el seu compromís amb el país i la seva condemna a la brutalitat policial de diumenge. “Els esportistes catalans estan perdent la por, cada cop parlen més clar. I això és perquè els mateixos que els feien callar són els que han enviat la policia per reprendre la gent del seu país”, va sentenciar.

LES FRASES

Diumenge em va agredir la policia. El meu delicte va ser fer cua per dipositar el vot
Gerard Esteva
president de la ufec i el coc
El COI ha rebut la carta del COC en què l’informem que demanarem el seu reconeixement si som independents. Hi haurà resposta
Els esportistes catalans d’elit estan perdent la por i cada cop parlen més clar
Gerard Figueras
secretari general de l’esport

La suspensió d’una regata molesta la RFEV

El comitè de regates del campionat d’Europa de les classes Làser Standard i Làser Radial, que havia de començar ahir a Barcelona amb la participació de 333 regatistes de 58 països, va decidir suspendre la jornada en suport a la vaga general, i la Reial Federació Espanyola de Vela (RFEV) es va mostrar en desacord amb aquesta mesura. “L’esport no ha de servir d’aparador per a la política”, va dir en un comunicat aquesta federació. La Federació Catalana de Vela (FCV) va respondre amb una altra nota en què se solidaritzava amb la vaga i argumentava que no es disposava de recursos humans suficients per dur a terme la jornada. Està previst que avui es reprenguin les competicions amb total normalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)